Много зависи от казана. Масовите домашни казани които са с почти плосък капак, който идва много близо до ръба на течността (10-20 см) трябва да се възвират постепенно и внимателно. Повечето селски казани обаче са на бивши кооперации, обикновено са поръчвани не къде да е и са с по-дебела ламарина, често са и с капак тип камбана, който ако е достатъчно висок и голям играе ролята на въздушен дефлегматор и от него може много хубава ракия да се изкара. Аз няма да забравя сливовата дето я варих преди 3-4 години на такъв казан в селото на мой колега - вместимост 250 литра, но от течността до лулата имаше около метър, може и повече, камбаната беше висока над 70 см и широка, с дебела ламарина няколко милиметра. Подкарах си както знам - бащата на колегата ми вика - "за 5 часа сте изкарали казана, потича малко над 60 и така до 40". Добре де ама аз си намалих огъня като потече - първотока беше 88 гр., а дедото се опули и вика "Не може да бъде, сега сигурно рязко ще падне" - е де, първата кофа я отцепих на 82 гр, втората на около 70, третата малко над 60, четвъртата до 50 и после още няколко литра до около 45 , защото след това рязко се срина и потече мътно. Така де ама така един казан го изкарах за около 7-8 часа, добре че бях запазил казаните за цяло денонощие. Иначе стареца за себе си, си е прав - слагал каквото падне от дърветата, захар слага колкото му стигне пенсията, в материала му няма много изходен алкохол и затова го изкарва бързо. Мислеше че от нашите 1 тон сливи ще изкараме 100-ина литра ракия, но разредена на 47 гр. ние изкарахме 210л. И оттогава все ми вика - "не мога да изкарам толкоз хубава като оная ваш`та сливовата". И до ден днешен имам едно наум за такива казани, защото на казана 400 л., който вече споменах с дефлегматорна колона с водно охлаждане процеса протича по подобен начин. Потича на около 92-95 гр., изкарваш 50-60 литра със среден градус 60-65 гр. но всичко приключва за около 5 часа - просто серпентините са с много намотки, дефлегматорната част явно връща доста от парите и те така. Не претендирам всичко правилно да правя, но горе -долу като чета опитните какви ги вършат, мисля че тия насоки ще ти свършат работа. И като изливаш не прави грешката онова дето остава на дъното на бидоните да го слагаш - семки, чепки ипр. - само ще ти загорят казана, а от тях нищо не излиза в ракията.
|