Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 29 Юни 2017, 17:36 Дата и час: 29 Юни 2017, 17:36

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 19 Май 2014, 15:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Няколко пъти писах за учебната ракия! ;) Разреждаш колкото трябва и за тестове на съораженията. Ако добавиш в нея малко глави и патоки от други варки става още по-добре за тестов материал... Изкарваш я на фракции, ще имаш и за разтривки! :D


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 19 Май 2014, 21:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Фев 2014, 11:12
Мнения: 193
Местожителство: spain
О.к колеги рaзбирaм и ще ви послушaм.
Колегa Aтз добър вaриaнт е дa си прибaвям и мaлко от първaк у пaток,тaкa през зимaтa когaто нямaм мaтериaл ще се зaнимaвaм с учебнaтa.
:2thumbs:
Поздрaви


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 23 Май 2014, 19:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юли 2011, 17:19
Мнения: 36
Ще си позволя да споделя опита, който съм натрупал с годините: загоряла ракия се оправя само чрез изпиване.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Май 2016, 08:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юни 2014, 10:13
Мнения: 29
Местожителство: София
Колеги,имам и аз един дерт:ползвам казан от алпака(по скоро от пералня) , в който сварих ябълкова и ми загоря.Дали ако поставя на дъното сгънат на две конопен чувал ще спася следващите варки?Поздрави


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 20 Май 2016, 13:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2628
Местожителство: ''Survivor'' България
Братчеда е фен на такива ''галимацй'', но той затиска на дъното чувала с няколко речни камъка.
Испитания начин е; разреждаш много, събираш всичко което излезе и
после преваряваш по технологията-първак-сирец(за пиене) и патоки....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Май 2016, 08:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юни 2014, 10:13
Мнения: 29
Местожителство: София
Благодаря!Ще се презастраховам и с двете заедно,защото алпаката май доста лесно загаря.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Май 2016, 08:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1030
Местожителство: Плевен
buhala622 написа:
Благодаря!Ще се презастраховам и с двете заедно,защото алпаката май доста лесно загаря.

Що не вариш само "виното" ? Няма да игубиш много и ще си спестиш проблемите загоряла ракия и загорял казан.А загори ли ракията.......................има ли оправия,не знам.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2016, 08:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 06 Юни 2014, 10:13
Мнения: 29
Местожителство: София
Ракията дето я варя е ябълкова, а и нямах преса.От тая есен започвам с мелачка и с преса да зедя само сока, ама и тая пущина трябва да се свари де.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Май 2016, 08:43 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1030
Местожителство: Плевен
:thumbs1:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Май 2017, 13:42 
Offline

Регистриран на: 10 Май 2017, 10:37
Мнения: 1
Здравейте колеги!
Бих искал да допълня , че много важна мярка против загаряне на по-гъсто джибре е силата на огъня!
Важно е да се слага на по-слаб огън още от началото а не да се намаля при протичането. След голямо лутане на края аз се спасих точно по този начин от загаряне.
Поздрави!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Май 2017, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2017, 21:07
Мнения: 4
Здравейте, ракиджии! Готова създадена тема, предлагам да я доразвием като споделяме кой какви трикове ползва за избягване на загаряне. Мен конкретно ме интересува за казан от перални - 2+1 за капак, с нагревател 2+1 кВт. Стана ми ясно, че чувал от зебло няма да намеря. Признавам си, че на години съм голям /50/, но чак сега навлизам в тая материя. Досега са ми варили приятели и комшии, но ми писна да се моля на този и онзи. Та преди 3-4 дни варих сам за сефте, но вино - от тази есен каквото остана в бидонЯ, не повече от кофа и половина без калта, добавих и стари вина, останали през годините в пластмасоми бутилки, общо към 50 л, долях и половин кофа вода и пакетче 60гр сода бикарбонат за всеки случай.

това е казанчето:

http://imgur.com/a/U4ht9


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Май 2017, 18:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2628
Местожителство: ''Survivor'' България
За мен най добрия начин да не загоря казана е да пресовам джибрата.
Хем ракията става по мека и се намаляват вредните съставки в нея.
Пс Ето едно еФФтино решение...крика е краден от на жената колата :lachtot: :lol: :lachtot:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Май 2017, 19:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Мар 2017, 21:07
Мнения: 4
Преса за грозде имам от дядовото ми време, така си лежи нейде в зимника и не е ползвана двайсетина години, че ние с моя старец не сме много по виното и не се е налагало да пресоваме джибри. Този уикенд ще я изкарам, измия, огледам, попретегна и ще влиза в употреба за ракии. Видях клипчето - по време на пресоване няма ли някакво плакнене на джибрата с вода? Не за друго, но като знам из шлюпките що захарност има!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Май 2017, 19:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2628
Местожителство: ''Survivor'' България
djjimmy66 написа:
Не за друго, но като знам из шлюпките що захарност има!

Нищо полезно няма в тия ''шлюпки'' , само гадории.
Пс. Ако пък толкова държиш на таях като аромат,може да сложиш две три шепи
за успокоение в казана :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 11 Май 2017, 07:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1030
Местожителство: Плевен
Пресите вършат работа само за грозде.Няма как да пресовате плодове,които са станали на нектар.


Върнете се в началото
  
 
 [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима