Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:47

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 18:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2013, 16:57
Мнения: 11
Здравейте, ракиджии!
Въпросът ми е следния:Заложих дюли за ракия и когато му сипах водата с разтворената захар, захарността стана около 19. Сега е спаднала на 16. САМО ЧЕ материала стана малко гъст и ме е страх като го варя да не го загоря. Та въпросът ми е ако сипя материал 300L, който вече е с 0 захарност, в казан 500L проблем ли ще е ако го допълня с вода, за да стане по-рядка консистенцията. Това ще повлие ли на ракията по някакъв начин..?? Или пък да прецедя само сока, но пък дюлите са смеляни на много ситно... :? Дайте акъл как да я варя, за да не се получи нежеланото загаряне. Благодаря!

_________________
Ако вървиш след бръмбар ще стигнеш до лайно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Ще ти кажа аз какво направих със същия така гъст материал само че от сливи.
Разредих материала с вода да не загори и го сварих, като събрах всичкия алкохол.
После го преварих като сложих малко предварително запазения изцеден сок/6-7л/ от материала.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2013, 19:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
Допълваш си казана с вода и вариш като внимаваш с огъня!
Спирта няма да се загуби във водата, нали като се прави преварка ракията пак се разрежда до към 20-25 алк.градуса с вода.

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2013, 23:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
колеги искам само да попитам за тая ракия,понеже съм купувал от една изба и имаше невероятен аромат на дюли.надали се получава автоматично при дестилацията или може би да?или пък има някакъв чалъм със сушени плодове после,за да стане тоя аромат? много ми хареса тогава и използвам темата.
мерси предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 18:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2013, 16:57
Мнения: 11
Благодаря! Определено предпочитам да варя 100-150L вода, отколкото да прецеждам всичкия материал... Само да не загори... Може да се ядосам и да сипя загорялата ракия в канализацията... :evil:

П.С. Но пък тая ракия има аромат...! :saufen:

_________________
Ако вървиш след бръмбар ще стигнеш до лайно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 18:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Hun7er13 написа:
... Може да се ядосам и да сипя загорялата ракия в канализацията...

Да знаеш, че загоряла ракия не се лекува- все пак има един хуманен изход- Пращане до Враца- само на ЛС да то дам адреса, тука в махалата ще я зачистим за норматив.


free написа:
колеги искам само да попитам за тая ракия,понеже съм купувал от една изба и имаше невероятен аромат на дюли.надали се получава автоматично при дестилацията или може би да?или пък има някакъв чалъм със сушени плодове после,за да стане тоя аромат? много ми хареса тогава и използвам темата.
мерси предварително!

За аромата- това което съм ти увеличил е разковничето. :megagrin:


Последна промяна banichkata на 09 Ное 2013, 18:58, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 18:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
благодаря!
а важи ли плодове в плодовата,грозде в гроздовата или може да накараме гроздовата да ухае на дюли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 19:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
ДА! За всички и особено сливи за сливовата!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 20:03 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
.
banichkata написа:
ДА! За всички и особено сливи за сливовата!


Няма такава технология
ПРи дестилация на дюлев материал ,когато захарта е в рамките на 1към2 в полза на плодовете ,дестилата се получава обикновено толкова ароматен...че изглежда като парфюмиран.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 20:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2013, 16:57
Мнения: 11
А момчета, знаете ли горе долу на колко градуса теква дюлевата..?! Казаха ми, че теквала на около 40, което ми се струва тъпо.., и че трябвало да се преваря задължително(за да повиши градуса)

_________________
Ако вървиш след бръмбар ще стигнеш до лайно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 20:12 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
При мен нормално около 70гр ,че и малко нагоре спирам я на около 50-52.. и не правя преварка.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 20:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
Дюлите е ясно че имат аромат,
аз съм наблюдавал във винпрома добавката на сушени сливи
към материала от сливи преди изваряването,
бях убеден че гонят аромат и после купажиране със спирт и вода,
но естествено никой няма право да разкрива производствените практики.

Все едно,майната им на винпромите:
Добре ли е да се добавят сушени плодове?
- ДА!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 20:16 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Много обичам някой като каже...ВИНПРОМА или стар технолог...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 20:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2013, 16:57
Мнения: 11
Ilu6a А до колко градуса сабираш патока (или докато спре да годи на казана :megagrin: :megagrin: )

_________________
Ако вървиш след бръмбар ще стигнеш до лайно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 20:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
banichkata написа:
ДА! За всички и особено сливи за сливовата!


колега,ама аз мислех да ги сложа в готовата ракия накрая за аромат,в грешка ли съм нещо? :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима