Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: синя ракия
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 08:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Здравейте колеги,имам медно казанче за ракия,есента го измих и го зазимих.
На другата година - 2012г. когато трябваше да варя пак,видях ,че цялото е посиняло от вътре.
Търках с телена четка,измих го с оцет,уж беше добре,но ракията стана синкава.
Да я преварям ли или може да се оправи по някакъв начин,между другото след като отпия малко,усеща се един лек метатен вкус ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 08:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Най-вероятно си измил добре казана, но си пропуснал другите части - лула, серпентина и т.н.
Може да я избистриш и обезцветиш с активен въглен, или направо с пепел от огнището. После - преварка.
Така обаче ще се загуби и аромата на каквото е имала.
Или поне ще е доста по-слаб.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 08:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
koparambo написа:
Здравейте колеги,имам медно казанче за ракия,есента го измих и го зазимих.
На другата година - 2012г. когато трябваше да варя пак,видях ,че цялото е посиняло от вътре.
Търках с телена четка,измих го с оцет,уж беше добре,но ракията стана синкава.
Да я преварям ли или може да се оправи по някакъв начин,между другото след като отпия малко,усеща се един лек метатен вкус ?

Колега само преварка, ако е възможно на друг казан.
За вкуса бих ти дал съвет от личен опит.
Нарязваш една ябълка на едро / БЕЗ СЕМКИ И ДРЪШКИ/ и е запичаш на фурната до златисто.
Може да сложиш и малко семена от Кориандър/ не е задължително/ също в казана за преварката слагаш и малко пепел/въглен/ от огнището/ , ама малко. Това е, УСПЕХ.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 10:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Бентонит дали ще свали синия оттетък ?
А една ябълка за какво количество е ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 21:53 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Синьо върху мед = меден окис. Окис се неутрализира с основа. Разтвори хлебна сода във вода съотношение докато содата спре да се разтваря във водата. Не пишеш колко литра ти е казанчето. Напълни го поне на половина. дестилирай като ракия. В казанчето синьото (медния окис) ще изчезне. За лулата и серпантината не съм сигурен. Колеги са казвали, че и там също пада окиса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 21:56 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
koparambo написа:
Бентонит дали ще свали синия оттетък ?
А една ябълка за какво количество е ?


Бентонита е глина на прах. Той може да избистри мътни течности от механични замърсители, но не е химически активан елемент.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 22:00 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Жоро написа:

Бентонита е глина на прах. Той може да избистри мътни течности от механични замърсители, но не е химически активан елемент.

Според мен грешиш...тъкмо към медта е доста активен по отношение на захващане.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 22:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Ще пробвам с два литра,да видим какво ще се получи.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 22:17 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
ilu6a написа:
Според мен грешиш...тъкмо към медта е доста активен по отношение на захващане.


Бентонита е минерал. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0% ... 0%B8%D1%82
И не реагира с химикалите.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 22:20 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
koparambo написа:
Ще пробвам с два литра,да видим какво ще се получи.

Четири литра ли ти е казанчето?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 31 Яну 2013, 22:48 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
viewtopic.php?p=29448#p29448

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2013, 08:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Жоро написа:
Четири литра ли ти е казанчето?

140 л.
а ракията е 20


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2013, 10:26 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Извинявам се, че не съм пояснил! Аз ти писаха как да си измиеш казана за ракия, а за самата ракия освен преварка друго не се сещам. Ако в ракията сложиш сода бикарбонат ( хлебна сода), дори и да изчезне синьото (основата да е реагирала с окиса), според мен пак ще остане нещо в самата ракия. Чувал съм за филтрация с прясно мляко. На 10л ракия един литър мляко. Разбърква се добре и се оставя да се утаи. След това се източва това което е над утайката. Предполагам, че същото би се получило и с бентонит. Не съм пробвал нито едно от двете. Аз бих я преварил.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2013, 11:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Вече сложих бентонит,после ще кажа какво се е получило.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2013, 12:09 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Дали изчака 24 или поне 12 часа преди това за да набъбне?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mavar, vavel, Мартин85 и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима