Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 10:58

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2013, 15:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:06
Мнения: 12
Наздраве, колеги!!! Чисто нов съм и в сайта и като "производител - любител", но много съм мераклия!!! Скоро си купих казан и правя опити за нещо сносно, но не ми се получава! Ракийчето, което изкарвам има горчива жилка. Може ли някой да ми каже какво не правя като хората??? :o


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Авг 2013, 19:16 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Не е лошо да обясниш от какво я правиш,как е минала ферментацията,какво си ползвал за процеса като дрожди и т.н.,какъв е казана,колко голям е,за колко време изтича дестилата,на колко градуса тръгва,колко отделяш като първоточна фракция,на колко спираш да събираш средната фракция,колко жстова като опашна,какъв мирис има и т.н.и т.н.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 00:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:06
Мнения: 12
Здравей, колега!!! Казанът ми е 100 литров - алпака. Опитвам да правя от всичко :? , което става - грозде, сливи, кайсии, даже и черници (дуди ), Последните 3 още не съм ги пробвал като хората, защото са още съвсен пресни. Сега в момента боря една от компоти от грозде - става, но не е нещо, с което да се хвалиш пред приятели. Преди това от гроздето - също. Аз не и простих, но... Ракйчето ми тръгва на 70 градуса без изключение, има аромат, има си всичко, само дето нагарча. Не правя втора преварка.Вода-захар 3 : 1, слагам джибъра в казана щом падне захаромера на 0, друго какво? :? ??


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 01:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:06
Мнения: 12
Забравих да добавя - спирам я на около 38 градуса, Ако е пълен казана- изтича за 7-8 часа, махам около 300-400 метил. Мирише си много добре, даже бих рекъл прекрасно!!! Само дето... :verzweifelt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 08:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
А защо на 38 гр.?Първака може да си мирише прекрасно,но концетрацията на метилов алкохол е най висока в първоточната фракция и затова е прието да се отделя един процент от количеството за изваряване.Този първак може да се използва разреден за течност за чистачки..някои се разтриват с него при настинка,други пък не го отделят,а го къркат...въпрос на лична култура и образование


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 08:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:06
Мнения: 12
Наздраве, Наско! Както вече споделих аз съм новак - опита мие от това, което сме правили с приятели. Там спирахме на около 38 градуса и до около 35 градуса отиваше за следващ казан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 09:34 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
Извинявай но от въпросите(в горния ми пост), които биха дали насока за тази горчивина не си отговорил...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 10:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А да си варил кашата както е ферментирала без да я прецедиш ?
И да е загоряла ?
Или вариш само течност ?
След края на процеса - на дъното на казана какво виждаш ?

Щото неръждавейка казан ми прилича на казан от перални - тънка ламарина грята на силен пламък на газова горелка = загаряне !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 13:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Най-общо написано, проблема според мен е някъде в неспазване на технологията и липсата на мед в конструкцията. 100литра за 7-8часа... :roll:
Относно първотока, тези дни прочетох при братята формула за главите(първотока).
Първоток за отделяне = 0,0005 X [ (обем на заредения материал) X (алкохолно съдържание на материала) ]
Струва ми се това да е задължително за отделяне, а следва и проверка по вкуса на продукта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 15:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:06
Мнения: 12
Не, казанът не е от перални - фабричен си е!! В началото, когато започнах, действително загаряше, защото на газ - силен огън = загаряне!!!! Това така! След това заварих една стоманена плоча 4 мм на стойката под казана и пак загаряше! След това оше една + 2-3 мм. въздух м/у тях и сега няма никакво загаряне, какъвто и ще да е огъня. Ракията си е бистра, идеална (защото ми се случи да тръгне и жълта - веднага ми стана ясно за какво иде реч, спрях я, а след това търкай, търкай....). Е, отива малко по-вече газ, но не чак толкова! Сега на другия въпрос - действително не прецеждам джибъра, но аз така знам -разбърква се и се налива в казаня!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 17:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:06
Мнения: 12
ilu6a написа:
Извинявай но от въпросите(в горния ми пост), които биха дали насока за тази горчивина не си отговорил...

Наздраве, ilu6a!!! По-горе отговорих на почти всичките ти въпроси , но ето :
-не ползувам дрожди;
- казана е фабричен - алпака,100 литра;
- не го пълня до горе, а около 70-80литра, те изтичат за около 7-8 часа;
- почти винаги ми тръгва ракията на 70 градуса;
- отделям около 300-400 грама първак;
-спирам я на около 38 градуса;
- събирам пак до около 34-35 градуса паток за следващ казан;
- мириса от началото до края си е много добър :prost2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 17:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А още в началото ли горчи ?
Или започва да горчи по-нататък ?

И един съвет - прецеди си само сок, и съм убеден че ще ти хареса повече. Няма да загубиш кой знае какво от люспите.

Но все пак не виждам причина ако не е загорял да горчи.
Костилките на плодовете и тях ли вариш ?
Щото ако е така - горчивината май е от циановодордната киселина в костилките ?
Ама тая горчивина хич не е за пиене !

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:06
Мнения: 12
victoryvt написа:
А още в началото ли горчи ?
Или започва да горчи по-нататък ?

И един съвет - прецеди си само сок, и съм убеден че ще ти хареса повече. Няма да загубиш кой знае какво от люспите.

Но все пак не виждам причина ако не е загорял да горчи.
Костилките на плодовете и тях ли вариш ?
Щото ако е така - горчивината май е от циановодордната киселина в костилките ?
Ама тая горчивина хич не е за пиене !


Приятелю, още в самото начало! Костилки махам с малки изключения - напр. кайсии - всичко: джанки - каквото успея да събера от дъното на бидона (повечето падат долу); синя слива - 100%;грозде - няма какво!!! Е, пробвах веднъж и с череши, но нищо не се получи, но и аз пробвах със съвсем малко количеств.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 02 Авг 2013, 18:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Авг 2013, 15:06
Мнения: 12
valdes111 написа:
victoryvt написа:
А още в началото ли горчи ?
Или започва да горчи по-нататък ?

И един съвет - прецеди си само сок, и съм убеден че ще ти хареса повече. Няма да загубиш кой знае какво от люспите.

Но все пак не виждам причина ако не е загорял да горчи.
Костилките на плодовете и тях ли вариш ?
Щото ако е така - горчивината май е от циановодордната киселина в костилките ?
Ама тая горчивина хич не е за пиене !


Приятелю, още в самото начало! Костилки махам с малки изключения - напр. кайсии - всичко: джанки - каквото успея да събера от дъното на бидона (повечето падат долу); синя слива - 100%;грозде - няма какво!!! Е, пробвах веднъж и с череши, но нищо не се получи, но и аз пробвах със съвсем малко количеств.
Да се поправя-костилките ги махам изцяло
със съвсем малки изключения!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Авг 2013, 00:07 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5788
Местожителство: София
и ?от всеки материал горчи,така ли?
Какъв е този фабричен казан?
Дъното почернява ли?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 16 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: hombata и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима