Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:41

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: първак в ракията
МнениеПубликувано на: 09 Юли 2013, 21:11 
Offline

Регистриран на: 08 Юли 2013, 22:24
Мнения: 2
Здравейте,
Нов съм във форума. Не знам до колко тази тема е коментирана преди, но Ви моля за съвет. Та... мой роднина свари около 11л. ракия от мускатово джибри, но забрави да махне първака, а не иска да я преварява за да не изчезне аромата. Въпроса ми е опасна ли е ракията сега или може да се пие; има ли друг начин за отстраняване на опасния метанол и колко всъщност е опасен той :D

Благодаря предварително
Надявам се темата да е в правилния раздел; ако не е, се извинявам и моля да бъде преместена където трябва


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2013, 10:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Не е само метанола опасен, и не се заблуждавай че той се премахва с преварката :)
Просто му се намалява процентното съдържание.
По-опасни са други вщества в първака - естероалдехидна фракция. Във патоките пък има висши (тежки) алкохоли + фюзелови масла.

Но, то станалото вече - станало.
за 10л. няма да се свърши света, още по-малко пък ще ослепее някой.
(Метиловият алкохол води до ослепяване или дори смърт, но най-смешното е че антидота му е етиловият алкохол. Така че колкото и да има метилов в ракията - ти така или иначе поемаш с него и от антидота му)

За напред просто отделяйте 1% от материала в казана (на 100л. джибри - 1 л. първак), Даже на този 1л. първите 200мл. са за хвърляне, останалите 800мл. са за преварка с друг материал.
Средната фракция я събирайте докато се появи един особен мирис и вкус на дъска, на джибра , на костилка - тогава започват патоките.
Не може да се даде универсално правило до колко % алкохол е средната и от колко започват патоките. Всичко зависи от силата на материала.
Ако е бил слаб - патоките ще дойдат на около 35% от чучура.
Ако е бил силен - на 40, ако е бил много силен или е преварка - 45 , че и 50
Затова критерият трябва да бъде промяна във вкуса и мириса, както и помътняване.

Вредностите в патоките са не по-малко от тези в първака.

Когато се дестилира слаб материал (плодове без захар или с малко захар) и се желае да се прави преварка се процедира така :
1. Голямото количество материал се разпределя както може по казаните или ако ще е само с един казан - прави се сметка колко зареждания са нужни.
2. Първата дестилация се прави без отделяне на фракциите и се събира ВСИЧКО докато тече нещо различно от вода. Не се спира на 30 или 40% - събира се до 0 !
3. Полученият суров дестилат е с алкохол около 25-35% и не става за пиене. Нарича се сирец (Low wines)
4. За преварката - подготвя се казана - изчиства се , изтърква се до блясък. Зарежда се по възможност цялото количество сирец, ако много киселее - добавя се сода бикарбонат. Някои препоръчват - липов цвят, мед, билки и т.н. Аз лично гледам да не добавям излишни аромати.
5. Преварката се прави на бавен огън много часове - 100л сирец може да отиде и над 6 часа да тече.
Тръгва на много висок градус - 80 и нагоре. Отделя се 1-2% от литрите в казана за първак (повече отколкото при единична дестилация защото тук имаме по-силен материал), от този първак - най-първата му част се хвърля или отива за технически цели. Следващата се отделя за друга дестилация.
Средната фракция се събира до появата на вкус и мирис на патоки - никакво чакане да падне под 40% ! Някъде още на 50-тия % има вероятност да дойдат патоките. Следи се постоянно чрез опитване с разреждане с вода. Патоки се събират този път не до 0 а докато мириса е поносим - останалото да си стои в казана. То не става за пиене.

Средата се аерира ако може някак - с друсане и проветряване, с помпичка за аквариум и т.н. и се добавя дъбов чипс за облагородяване и цвят. Може и трески обработени на огън от черница и т.н.
А най-добре в буре. Плодовите ракии в черница, гроздовите - в дъб.
Но като няма буре - и чипсът е буре :)

Ако сте правили преварка или е бил силен материалът - след ден два се разрежда с вода. Който не е сигурен в дестилата си - да търси дестилирана, деминерализирана, осмозна вода и т.н.
А който е провел правилна ферментация, дестилация и т.н. - вода от водопровода !
Ако и да помътнее малко - след месец в бурето се оправя. (Или в тубата с дъбовия чипс или летви)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Юли 2013, 21:11 
Offline

Регистриран на: 08 Юли 2013, 22:24
Мнения: 2
Много благодаря за изчерпателния отговор :)
Поздрави


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: kokoh53, szlankov и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима