Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 20:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 22:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
free написа:
banichkata написа:
ДА! За всички и особено сливи за сливовата!


колега,ама аз мислех да ги сложа в готовата ракия накрая за аромат,в грешка ли съм нещо? :buch:

В грешка си.
Ако ще слагаш сушени- 24 ч. преди варене- в материала за преварка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 22:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
banichkata написа:
free написа:
banichkata написа:
ДА! За всички и особено сливи за сливовата!


колега,ама аз мислех да ги сложа в готовата ракия накрая за аромат,в грешка ли съм нещо? :buch:

В грешка си.
Ако ще слагаш сушени- 24 ч. преди варене- в материала за преварка.

''върхара'', ''баничката''; И откъде тази технология :? дай повече инфо.
Пс. според мен се слага в готовата ракия, за да има някакъв ефект.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Последна промяна MONI BARONA на 10 Ное 2013, 11:00, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 23:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Окт 2013, 12:59
Мнения: 158
Местожителство: Враца
А ти, Мони- я ми цитирай поне 3 твои смислени поста последното тримесечие- ми нямаш! Всички са като предишния ти.
Ако можеш да помогнеш на въпроса на колегата за добавяне на сушени плодове- помагай,
ако не знаеш- не спами темата, барона ли си бидона ли си заради такива като тебе нормалните хора се въздържат да пишат- аре малко уважение да си имаме(аз те уважавам)- личните нападки все
пак са забранени от правилата.
Ако все пак няма какво да напишеш в темата- не го пиши тук.
Гордееш ли се че изгони kostakurta, а г..яр такъв?


Последна промяна banichkata на 10 Ное 2013, 00:01, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 23:54 
Online
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
последно? :? :buch:
значи аз получавам готовата ракия,как мога евентуално да и въздействам освен чрез бурето?
ако се наложи де,без есенции нали.лек аромат на мускат би било чудесно.
всъщност мога да изпробвам след отлежаването в бурето,като я налея в бутилки,да сложа в едната малко стафиди за някой ден.има ли някаква пропорция?ако пък няма ефект пак ще се изпие не е фатално. :smoker:

пс>извинявам се,че оклепах на човека темата. :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2013, 00:21 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Горното ме обърка...дюлева ракия пък лек мускат...за какво иде реч?


Много се омаза темата...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2013, 00:36 
Online
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
нека да продължа тук в другата тема>
viewtopic.php?f=8&t=2618

сори още веднъж! :gott:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 10:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2013, 16:57
Мнения: 11
Момчета, проблем... Джибрите (дюлите) са ми в 2 бидона, но в 1-ия е по-рядка консистенцията и джибрите в него не изплуват отгоре, както при по гъстия и незнам дали това е проблем. Захарностна е 13.. Мисля, че ферментира, защото излизяат мехурчета.... Дали да преместя джибри от по гъстия в по редкия или така да га оставя ...? :?

_________________
Ако вървиш след бръмбар ще стигнеш до лайно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 10:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
А началната консистенция еднаква ли беше ? Както и захарност в началото.
А сега 13% и в двата ли е ?
Каква е температурата в бидоните ?
С какви дрожди ферментираш ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 11 Ное 2013, 11:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2013, 16:57
Мнения: 11
Консистенцията не беше еднаква, но захарността - да. Преди джибрите изплуваха (като беше на 16)... Дрождите са си от дюлите. Не съм слагал питомни. :? Сега захарността е еднаква и температурата е 15-18 градуса

_________________
Ако вървиш след бръмбар ще стигнеш до лайно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2013, 17:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2013, 16:57
Мнения: 11
Здравейте!
Искам да попитам какво ще стане, ако вариш материал (дюлев) със захарност 3, а не 0..?! Тъй като от 5 - 6 дни си стой на 3, а трябва да го варя вече...?!
Наздраве!

_________________
Ако вървиш след бръмбар ще стигнеш до лайно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 09 Дек 2013, 18:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Hun7er13 написа:
Здравейте!
Искам да попитам какво ще стане, ако вариш материал (дюлев) със захарност 3, а не 0..?! Тъй като от 5 - 6 дни си стой на 3, а трябва да го варя вече...?!
Наздраве!

Един съвет безплатен от мен; щом си толкова на зор ....вари ..но;
запази около 10литра сок от джибрето; извари материала като събираш всичко :!:
После го превари със сока които си запазил по класическата технология на отделяне на фракции,Успех.... :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2013, 22:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2013, 16:57
Мнения: 11
Момчета,
сварих и тия дюли най после... около 40 Л. на 50% излезна и сега съм я оставил е 1 бидон да отдъхне малко, че е "луда ракия" все още. Сложих и около 200 - 300г. сушени дюли за аромат и евентуално малко цвят, но едва ли... Има аромат на прясна ракия, но и дюлевия се усеща малко.. Някой варил ли е такава ракия, та да ми каже до колко % е разрежда и с какво я оцветява. НАЗДРАВЕ :prost:

П.С. Някой случайно да е оцветявал ракия със сърцевината (значително по - тъмна от останалото) на орех и какво мнение има, защото черница нямам, само орехов съх "материал", който може да се използва или за оцветяване или за печката (ореха не е нито гнил, нито с някакви дефекти. Става само за това, защото в крив :) )

_________________
Ако вървиш след бръмбар ще стигнеш до лайно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2013, 22:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Ореха недей го слага, ще осереш хубавата ракия.
Пример; на сладко от дюли да сложиш чесан .... много интересно съчетание ще се получи....... купи си дъбов чипс по добре..http://vinarko.com/magazin/%D0%B4%D1%8A ... 0%BF%D1%81

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2013, 15:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
MONI BARONA написа:
Ореха недей го слага, ще осереш хубавата ракия.
Пример; на сладко от дюли да сложиш чесан .... много интересно съчетание ще се получи....... купи си дъбов чипс по добре..http://vinarko.com/magazin/%D0%B4%D1%8A ... 0%BF%D1%81


Не си прецаквай хубавата ракия с черница,орех и разни други,неподходящи за ароматните ракии добавки.Вземи 3-4 дюли,хубаво узрели,измий,почисти от семки и загнилости,нарежи ги на кубчета около 3 на 3 см и ги слагай в бидона.Много скоро ще видиш страхотния цвят,който ще добие ракията ти,без да е ощетена от кьм аромат /на дюли/и БЕЗ ДА Е НАТОВАРЕНА С ДОПьЛНИТЕЛНИТЕЛНИТЕ нотки на черницата или КВОТО там сложиш :prost:
Правено,проверено!!! :cooler:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 25 Дек 2013, 11:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2013, 16:57
Мнения: 11
Благодаря. Аз сложих изсушени парчета дюля, но не знам дали ще помогне..?! Дали ще даде резултат като пресните?!?!

П.С. Честито Рождество Христово и весело посрещане на новата година! НАЗДРАВЕ !!!!

_________________
Ако вървиш след бръмбар ще стигнеш до лайно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 31 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mavar и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима