Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 12:19

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2013, 11:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
Как е правилно да държа бутилки пълни с ракия запушени с корк? Легнали или прави ? За виното знам, но за ракията дали е по същия начин ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2013, 12:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
все тая...важното е корка да се овлажнява...поне от време на време.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2013, 13:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
Поради високото съдържание на спирт, температурното разширение на ракията не е ли доста по-голямо, отколкото на виното? И ако температурата в помещението не е постоянна, дали няма опасност да изхвърли тапите?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2013, 13:28 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
за съд с обем 1куб метър и гърловина с повърхност 1кв.см. и височина 1-2см може да има опасност от избутване на тапата...но за бутилки не съществува такава .На такъв малък обем спрямо гърлото на бутилката температурното разширение е пренебрежимо...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2013, 14:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
...някой беше писал, че преместил буре с ракия на по-топло и до вечерта ракията преляла...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2013, 14:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Да не са пълни до горе и съхранение на тъмно. Преди години от недоглеждане ми се пръсна бутилка. Просто не открих друга причина освен спукването да е предизвикано от разширението. При затварянето с коркови тапи е възможно допълнително да се повиши налягането още при самото затваряне.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2013, 20:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2012, 19:24
Мнения: 37
да разбирам, че трябва да са легнали... щом корка трябва да е влажен.. щото аз до сега си ги държа прави, но само няколко месеца.. :D


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2013, 23:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
да се навеждат от време навреме

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 16 Юли 2013, 10:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Здравейте дружина! От доста време не съм писал, защото нямам време за сън дори.. Та станах чичо и ще ровя ракия в земята, че дори може да не я ровя аз, че ми е слаб ангела :D Ако вие бяхте на мое място какви съдинки бихте ползвали?
Аз съм се прицелил на бутилки с винт (едновремешните) другият ми вариант е в дървен сандък, бутилките под наклон с коркова тапа (тапата да е суха) запечатани с восък отгоре, защото 18 години потопена в корк ракия си е жив зян :megagrin:
Както казах, не е приемлив вариантът със квасенето на тапата.
Поздрави и по-здрави!

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Юли 2013, 21:56 
Offline

Регистриран на: 14 Май 2013, 21:09
Мнения: 2
aenor написа:
Как е правилно да държа бутилки пълни с ракия запушени с корк? Легнали или прави ? За виното знам, но за ракията дали е по същия начин ?

Няма никакво значение. Ракията не отлежава в стъклени бутилки, в тях тя само се съхранява! Спиртният продукт затворен в стъклен съд практически не променя качествата си. Ракията както и виното трябва да отлежава в дървено буре. Бурето "диша" и това помага да протичат химически процеси които променят вкуса и цвета на съдържанието. Е, важен е и материала от който е направено бурето, но това вече е както се казва въпрос на личен вкус. Във всички случаи процесът е доста дълъг, до 5 години, съответно с голяма загуба на готов продукт. :cry: Но пък крайният продукт си заслужава усилието!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юли 2013, 00:32 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Винен дестилат написа:
Няма никакво значение. Ракията не отлежава в стъклени бутилки, в тях тя само се съхранява! Спиртният продукт затворен в стъклен съд практически не променя качествата си. Ракията както и виното трябва да отлежава в дървено буре. Бурето "диша" и това помага да протичат химически процеси които променят вкуса и цвета на съдържанието. Е, важен е и материала от който е направено бурето, но това вече е както се казва въпрос на личен вкус. Във всички случаи процесът е доста дълъг, до 5 години, съответно с голяма загуба на готов продукт. :cry: Но пък крайният продукт си заслужава усилието!

Малко крайно казано...за никаквото значение.
Да ...дестилат може да отлежава в барици не само до 5 години ами и 10-15 -40г и т.н....но вината НЕ-те варират общо взето до 3 години за качествените винени материали.
Окислителни процеси могат да протичат и в бутилка(вината отлежават така) и виновник за в някаква степен е корка ,който също е порьозен материал и спомага да протичат процеси .

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Юли 2013, 14:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2011, 02:04
Мнения: 23
Местожителство: Сливен
Бях сложил една ракия във 2лит.стъклено шише с коркова тапа .Стоя си изправено доста време и тапата си беше постоянно мокра от вътре.Така,че май по добре бутилките да си стоят прави.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 22:58 
Offline

Регистриран на: 14 Май 2013, 21:09
Мнения: 2
ilu6a написа:
Винен дестилат написа:
Няма никакво значение. Ракията не отлежава в стъклени бутилки, в тях тя само се съхранява! Спиртният продукт затворен в стъклен съд практически не променя качествата си. Ракията както и виното трябва да отлежава в дървено буре. Бурето "диша" и това помага да протичат химически процеси които променят вкуса и цвета на съдържанието. Е, важен е и материала от който е направено бурето, но това вече е както се казва въпрос на личен вкус. Във всички случаи процесът е доста дълъг, до 5 години, съответно с голяма загуба на готов продукт. :cry: Но пък крайният продукт си заслужава усилието!

Малко крайно казано...за никаквото значение.
Да ...дестилат може да отлежава в барици не само до 5 години ами и 10-15 -40г и т.н....но вината НЕ-те варират общо взето до 3 години за качествените винени материали.
Окислителни процеси могат да протичат и в бутилка(вината отлежават така) и виновник за в някаква степен е корка ,който също е порьозен материал и спомага да протичат процеси .

Въпросът беше за ракията. За виното имах в предвид че при него има първична/бурна/ и вторична/тиха/ ферментация. Те трябва да протичат в дървен съд. Едва след като приключи тихата ферментация виното може да отлежава в стъклени бутилки. Винените дрожди продължават биологичната си дейност и благодарение на нея виното получава несравнимият си вкус и аромат. Но виното е жив организъм и подходите са различни.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2013, 00:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5786
Местожителство: София
Дрождите нямат принос при самото отлежаване на виното...е остатъците от тях биха повлияли(често в не добър аспект)...но самите дрожди НЕ!
А за ферметация в дървени съдове- има доста сортове при червените при,които не е добре да протича...а при белите са пък единици сортове, които понасят въобще дърво.
Също така пропусна да споменеш ЯМКФ...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 14 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: qzmp и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима