Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 22:13

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2012, 21:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2011, 15:49
Мнения: 12
Колеги,
моля за помощ, че празниците наближават, а аз ще си остана жаден, освен, ако разбира се не си сложа въжето преди това. :wallbash: :wallbash: :wallbash:
Всяка година след като сваря ракията й слагам активен въглен на гранулки, никакъв проблем.
Но тази година настана ужас. По грешка купих на прах и в бързината го изсипах в 30л. чудесна ракия. Резултатът навярно ви е ясен - вдигнах кръвно :explode: . Просто няма бистрене, черна, черна. Пробвах с филтерна хартия - минават около 30мл. за 30 мин., то ракията ще се изпари докато стане работата (и със сигурност процедурата ще трябва да се повтори). И на 29-тата минута хартията се къса и останалата чернилка разказва играта и на избистрената. Пробвах с белтък от яйце - никакъв ефект.
Моля за съвет и идея как ИЛИ къде може да реша проблема.

Благодаря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2012, 06:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Остави я в покой за няколко дни на хладно.Сама ще се утаи и после внимателно я отточи. Не спирай по време на преточването, но го прави в няколко съда(колкото по-близо слизаш към утайката толкова по-голям шанс да засмуче от нея и пак всичко от начало). По-висок и тесен съд= повече бистра ракия(винаги остава и малко фира за преварка)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2012, 09:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
По-бърза филтрация става през памук. Пак тече бавно, но е приемливо.
Слагаш парче памук в гърлото на фуния и наливаш отгоре, после чакаш да премине. Като почернее - сменяш памука.
Първо обаче го премий малко че понякога оставя един дезинфектантен вкус.
Абе пробвай с едно шише и ако стане действай нацяло.
Другия вариант е - на студ, ама много студ. Ще паднат утайките по-бързо.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Дек 2012, 21:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2011, 15:49
Мнения: 12
Държах я 10-ина дена в покой след като го сложих, като само първите 2 дена го разклащах, виждайки накъде вървят нещата. И въпреки това, уви, гадта не се утаява.
Пробвах и с памук, но :cry: .
Ще пробвам идеята със студа в комбинация с бентонит, пък дано излезе нещо.
Утре ще кача и някоя снимка да се посмеете малко.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 00:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 151
Местожителство: София
iupi написа:
...след като сваря ракията й слагам активен въглен на гранулки... По грешка купих на прах и в бързината го изсипах в 30л. чудесна ракия...

Колега, да ти кажа на тва бих се посмял, че даже и поплакал повечко, отколкото на снимките... :cry:
За кво й е на чудесна ракия активен въглен?! :? То и леко черничка ще си я изпиеш, дет` се вика, ама пък безухайна... :o за кво?! :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 11:08 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
За утаяване на суспензии се използват коагуланти. Химици има ли тук?

Любопитно ми е какво ще се получи с белтък от яйце, както се прави с виното. Ако искаш отдели няколко грама за проба и разкажи.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Дек 2012, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Е аз пък ти го казвах от опит със същия въглен от преди около 2 месеца( май по-малко). При мен също си седя доста време размътено, но не го бързах. След може би две седмици видях че се бе утаило на дъното като кора. Времето още бе топло, но студеното и аз мисля че ще помогне. Това което остана с утайката го минах през шишенце промит(измит), пресят пясък и резултата бе добър, друг път ще пробвам директно така.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2012, 11:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2011, 15:49
Мнения: 12
Само моля да не се смеете, че на мен ми се реве.
Така изглежда след 4 дена навън - промяна нулева.
Дайте мнение за бентонит в сегашното и състояние и начина му на приготовление при готова ракия.
:zauf2: :sauf: :zauf2:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2012, 12:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Имам странното чувство че не си сложил активен въглен а нещо друго :?
По принцип активния въглен не се разтваря и не оцветява. Нещо са те прекарали, сигурно е някакво лекарство с активен въглен като компонент.
Пс. Ако съм прав, оправия няма освен преварка......

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 08 Дек 2012, 12:10, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2012, 12:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Окт 2012, 15:10
Мнения: 28
iupi написа:
Само моля да не се смеете, че на мен ми се реве.
Така изглежда след 4 дена навън - промяна нулева.
Дайте мнение за бентонит в сегашното и състояние и начина му на приготовление при готова ракия.
:zauf2: :sauf: :zauf2:


Не искам да те засегна по никакъв начин, но според мен в бутилките, които си снимал има вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2012, 12:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Бентонит в малко вода (примерно 20гр. + 100мл. вода) да набъбне за 8-12 часа и го вливаш в една от тези бутилки. Разбъркваш и чакаш ...
Обаче много ме съмнява че черното не е от активния въглен, а е някакъв химикал или друго нещо.
Бентонита , както и белтъка или желатина бистрят через захващане и утаяване на дребни частици. Тая боя много ме съмнява да я хване нещо.
Но ти пробвай де, няма накъде вече.
Освен пак в казана.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2012, 13:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Не е боя. Моето изглеждаше по същия начин, вътре в целия обем има неразтворени прашинки въглен. Просто в един момент всичко се утаи и над утайката беше бистро като сълза. Ако капачките са плътно затегнати, пробвай леко да ги охлабиш, така ще изравниш с атмосферното налягане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2012, 19:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Авг 2011, 19:36
Мнения: 38
Местожителство: София
Преварявай колега,не се занимавай с бистрене и други експерименти.Веднъж взех от аптеката въглен на таблетки да обера миризмата и вкуса на загоряло на една ракия около 5-6 литра,сложих таблетките в тензухена торбичка и хоп в ракията.След два часа,о ужас нищо в торбата и всичко в ракията,а тя черна като боя за обувки :shock: ,четах и цедих,белтък и цедих,изстудявах и цедих,псувах ииии нищо.После пак псувах и хоп ракията в казана със следващия материал и ооооо чудеса няма черно,няма мирис няма за какво да псувам.От тогава като не ми хареса нещо преварявам и готово.
Успех.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Дек 2012, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Яну 2012, 12:10
Мнения: 56
Абе,всички сте окумуш момчета,играйте на сигурно;без химикали,без съвети на аджамий варете си ракията традиционално и резултата е веселба без край.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2012, 20:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Дек 2011, 15:49
Мнения: 12
idealist написа:
iupi написа:
Само моля да не се смеете, че на мен ми се реве.
Така изглежда след 4 дена навън - промяна нулева.
Дайте мнение за бентонит в сегашното и състояние и начина му на приготовление при готова ракия.
:zauf2: :sauf: :zauf2:


Не искам да те засегна по никакъв начин, но според мен в бутилките, които си снимал има вино.


Уви, не :(


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 19 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: jor661, Patfinderr, ss101 и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима