Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:24

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2013, 16:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Колеги ситуацията е следната, правя ремонт в къщи, къщата я купих от един дядо преди 4 години.
Като купувах къщата човека ми каза че на пода в коридора има тайник в който баща му си е криел ракията от бирника на селото.Човека от който купих къщата тогава беше на 82години, къщата е строена 1952г. та започвам да къртя дюшемето и под него в коридора една дупка с размери 120 на 80 на 80см.
И понеже очаквах и да няма нищо вътре с ей такава физиономия :shock: виждам че има пълна дамаджана с ракия на дъното на тази дупка :? :megagrin:
Дамаджаната с някаква оплетка от клони, които съответно бяха изгнили целите и запушена с един кочан от царевица и найлон.
Извадих стъкленицата и я прелях в три туби от минерална вода, общо 25л. ракия на неизвестен брой години с градус 43-44!
Сега, ракията като отпиеш е като вода, усеща се чак в стомаха, но има един странен вкус на края който не мога да определя на какво е, но не ми харесва ???
Даже не мога да разбера дали е сливова или гроздова, на цвят е безцветна, та въпроса ми е какво да я правя???
Мислех да и сложа малко дъбов чипс за цвят и мирис, после си викам да взема пък да и сложа само черница за цвят, и така се чудя от две седмици как да процедирам с нея :?
Освяткахме два литра за проба, хваща си доволно и глава не боли :D
Някакви идеи по-различни от дъбов чипс или клечки от черница?

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2013, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Хубаво буре или преварка...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Яну 2013, 23:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Сеп 2012, 16:41
Мнения: 328
Еми те такава ракия са правили тогава , това е положението!!! И виното им било такова, някои ще ревнат , ама много им здраве :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2013, 13:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Пробвай със стафиди от бяло грозде. Аз съм слагал килограм стафиди на 70 л гроздова ракия. Подсилва аромата и дава лек отенък. И друго на литър ракия сложи 1 (един) грам захар.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Яну 2013, 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Имам приятел, който твърди че състарява ракията си с гъба от черница. Гъбата я събира летем, изсушава я и после слага едно парче в марля и така топи няколко дена в ракията.
Той поне твърди че тая гъба имала ефект като на активен въглен, което има някаква логика,предвид свойствата на гъбите като цяло, въпреки че ефекта може да е малко преувеличен.
Моя приятел прави ... да кажа тонове ракия (то като се събере по години), просто е от район дето се пие само ракия, понеже е студен климата и гроздето като цяло не става за хубаво вино. Пил съм всякаква ракия от него - дюлева, шипкова, дренкова, естествено сливова, гроздова, кайсиева и пр. Винаги я оставя 43-45 гр. и на вкус е много мека. Страничен ефект на гъбата е че ще оцвети ракията - ще стане кафеникава като хубавата сливова ракия по магазините, все едно яко канелен чипс е играл, но го няма някакси пушека и вкуса на дърво.
На мен ми харесва, ако твоята ракия леко бие на гроздова може да пробваш момента със стафидите и за премахването на остатъчния вкус, който не ти харесва - такава гъба или обработка с активен въглен.
Па пак ако не ти хареса - подай насам, я ке я упрайм... :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Яну 2013, 19:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 17:35
Мнения: 3
Местожителство: София
Най-добре не разваляй ракията,да не се ядосваш после :datz:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Яну 2013, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Яну 2013, 21:39
Мнения: 5
Затвори я в стъклени бутилки с коркови тапи от натурален корк и ги остави легнали. Вади от шишетата само при специални случаи!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2013, 18:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
forski, какво стана с тая ракия?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 07:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Жоро написа:
forski, какво стана с тая ракия?


Ами нищо не стана, в крайна сметка съм я нагласил за преварка с разни други стари ракий и патоки.
Грабнаха ме други задачи и не съм се занимавал с нея, вчера пак я близнах за сверка на вкуса и не ми харесва на какво удря, ще се преварява заедно с материала от тази година.

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Сеп 2013, 10:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:44
Мнения: 16
Явно ракията не е съхранена както трябва затова се е получило така ...
Преди седмица се спомина дядото на жена ми на 87години беше стареца, балканджия, до последните няколко години само той живееше в село до което не може да се стигне с кола / освен ако много не си мразиш колата/. Дядо си беше нагласил 50 /петдесет/ годишна ракия, за погребението си, струване, подаване ... Уверявам ви че няма нищо общо със вкуса на ракиите които правим, беше отлежала в стъклени дамаджани с пръчки от черница. Аромата цвета да не говорим и за вкуса бяха неповторими, ракията е 50 градуса но не правеше "синджир", ракията бе сливова /от сини сливи там от друго не варят/.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 10 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима