Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 18:50

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2013, 07:24 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Тази година заложих пет 120 л. бидона с общо към 200 кг. сини сливи и джанки. Варих ги, като на всеки следващ казан слагах и полученото от предния. Така се получи нещо като тройна преварка. Накрая събрах 50 л. ракия на 68 гр.+20 л. патоки. Захар съм слагал по 10 кг. на бидон.
Остана ми 50 л. прецеден материал, който затворих в бутилки от минерална вода.
Готовата ракия заложих със средно препечен дъбов чипс-2 гр/л. Ще стои там два месеца.
Понеже нямах време да сваря останалия материал с готовата ракия смятам да го направя към средата на ноември.

Дали това, че е стояла с чипса толкова време и ще се вари отново ще се отрази по някакъв начин негативно на крайния резултат?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Сеп 2013, 18:33 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
:?:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 09:40 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Мд-а-а, явно труден казус! От 100 прочели никой няма мнение по въпроса! Ще си махна клечките и ще си я варя, пък каквото "чаша покаже" :lachtot:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 10:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
ZMeyGorianin написа:
Тази година заложих пет 120 л. бидона с общо към 200 кг. сини сливи и джанки. Варих ги, като на всеки следващ казан слагах и полученото от предния. Така се получи нещо като тройна преварка. Накрая събрах 50 л. ракия на 68 гр.+20 л. патоки. Захар съм слагал по 10 кг. на бидон.
Остана ми 50 л. прецеден материал, който затворих в бутилки от минерална вода.
Готовата ракия заложих със средно препечен дъбов чипс-2 гр/л. Ще стои там два месеца.
Понеже нямах време да сваря останалия материал с готовата ракия смятам да го направя към средата на ноември.

Дали това, че е стояла с чипса толкова време и ще се вари отново ще се отрази по някакъв начин негативно на крайния резултат?

ZMeyGorianin написа:
Мд-а-а, явно труден казус! От 100 прочели никой няма мнение по въпроса! Ще си махна клечките и ще си я варя, пък каквото "чаша покаже" :lachtot:

Аз вече не обичам да давам акъл щото ми е на свършване :lol: в кръга на майтапа. :D
Не разбрах обаче защо ще преваряваш пак готовата ракия с материала които ти е останал? Не е ли по добре да вариш останалия материал/50л/ и патока и да го прибавиш към ракията с чипса :? или така си решил?
По принцип чипса няма да навреди на изваряването, разбира се ако не изваряваш с него :wallbash: :prost:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 10:16 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Е, не е задължително да я преварям отново, но казана е 160 л. и гледам да запълня обема. А с останалия материал+патоките ще е на 50%. Пък и не съм пил досега "четворно преварена" :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 10:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
ZMeyGorianin написа:
Е, не е задължително да я преварям отново, но казана е 160 л. и гледам да запълня обема. А с останалия материал+патоките ще е на 50%. Пък и не съм пил досега "четворно преварена" :roll:

Ей сега ми стана ясно.В момента Аз правя същата операция но в по малък мащаб на 50литровото казанче, преварявам ябълкова ракия с 20 литра прецеден материал от ябълки...
п.с. Невероятен аромат се носи из цялата къшта, добре че жената излезе по работа
боя ми беше сигурен :lachtot:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Elesar, koinov_65, ti6odark и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима