Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 19:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 90 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2012, 09:37 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 06 Мар 2008, 20:30
Мнения: 967
Местожителство: София
sadjoko написа:
Аз написа:
sadjoko написа:
Нали знаеш в кои бурета отлежава най хубаво алкохола в 5л. буренце това става много много бавно и никога няма да има ефекта на голямото буре.Повечето хора ги ползват за атракция сипват отлежала ракия и го слага на масата или барплота.


Aма ти наистина ли...

Наистина господин Аз.Повече от 20години го работя този занаят и повече от 10години по няколко пъти в годината пращаме 225,300,400,500 и 600 литрови бъчви във Франция от които няма рекламация и не доволни.В този форум съм регистриран 2008 година не с цел да си правя реклама или да предлагам стока,ако съм искал да съм го направил отдавна в определения раздел.Във форума съм защото като всички вас и аз варя ракия и правя вино и тук научих много интересни и полезни неща за което съм благодарен,а темите за бурета и отлежаване ще заобикалям като преди.


Майсторе, всики знаят, че колкото е по-голямо бурето, толкова процесите на екстракция на веществата са забавени. Приемам написаното от теб като неволна грешка. Не изпитвам лоши чувства към никой член на форума.

Поздрави!

п.п.
въпрос: възможно ли е и дъната да се изпичат?

_________________
Обсъждане на действията на администратор/модератор е забранено!
Човекът е главна фигура в животновъдството.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2012, 22:37 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
sadjoko написа:
ilu6a написа:
навсякъде има заблудени хора.

Така е човече навсякъде,но французите не са толкова глупави да дават по 400euro за едно буре като може да го вземат на половината цена и да им върши същата работа.Защото те знаят от къде идва високата цена.Знаеш ли че там големите производители добиват дъб целогодишно,а широколистен материал се добива само зимата когато в дървото няма сокове независимо за какво ще се използва.Тогава те са принудени да цепат материала с хидравличните клинове по жилите което е свързано с много фира иначе буретата ще течът през дъгите ако ги бичат,а когато ги огъват ще се трошат на поразия,а докато съхне материала между раклите са монтирани пръскачки които пръскат постоянно върху раклите и се спират в студените зимни дни и когато вали.Този накиснат материал преди да се работи влиза задължително в сушилна,а всичките тия неща са разходи и за това цените които толкова ви впечатляват са такива.Тези педанти в занаята защо го правят това нещо-защото са печалбари,защото трябва да бълват продукция всеки ден и от тази продукция много малка част се продава във Франция.Французите знаят историята на тези супер бурета които термично се обработват по един и същ начин в цял свят,но иначе супер лъскав външен вид на които американците не обръщат никакво внимание.

ООО каКво искаш да кажеш,че френските дървени съдове са с изкуствено надути цени...,че тук има по-добри...МИ НЯМА.
Доста знам по отношение на буретата...за 400евро няма френски..виж унгарски има и то много добри...
За 450е могат да се вземат двупластови френски-технология ,която ще навлезне в България ...след 20-30г..,)
Французите не знаят,а правят историята на буретата...за това се казват БАРИЦИ, а не бъчви бъчонки или както им казвате в резервата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2012, 22:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
ilu6a написа:
sadjoko написа:
ilu6a написа:
навсякъде има заблудени хора.

Така е човече навсякъде,но французите не са толкова глупави да дават по 400euro за едно буре като може да го вземат на половината цена и да им върши същата работа.Защото те знаят от къде идва високата цена.Знаеш ли че там големите производители добиват дъб целогодишно,а широколистен материал се добива само зимата когато в дървото няма сокове независимо за какво ще се използва.Тогава те са принудени да цепат материала с хидравличните клинове по жилите което е свързано с много фира иначе буретата ще течът през дъгите ако ги бичат,а когато ги огъват ще се трошат на поразия,а докато съхне материала между раклите са монтирани пръскачки които пръскат постоянно върху раклите и се спират в студените зимни дни и когато вали.Този накиснат материал преди да се работи влиза задължително в сушилна,а всичките тия неща са разходи и за това цените които толкова ви впечатляват са такива.Тези педанти в занаята защо го правят това нещо-защото са печалбари,защото трябва да бълват продукция всеки ден и от тази продукция много малка част се продава във Франция.Французите знаят историята на тези супер бурета които термично се обработват по един и същ начин в цял свят,но иначе супер лъскав външен вид на които американците не обръщат никакво внимание.

ООО каКво искаш да кажеш,че френските дървени съдове са с изкуствено надути цени...,че тук има по-добри...МИ НЯМА.
Доста знам по отношение на буретата...за 400евро няма френски..виж унгарски има и то много добри...
За 450е могат да се вземат двупластови френски-технология ,която ще навлезне в България ...след 20-30г..,)
Французите не знаят,а правят историята на буретата...за това се казват БАРИЦИ, а не бъчви бъчонки или както им казвате в резервата.

Ти какво правиш в резервата ? Ние тук сме се родили, и сме българи по рождение.Не сме подавали молба за гражданство по същата причина.Като не ти харесва "резервата" отиди във Франция или на майната си.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Юли 2012, 23:25 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Бла ,бла...бла .. с граждаство или без бъчвите не струват.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 00:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
ilu6a написа:
Бла ,бла...бла .. с граждаство или без бъчвите не струват.

Бла,бла ,бла- и ти не струваш ,но те търпим.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 00:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Аз пък бих взел на Наско буренцето след дообработка от майстора му срещу същата сума.
Т.е. - Наско когато си дойде в България с бурето, да го даде на човека, той да го обгори отвътре добре и после аз плащам на Наско същите пари които е дал.
И пак да си кажа - за екстракцията съм съгласен че големия обем я намалява, а малкия я увеличава. Точно и затова малкото буре бие повече на дъска отколкото голямото - защото в малкото има много повече необгорено дъно 2 броя.
Та Аз е прав да пита - защо аджеба не се обгоряват дъната, или поне на малките буренца.
И аз питам същото.
То ясно че майсторът ще каже че е трудно на малкия обем, ама все пак ?
Колеги, дайте да сме позитивни - всеки който е създал нещо с ръцете си е достоен за уважение. Всеки занаят е важен, иначе сме само търговци - менкаме си едни услуги срещу други и накрая друг печели от нещо произведено навън.
И пак да си кажа - каня ви всички свободни на среща на едно хубаво място на 25 км. от Търново.
:)
Пък който иска първи да хвърли камък !
(Заради буретата)

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 00:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
ракиджия написа:
ilu6a написа:
sadjoko написа:
ilu6a написа:
навсякъде има заблудени хора.

Така е човече навсякъде,но французите не са толкова глупави да дават по 400euro за едно буре като може да го вземат на половината цена и да им върши същата работа.Защото те знаят от къде идва високата цена.Знаеш ли че там големите производители добиват дъб целогодишно,а широколистен материал се добива само зимата когато в дървото няма сокове независимо за какво ще се използва.Тогава те са принудени да цепат материала с хидравличните клинове по жилите което е свързано с много фира иначе буретата ще течът през дъгите ако ги бичат,а когато ги огъват ще се трошат на поразия,а докато съхне материала между раклите са монтирани пръскачки които пръскат постоянно върху раклите и се спират в студените зимни дни и когато вали.Този накиснат материал преди да се работи влиза задължително в сушилна,а всичките тия неща са разходи и за това цените които толкова ви впечатляват са такива.Тези педанти в занаята защо го правят това нещо-защото са печалбари,защото трябва да бълват продукция всеки ден и от тази продукция много малка част се продава във Франция.Французите знаят историята на тези супер бурета които термично се обработват по един и същ начин в цял свят,но иначе супер лъскав външен вид на които американците не обръщат никакво внимание.

ООО каКво искаш да кажеш,че френските дървени съдове са с изкуствено надути цени...,че тук има по-добри...МИ НЯМА.
Доста знам по отношение на буретата...за 400евро няма френски..виж унгарски има и то много добри...
За 450е могат да се вземат двупластови френски-технология ,която ще навлезне в България ...след 20-30г..,)
Французите не знаят,а правят историята на буретата...за това се казват БАРИЦИ, а не бъчви бъчонки или както им казвате в резервата.

Ти какво правиш в резервата ? Ние тук сме се родили, и сме българи по рождение.Не сме подавали молба за гражданство по същата причина.Като не ти харесва "резервата" отиди във Франция или на майната си.

ilu6a e напълно прав...а Аз като съм Българин по рождение,това автоматично трябва да ме задължи да пия лимонадена ракия с паркетен вкус,така ли?НЕ...и затова е форума,а който иска да си прави ракията като в памтивека...няма място тук п.с Victoryvt,аз уважавам труда му както споменах,но пък имам акациево и друго дъбово,което не бие на дъска...приключвам с дебата.Нека да не минаваме в разпри :thumbs1:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 08:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Дек 2011, 10:35
Мнения: 140
[/quote]
ilu6a e напълно прав...а Аз като съм Българин по рождение,това автоматично трябва да ме задължи да пия лимонадена ракия с паркетен вкус,така ли?НЕ...и затова е форума,а който иска да си прави ракията като в памтивека...няма място тук п.с Victoryvt,аз уважавам труда му както споменах,но пък имам акациево и друго дъбово,което не бие на дъска...приключвам с дебата.Нека да не минаваме в разпри :thumbs1:[/quote]
Здравей Наско .Четеш отговора ми ,като дявола евангелието.За кое е прав Илия - да нарича България "резерват". Не му е сефте да обижда всячески страната в която никои не го е довел насила.Ти така ли мислиш и се изказваш за щатите?
Аз обърнах внимание на съотношението цена- качество, и за мен е интересен твоят коментар.Никой, ако е обективен, няма да сравнява нещо което струва примерно сто лева ,с аналогично,на което цената е триста лева.Уверенията на всички търговци е точно обратното,когато стоката е много по-евтина от конкурентната, но английската поговорка, не е от вчера.Но и ние имаме подобна- свирка за пет лева, свири като за пет лева.
Аз имам две бурета произведени във Врачеш,едното е на десетина години, другото е на четири.Доволен съм и от двете.На второто, обаче майстора,беше поставил някакъв китайски кран,които му е даден като бронзов с допълнително покритие.На третата година се разяде от ракията , и ми прецака не пет, а над тридесет литра ракия . Това с теб го коментирахме на лични отдавна.Сигурен съм, че не е поставил този боклук от търговски интерес, защото се познавам отдавна с дядо му,баща му и с него естествено.Той беше четвърто поколение бъчвар, но вече е сменил занаята.До преди четири -пет години работеха здраво за износ,но откакто започна кризата нещата коренно се промениха.Там имат традиции, и да се слага всичко под общ знаменател е некоректно. Затова, когато се изтъкват чуждите традиции като огромен плюс, нека да не коментираме нашите като огромен минус. :2thumbs:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 09:33 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Каква традиция е 4-то поколение бъчвар?За какви традиции може да става въпрос като подхождат към направата на "бурета " все едно са в неолита?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 16:30 
Offline

Регистриран на: 13 Дек 2011, 18:20
Мнения: 85
Местожителство: EU
Тези бурета не са ли от Врачеш viewtopic.php?f=18&t=1530
на които станахме горди собственици срещу 50 лв.

_________________
C2H5OH По-добре да си обект на завист, отколкото на състрадание.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 16:56 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Точно ...фабриката е на разклона за Врачеш...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 19:28 
Offline

Регистриран на: 05 Сеп 2008, 13:47
Мнения: 27
ilu6a написа:
Точно ...фабриката е на разклона за Врачеш...

Някои фенове на френските бъчви много са активни на борсата за български и то втора употреба.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Юли 2012, 23:36 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Да ,така е само дето не са точно втора употреба...макар и,че могат да се нарекат ползвани.
А някои производители продължават да наглеят,вместо да си натиснат парцалите и да се опитат да направят нещо поне близко до европейските стандарти.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2012, 15:11 
Offline

Регистриран на: 29 Май 2008, 17:49
Мнения: 150
харесва ли ви или не, ilu6a e прав. за съжаление, историята показва че лакомията е проваляла всичко което се прави до момента в нашата страна и всички си мислят че като дадат по-ниски цени ще върнат клиентите обратно.
не ме разбирайте погрешно - много искам да има повече наши продукти и предпочитам да се купуват ... ама не и с лошо качество.
Чел съм изследвания за бг дървесината (сранджански дъб) и параметрите наистина бяха впечатляващи. това обаче са неща от преди повече от 22 години...
какво става сега - хубавия дъб се прецаква поради лакомия или други фактори. Сече се през цялата годи - въпреки че не трявба, взема се цялата част от него - въпреки че не трябва, суши се изкуствено - ако въобще се суши и не колкото трябва, ако се суши някое време, то материала не се обръща колкото трябва и още куп други неща. за проследяемост да не говорим... не че искам да омаловажа труда на хората, но до момента според мен имаше две наши бъчварници които се опитваха да направят нещата както трябва и сега вече е само една. не че на вън не се правят мошенгии - примери много - на сеген моро им дърпаха ушите за това че уж ползват френска дървесина а тя не била такава, ама поне си я сушат по правилата, а това е все пак нещо. който му стиска да покаже че прави работите както трябва да викне бюро веритас и да покаже за какво става дума - има ли печат, това е друго нещо. ама в света са само няколко такива бъчварници... така че колкото и да не ми се иска да призная качеството на нашите бъчви е по-назад ... и то доста.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2012, 20:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Окт 2011, 21:19
Мнения: 46
Да кажа и аз за едно българско буренце-30литра,100лева.Заслужава си всяка една стотинка,добре изсушен материал,обгорено,не капна и капчица при закисване.За съжаление бъчваря е възрастен и болен.Не работи вече.Така че да не отричаме всичко българско.За четири месеца отлежаване ракията е с прекрасен кехлибарен цвят,хубав аромат и страхотен вкус.При второто отлежаване (лято и високи температури )ракията за два месеца е с почти конячен цвят.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Темата е заключена, не можете да променяте мнения.  [ 90 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: nmu и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима