Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 18:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 18:11 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 22:33
Мнения: 24
Бихте ли могли да коментирате твърдението на мой съсед, който се хвали с богата практика, че материала от сини сливи пуска по-добре ако преди преварката престои около месец след като се изкара на патоки при първата дестилация. Благодаря Ви!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 18:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
piipak написа:
Бихте ли могли да коментирате твърдението на мой съсед, който се хвали с богата практика, че материала от сини сливи пуска по-добре ако преди преварката престои около месец след като се изкара на патоки при първата дестилация. Благодаря Ви!

Твоя съсед има в предвид че патоките ''втасват''за един месец,
за мен по скоро ще има ефект от към повече аромати отколкото към рандеман.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 18:54 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 22:33
Мнения: 24
Благодаря за отговорът. Мисля, че имаше впредвид точно рандеман и това ме озадачи, тъй като аз лично не намирам логика в това твърдение.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 21:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Доколкото съм чел, не само за сливова трябва да се работи така а за всичко плодово, което се вари на аламбик. При първа дестилация на мощност на нагряването така, че продукта да се изкара бързо и на около 25%alc. А при втората част на процедурата, спазване на технологията за възможно най-добро отделяне на глави и опашки. Получения продукт е наситен с аромати. При меден аламбик.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 21:51 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 22:33
Мнения: 24
Да, точно на меден аламбик се дистилира материалът от сини сливи, но аз все още не мога да разбера важно ли е да си починат тези патоки преди второто им дестилиране и ако да какви точно процеси протичат в дестилата и как бих могъл да разбера кога са приключили. Благодаря на всички за отговорите и прощавайте ако въпросът е дискутиран преди.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 21:52 
Offline

Регистриран на: 04 Окт 2009, 22:33
Мнения: 24
Пропуснах да напиша, че няма две мнения по въпроса, че преваряване на материала е наложително:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Окт 2013, 23:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Преди доста години живота ме отвея в Троян с приятели на гости на не познато за мен семейство. От лаф на лаф стигнахме и до ракията. Домакина обясни: Тук за варене използваме два казана един 500 литра и един до него 200 литра. Когато ти е готов материала запазваш казана за няколко дни. Започваш от 500 л. каквото излезе сипваш в 200 л. и така докато напълниш малкия казан. Правиш преварка и си отиваш. На въпроса ми, колко дърва отиват за това, получих отговор: Какви дърва!?!? Казана е залепен до оградата на винпрома и е прекарана тръба с пара от там."


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 09:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2011, 19:19
Мнения: 31
Битува всеобщо мнение,че ракията сварена есента и преварена на пролет е с по голям рандеман.Защо?Защото както виното има тиха ферментация,така и в ракията има довършващи процеси.Дали е така,нека колегите с по богат опит да споделят.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 12 Окт 2013, 22:52 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
миии легенди...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Окт 2013, 13:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 89
Местожителство: Пловдив
Това, което аз съм чул, но не изпробвал е, че преди варене се запазва една кофа материал, който се добавя към суровината за преварка. Целта е повишаване на аромата.
Ако твърдението е истина, ароматна ракия би се получила и ако преварката се напрви непосредствено след варенето.

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.
C2H5OH - сипи 2, ха още 5... охааааааааааа...:-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 10:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Ами не е така. Пазиш кофа - две с ферментирало джибри защото то отделя ароматни там масла и фракции, докато при втората преварка вече алкохола става толкова чист че се отделят и ароматните фракции и става чист, но не толкова ароматен алкохол. Аз не мисля че трябва да се чака - събираш всичко до дупка, във втория казан слагаш 1-2 кофи изходен материал и разредена ракия, като вече при преварката отделянето трябва да е по-прецизно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 11:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Само да уточня; :!:
слага се прецеден материал 5-10л/зависи от обема на казана/ ... а НЕ 2-3 кофи с костилките и шлюпките :wallbash: :wallbash:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
atz написа:
... При първа дестилация на мощност на нагряването така, че продукта да се изкара бързо и на около 25%alc. А при втората част на процедурата, спазване на технологията за възможно най-добро отделяне на глави и опашки...

ДА или НЕ ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Окт 2013, 12:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Костилките, както и чепките винаги ги отделям. Шлюпки - демек ципи и зърна нали? Някои хора твърдят че те пускали ароматите, не знам дали е вярно. За прецедения материал - чувам го и аз това, ама не съм сам самичък и малко трудно надделявам над орташкото мнение, но някой ден съм си обещал да пробвам само течна фракция да варя.
АТЗ - ДА, само с уточнението че на втората варка за повечко аромати е хубаво да има и малко изходен материал, поне според мен, с ограничен опит при повторно преваряване на гроздова и сливова ракия ( е преди години два пъти съм варил и смокиносливовица, но това е друга тема - хем меко ,хем аромат на индрише от ципите на смокинята)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Дек 2013, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2009, 17:51
Мнения: 89
Местожителство: Пловдив
За втора година варих сливов материал. И в двата случая само течна фракция при първо варене.
Не разполагам с много свободно време и когато сливовия материал е готов за варене за няколко часа го прецеждам, изстисквам и съхранявам течността в добре затворени десетлитрови туби от минерална вода. Така мога да варя когато имам повече време без да загубя никакъв алкохол. Доволен съм от резултатите, а и няма опасност от загаряне.
Според мен е много важно качеството на изходния материал - добре узрели, здрави сливи с достатъчна захарност.
При преварката поставям в казана на 60-70 литра(материал и вода) 5-6 зърна дъвка "Мастикас". Според мен повдига аромата.

_________________
За добрият рибар, лошо време, силна ракия и зла жена - няма.
C2H5OH - сипи 2, ха още 5... охааааааааааа...:-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: free, rosidi, shubarkov, Мартин85 и 13 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима