Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 16:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 01 Фев 2013, 14:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
18 часа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2013, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Жоро написа:
Синьо върху мед = меден окис. Окис се неутрализира с основа. Разтвори хлебна сода във вода съотношение докато содата спре да се разтваря във водата. Не пишеш колко литра ти е казанчето. Напълни го поне на половина. дестилирай като ракия. В казанчето синьото (медния окис) ще изчезне. За лулата и серпантината не съм сигурен. Колеги са казвали, че и там също пада окиса.

Медният окис е черен и много отровен.Взаимодейства с киселини, защото проявява алкален характер.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2013, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Krass написа:
Медният окис е черен и много отровен.Взаимодейства с киселини, защото проявява алкален характер.


А какво е синьото върху медта? И защо се неутрализира с сода бикарбонат? Не споря! Питам!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 02 Фев 2013, 23:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
Krass написа:
Жоро написа:
Синьо върху мед = меден окис. Окис се неутрализира с основа. Разтвори хлебна сода във вода съотношение докато содата спре да се разтваря във водата. Не пишеш колко литра ти е казанчето. Напълни го поне на половина. дестилирай като ракия. В казанчето синьото (медния окис) ще изчезне. За лулата и серпантината не съм сигурен. Колеги са казвали, че и там също пада окиса.

Медният окис е черен и много отровен.Взаимодейства с киселини, защото проявява алкален характер.

Меден окис/Меден сулфат/ е 'синия камък', дето си пръскаш лозето.
Медният оксид , е химично съединение, което се образува при окисляването на медта. Той е черно кристално вещество, практически неразтворимо във вода.
Говорите за различни неща.Има химици и физици във форума нека те обяснят.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2013, 08:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Ракията е със синкав оттенък,не знам дали е окис или оксид,но вече съм изпил 1 л. в това състояние и още съм жив. :lab: :explode:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2013, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
[quote="MONI BARONA
Меден окис/Меден сулфат/ е 'синия камък', дето си пръскаш лозето.
Медният оксид , е химично съединение, което се образува при окисляването на медта. Той е черно кристално вещество, практически неразтворимо във вода.
Говорите за различни неща.Има химици и физици във форума нека те обяснят.[/quote]


Меден окис=меден оксид!Меден СУЛФАТ е синия камък с който си пръскаш лозето!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2013, 10:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Синьото не е окис, а е или сулфат (син камък) или някаква друга сол.
Аз имах проблем със синя ракия, но поради други причини - материал.
Освен това тя и миришеше на гадно - амоняк ли, сероводород ли , не можах да го разбера.
Изчистих я с пепел от барбекюто - за една седмица , после я преварих заедно с кайсиите и вече е в канализацията :)

При неизмит казан е по-вероятно да е медна сол на винената киселина или на оцетната.
Не знам поради каква причина, но се мие с киселина - оцет или лимонтозу разтворено във вода. (Всъщност, като попрочетох малко се оказва че медният окис се чисти с киселина, а солите на медта - по-скоро с основи )
Медният окис е черен до кафяв, а дали ще му викаме окис или оксид - все тая.
Меден сулфат (син камък) няма как да се получи при неизмит казан, защото няма откъде да дойде сярната киселина.
Обаче не е лошо да се помисли дали наистина става дума за неизмит казан.
Например - при моя лош опит ракията тръгна бистра, и постепенно се оцвети в силно синьо, след което до края тече на избледняване.
По време на дестилацията - спирах казана, отварях, чистих, мих - никакъв ефект. В момента в който пристигне дестилат - и започваше да синее и да мирише. И колкото по-силен беше алкохола, толкова по-синьо беше.
Много се чудих, но така и не разбрах какво стана.
Натериала не миришеше лошо. Единственото което направих като грешка е че сложих прекалено много сода бикарбонат преди варенето и след като шупна, материала от червен стана кафяв. Но не миришеше на лошо.
В последствие при загряването в казана е станала някаква реакция и се е получило вещество, което реагира с медта на тръбите и дава син цвят.
Този материал беше 4-та ферментация на гроздови джибри и беше повече от научен интерес отколкото за пиене,затова и не се ядосах много. Но и от там следва да се търси проблема - ферментацията спира и тръгва на няколко пъти, заради студа, стоплях го , активирах я, и накрая преседя при около 0-1 гр. един месец. Подозирам че дрождите са били вече съвсем скапани и са лизирали с отделяне на серни съединения. От там и посиняването на дестилата - сероводород + мед , но не съм химик да кажа какво става.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2013, 11:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
Първо, от стоенето медните елементи взаимодействат с кислородът от въздуха и окислява медта до меден оксид, а той чрез нагряването на казана взаимодейства с материала които има определено количество киселина и се получава меден сулфат.
Този меден сулфат е причината за синия цвят на дестилата.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2013, 14:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
И сега последно,отровна ли е ракията или не ?
Вече почти се избистри от бентонита и след ден,два ще ви кажа дали се е отаил синия цвят.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2013, 14:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
koparambo написа:
И сега последно,отровна ли е ракията или не ?
Вече почти се избистри от бентонита и след ден,два ще ви кажа дали се е отаил синия цвят.

Аз ти предложих да е превариш ракията, защо не е добре за здравето този меден сулфат/оксид, окис/ или друго както искаш го наричай.
Ти реши да е избистряш, е.... решението си е твое :wallbash:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2013, 14:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Ако изчезне синьото,ще си я пия,ако не,ще я преваря.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2013, 19:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
koparambo написа:
Ако изчезне синьото,ще си я пия,ако не,ще я преваря.

Точно така.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2013, 23:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
koparambo написа:
Ако изчезне синьото,ще си я пия,ако не,ще я преваря.


Я вземи да я превариш най-добре!Да не струва преварката милиони?За 20-30 лева защо трябва да се тровиш?Терминът оксид се използваше преди години-днес е правилно да се използва ОКИС/не аз,други така са решили /


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 18:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 24 Ное 2010, 18:46
Мнения: 44
Да я преваря,но не трябва ли преди това да я неутрализирам ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: синя ракия
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2013, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Пробвай с малко количество следното - сода бикарбонат ръсиш по малко и гледашкак се променя цвета. Ако побелее и се размъти - значи разтворимите медни соли са станали неразтворими и се очаква да паднат като утайка
За да им се помогне - бентонит след набъбване 24 часа или поне 12.
След падане на утайката - декантиране на бистрата ракия и тест на вкус и мирис.
Ако все пак има мирис на нещо нетипично - активен въглен или направо загасени въглени от огнище.
Тогава вече всичко ще изчезне като миризма и ще бие повече на водка.
Преварката ще го пречисти съвсем след това, но няма да е ракия.
Ако се стигне тотам - по-добре да го превариш с някакъв друг добър и ароматен материал.
Аз така направих както съм писал по-нагоре.

Относно окис и оксид - по време на бай Тошо нямаше такъв спор - окис е правилното.
После много пръкнали се от западни университети капацитети започнаха да налагат звученето "оксид, пероксид" и други подобни. Така звучат в английско говорящите страни.
Журналята които по принцип нищо не разбират от никакви науки подеха вълната и започнаха да пишат масово за "нормите за серен диоксид, въглероден диоксид" и т.н.
Явно някак си по-учено звучи да кажеш диоксид отколкото двуокис.

Аз съм за старите понятия просто защото те са достатъчни и не е необходимо да се сменят поради само модни и тенденциозни причини.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима