Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Дъх на загоряло
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 10:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 89
Местожителство: Пловдив
Здравейте колеги,
Моля за съвети, казусът е следния - казан тип аламбик от четири перални, материал - миналогодишно вино (само вино и малко утайка), загряване на газ. Започнах вчера изваряването, но газта в бутилката свърши малко след като текна ракията. Днес започнах с нова бутилка газ, но протече алкохол с лек дъх на загоряло, вероятно от утайката. Да разчитам ли, че преварката ще ме спаси от дъха, или преди нея да предприема друго. Иначе грешката си е моя...

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.
C2H5OH - сипи 2, ха още 5... охааааааааааа...:-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 14:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
точно утайката като залепне долу и загаря.
сложи му някаква плоча отдолу, може и тава с пясък - да не бие горелката директно в казана.
Иначе за обезмирисяване на загоряло май само въглен помага.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 14:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 89
Местожителство: Пловдив
victoryvt написа:
точно утайката като залепне долу и загаря.
сложи му някаква плоча отдолу, може и тава с пясък - да не бие горелката директно в казана.
Иначе за обезмирисяване на загоряло май само въглен помага.

Благодаря, следващо загаряне няма да има! :)

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.
C2H5OH - сипи 2, ха още 5... охааааааааааа...:-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 14:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
Викоре; нищо не помага на загоряла ракия за съжаление. :cry:
Жал ми е за човека :cry: ако му е единствената ракия.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 18:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 613
Много си прав MONI,още ми е жал за една такава от сини сливи. Отплеснах се някъде и белята стана,не много,но достатъчно. После беше мраморен прах,олио,някакви сажди,кой каквото ми каза това правех и нищо. Следват още две преварки. Сложих я в буре и я забравих за две години, хубав цвят и пак нищо. Купих си външна помпа за аквариум,която събира около един килограм активен въглен,една седмица се въртя,смених въглена,още една и познайте-нищо.Стана кристално чиста,без цвят и мирис,но отпиеш ли загорялото се усеща,макар и малко намаляло. Така я оставих поне три години. После, като си направих колоната я прекарах,не става за пиене,отказвам се.
Ако на колегата е малко загоряла,може и да успее да я спаси,ако е малко повече от малко,трудна работа.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Окт 2013, 20:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Кисела ракия се оправя,но загоряла -не! :)

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Загорялата ракия има само един лек: Двайсе хайти и две гайди. :megagrin: :megagrin: :megagrin:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 23:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 89
Местожителство: Пловдив
MONI BARONA написа:
Викоре; нищо не помага на загоряла ракия за съжаление. :cry:
Жал ми е за човека :cry: ако му е единствената ракия.

Благодаря за подкрепата и разбирането!
Ще опитам с активен въглен, престояване една година с него, вниманелно отделяне от утайката и преваряване. Но задължително първо сваряване с нов материал и тогава преварка. Поне така се преборих преди години с ракия, която имаше неприятен дъх.
Добрата новина е, че не е много загоряла и макар с усилие казана се изчисти, а втората добра новина - не е единствения материал за варене.
Но ще ми е за поука и за това споделям с всички - първо, в казан на газ се вари само течно и то без утайка, и второ, свърши ли газта, изгасне ли огъня,
първата работа е изваждане на недосварения материал. Че ще има загуба в гореща пара - да, но главоболията ще са по малко, отколкото в моя случай!
Колкото до идеята на Виктор, срещал съм я между темите във форума ни. Не е лоша и заслужава внимание.
По-скоро ми се иска да насоча вниманието към въпроса: какво се случва при варенето когато огънят се намали или изгасне, а в казана има твърди съставки. Оставам с впечатление, че с падането на температурата те се утаяват и залепват на горещото дъно. Резултатът от това го знам. :)
И за това търся становища, за да не се случва на друг да :wallbash:
На тези, които имат какво :prost: , на които нямат - по-бързо да се сдобият. :2thumbs:

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.
C2H5OH - сипи 2, ха още 5... охааааааааааа...:-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
Не дей бе човек да го преварваш с друг материал :arrow:
Изхвърли го и забрави за него, майната му...
Ще направиш както в поговорката; На един казан гозба, една лъжица лайна.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 23:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Колко литра и на какъв % е загорялата?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Окт 2013, 23:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Послушай Мони за смесването с друг материал,но не я изхвърляй..направи така като си решил с активният въглен,превари я 2 пъти,след което добави някаква есенция,и ще имаш алкохол за нежелани гости :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 13:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 89
Местожителство: Пловдив
atz написа:
Колко литра и на какъв % е загорялата?


Десет литра на 61 градуса и 14 литра на 38 градуса.
При всяко положение първо ще я оставя поне за година с активен въглен.
И за смесване и преваряване няма да бързам. Прав е Мони за лъжичката ла.на.
Ще опитам бавно и търпеливо. Има какво да се вари и пие, не е болка за умиране. :)

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.
C2H5OH - сипи 2, ха още 5... охааааааааааа...:-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 13:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Авг 2013, 23:29
Мнения: 230
При мен верно не беше загоряло НО ....отвратителен дъх на бидон ...следствие от държането на недопреврял самоток в бидона до сред лято /следващото/ Та сварих и събрах всичко почти до вода щото и след преварката СМРАД :) казанджийкат а каза събираш до вода и после му мислиш . След това 6 шишета от кока кола 2 л пълни с дървени въглища понаситнени всяка бутилка натикана в тази пред нея докато стана една доста висока колона последната запишена със смачкана филтърна хартия ... вмирисаната ракия през цялото това съоръжение ва тече ам а бааавн че преливат бутилките ...първвоначално вода за да се наокри пълнежа и след това пак вода да измие спирта ... след това упражнени нив мирис ни вкус :) са всеки случай преварка через добавяне на част от така получения маТриал към готов за варене материал .... а бутилка към бутилка залепени с тиксо :) да не се развали колоната :) :) .... сега си я пазя де ...колоната дано не се налага да я ползвам

_________________
Бирата сутрин е не само вредна , но и полезна!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 23:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
http://www.rakiyata.com/forum/search.php?keywords=%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%B3%D0%B5%D0%BB&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=%D0%A2%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%B5

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Окт 2013, 23:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
ihp, дано не съм те обидил с моя пост! Една загоряла крушова (страхотен аромат на круши), се изпи по яки банкети когато свършваше всякакво друго пиене. Аз до сега не съм чул и чел някой да е премахнал дъх на загоряло. Пробвай всичко което чуеш или прочетеш, ако успееш сподели, но не я смесвай с друг материал или друга ракия! Не зависимо за преварка ли, за отлежаване ли или там каквото си решил!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 39 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bar_n и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима