Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 17:04

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2012, 14:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Миналата неделя сварих калта(50л.)от второто вино.Излезна 5л.65% ракия,като отделих първака и патока.Обаче проблема ми е,че мирише много силно на мая.То и второто вино има една такава неприятна нотка,ама горе долу бива.Чудя се дали мирисът е от дрождите,активатора или азота дето ги сложих или,че варих само кал.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2012, 15:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Цитат:
или,че варих само кал.


Струва ми се ,че отговорът е във въпроса.
Аз лично кал не варя, но знам че има такава ракия - казват й каленка. Може би има някаква тънкост при варенето. Или просто се прави задължителна преварка или само с колона.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2012, 02:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Цитат:
Миналата неделя сварих калта(50л.)от второто вино

За една седмица какво искаш - остави я да си почине .
За подобни "аромати" съм слушал от хора варили от жито (жито и захар) като за дрожди са използвали хлебна мая.
След няколко месеца тая миризма изчезнала и станало добро за пиене.
Остави я в отворен съд да се аерира (вярно губи се градус) и това усещане може да намалее.
Колкото до дрождите и активатора и аз ползвах такива за второто но то бе само за ракия.
Не смятам че е от тях и аз сварих ("калта") утайката като при мен се получи леко жълт оттенък отдавам го на пре дозиране на содата бикарбонат-заедно с патока ще я преваря.
Цитат:
или азота дето ги сложих или,че варих само кал.

Не ми е ясно какъв е тоя азот? Ако обичаш уточни.
:muede: :sleep:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 19:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Сеп 2012, 12:20
Мнения: 78
Имам в предвид амониев сулфат под формата на Thiazote.А ракията нямам време да я чакам,че като дойдат зомбитата на 21-ви. ще е късно. :zauf2: Сложих и малко аромат на ябълка и стана супер яка шльокавица.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 15 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима