Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 07:48

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Сеп 2013, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Тази година изварих около 1 тон джанки, без никаква добавена захар.Пусна 50 литра на 65 градуса, след двойна преварка. Това е ракията която влезе в бурето, и имам още 5-6 литра паток.Реших да заложа още 280 кг,този път сложих и 9 кг захар-така за спорта, да направя сравнение.Материала не го сулфитирам, но правя няколко часа преди разкашкването на джанките закваска с дрожди(в конкретния случай на Ванков).За първия случай(без захар) ,нищо за отбелязване- около 15 дни ферментация, и го сварих както винаги досега.При втората доза( със захар),обаче ферментацията се точи и до сега- над 25 дни.То не е за чудене,щото хем има повече захарност, хем и времето захладя. Помещението е полувкопано в земята и през най големите жеги не вдига повече от 26 градуса,а в момента не пада под 16.В джибрето температурата варира за денонощието между 16-18(тези дни).Почти е готово, но в единия бидон видях лека съга, но си беше грчиво и не киселееше - реших да не го чакам повече.Още при наливането в казана имаше съвсем слаба газировка.Добавих около 30 гр сода бикарбонат на 80 литра джибре, разбърках добре, и след като газовете изфирясаха сложих капака.Варенето протече пак нормално без никакви странични миризми или кофти вкус, но след отварянето на капака- изненада , имаше " боза" до половината от височината на капака.Казвам боза, защото прецедих материала през мрежа на два ката от тази която се използва при фасадните изолации.Не мога да го нареча сок ,защото си беше бая гъсто.До сега никога не съм цедил материала, и не съм имал подобен проблем.Подгряването е на ток , много равномерно, за "силен огън" и дума не може да става ,нямаше загаряне- даже не му стига мощност.Казана е меден с полусферичен капак,варил съм и на дърва , и на газ повече от 15 години с него.Такъв случай съм имал само веднъж с черешова, тя бая се пени.От какво може да е това? :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 21:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
От содата. И какви са тези джанки септември месец :?

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 08:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 09:29
Мнения: 147
Оказа се ,че е заради прецеждането.Следващите варки не ги цедих и всичко беше нормално.А джанки има до средата на септември. Един е климата в Казанлък, друг в Самоков да речем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 3 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима