Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:49

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2012, 16:59 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Докато повечето мързелуват и се излежават в тези тежки за храносмилането и черен дроб дни ,аз бях в "професионални казани"...
С две думи варих ракия...в Хасково на общинските казани...Та как ще коментирате този надпис върху всеки охладител:
Прикачени файлове:
DSC00129.JPG

Той гласи за тези които не виждат:
1/3 от водата в охладителя ТРЯБВА ДА Е ГОРЕЩА,при неспазване се губи от 5% до15% алкохол...


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2012, 17:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
По скоро води до икономия на вода.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2012, 17:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Сеп 2011, 05:01
Мнения: 807
Чувал съм го, че съм го и чел и то някъде по 'чужбинските' форуми. Даже Plamm някъде писа че източва топлата една трета от неговия охладител и долива. Мислех да го посъветвам да не го прави, но нямах как да се обоснова. Той споменаваше че като източи 1/3 дестилата започвал да тече по-бързо и после като допълнел се връщала струята на предишното положение!? Та и на мен ще ми е интересно ако някой има обяснение. Там на казана, казанджията нямаше ли идеи по въпроса?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2012, 17:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Според мен просто не е написано в правилната посока :
Поне 2/3 от охладителя да НЕ е с гореща вода ...
Т.е. нормално е да се говори за загуби на алкохол ако има гореща вода в охладителя, но ако е студена цялата - няма загуби, няма от какво да се предизвикат.

Нещо като : "Няма да се съгласим да подпишем, ако не ни бъде разрешено едикакво си"
Вместо "Ще подпишем само ако ни се разреши едикакво си"

Т.е. двойното отрицание е еквивалентно на единично потвърждение.
:)

Апропо, трябвало е да попиташ БАШ МАЙСТОРА - аджеба щом се губи алкохол - къде отива ?
Щото няма как да се загуби в природата. Само щото водата не била 1/3 топла и 2/3 студена.
А в предположението че когато водата в охладителя е 3/3 гореща се губи алкохол - да , веднага казвам къде се губи - излита невтечнен в атмосферата.
А ако охладителя е ледено студен - някой алхимик (алфизик) да каже къде се губи.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2012, 21:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
victoryvt написа:
да каже къде се губи.

Абе ти като си загубиш ключовете знаеш ли къде си ги загубил?
И тук така..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Дек 2012, 20:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
ivobal написа:
Чувал съм го, че съм го и чел и то някъде по 'чужбинските' форуми. Даже Plamm някъде писа че източва топлата една трета от неговия охладител и долива. Мислех да го посъветвам да не го прави, но нямах как да се обоснова. Той споменаваше че като източи 1/3 дестилата започвал да тече по-бързо и после като допълнел се връщала струята на предишното положение!? Та и на мен ще ми е интересно ако някой има обяснение. Там на казана, казанджията нямаше ли идеи по въпроса?


"Ivobal" чак сега прочетох , че ме съветваш да не източвам 1/3 от водата, ама нямам друго решение. При мен охладителя е 25л кофа и не е свързан с течаща вода. Понеже варя в кухнята и не искам да се оплитам в маркучи и да блокирам куненската мивка. Имам(последното ми усъвършенстване) монтиран кран на 2/3 от височината кофата,с много голям диаметър е и с него за 5 секунди се източва горещата вода отгоре с тръба в друга кофа(като тоалетно казанче :lachtot: ). Доливам 7-8 литра студена вода с кофичка. Горещата вода се изнася навън и за 1час е ледена. Така затварям цикъла. Варя обикновенно зимата-хем ми се топли кухнята и нямам преразход на вода. Упражнението се прави около 4-5 пъти не е трудоемко. Естествено съм се замотвал и когато изтърва да сменя водата и се загрее целия охладител почва да мирише на ракиени пари(дебита не се увеличава), което означава че няма ли охлаждане почват загуби :explode: Така че нямам шанс да не източвам от горещата вода. Пробвал съм да слагам лед но не е ефективно-за сега съм ОК с кофите.
Майстора дето е зачудил »илюша» цели само ИКОНОМИЯ на вода и за да е по убедителен е написа тази глупост та баламите да му се връзват.
Весела Нова Година на всички! :party:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Яну 2013, 18:01 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Този надпис стои там от 40 години....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Яну 2013, 18:08 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
Традиции казваш

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Яну 2013, 19:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 90
Местожителство: Пловдив
Икономиите на воде е едната възможна версия.
Другата е, че ако не е затоплена известна част от охладителя значи огънят е слаб.
Вярно кондезата (ракията) ще върви много слабо. Тънката струйка е добра за качеството,
но така се увеличава времето, т.е. може да се наруши планирания график на обществения казан.
Нали знаете, че така се пресмята ориентировъчно необходимото време и се насрочва следващата
среща на казана с юзъра.... :lol:

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Яну 2013, 20:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Аз написа:
Традиции казваш

Анджък...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 00:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Яну 2011, 21:57
Мнения: 26
Местожителство: Троян
victoryvt написа:
Според мен просто не е написано в правилната посока....
:thumbs1:
Доста такива надписи и лозунги от онова време помним ;) ..."правим обувки с кожа на клиента", "миг невнимание - после цял живот мъртъв" и т.н.
Също така, 'гореща вода' е доста разтегливо понятие. В зависимост от контекста, за гореща вода може да се счита както тази от 37-38°С до 60-65°С, така и тази над 110-115°С.
- -
За много години на всички !
- -


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 01:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Тия надписи не са от това време,а от времето на :
Да изпълним петилетката за трилетка...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 09:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ами те и тогава ни управляваха слабо-културни и мало-грамотни хора.
"КомунизЪМА, СоциализЪМА"
нещо като сега "Ще направиМЕ, ще построиМЕ ..."
"Кучето с телешка пържола ще наградиме ..."

Според мен, пак казвам - замисълът е бил да се напише "Да не се оставя повече от 1/3 гореща вода, поради ..."
Обаче бай соц. реалист е сътворил този шедьовър.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 09:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Авг 2009, 08:18
Мнения: 635
Местожителство: враца
ЧНГ ! и да си пожелаем да не оставяме слива неодрусана :D

Надписът е перфектен и мн интелигентно ( за мен ) написан .
Той е манипулативен с цел да се поддържа оптимален ,и без преразход на вода режим на охладителя .
Дори процентът загуба на алкохол е интелигентно определен , така , че да изглежда правдоподобна истина
, и да манипулира НЕГРАМОТНИЯТ , често пиян клиент, който по принцип тогава не е плащал водата за охлаждане .
За мен 1/3 топла вода е идиалният компромис за нормална работа на охладителя , и минимален разход на вода .

Не , че искам нещо да кажа , но аз съм против да се говори , че по време на социализъма са ядени сливите с кощилките ,
или пък жените са били оправяни с дрехите . :cuinlove:


.

_________________
Нещата са временни ,лимонадата- вечна .


Последна промяна emil emilov на 03 Яну 2013, 09:50, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Яну 2013, 09:44 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
emil emilov написа:
Надписът е перфектен и мн интелигентно ( за мен ) написан .

.

лееееек евреизъм един вид :lol:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима