Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 23 Авг 2017, 11:31 Дата и час: 23 Авг 2017, 11:31

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 26 Дек 2013, 11:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Фев 2013, 19:40
Мнения: 60
Честита Коледа на всички тук и нашите семейства!
Колега,ако не помогнат сушените дюли,поне няма и да навредят.А и винаги можеш да сложиш сурови.Наздраве :prost:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2016, 00:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Ное 2013, 16:57
Мнения: 13
Здравейте колеги. На 20.12.2013г.
един осемнадесет годишен пикльо (аз) свари първата си ракия :) Днес 3 години и 1 ден по късно отново върви по същия път. Дюлите, заложени на 10.12.2016г. ферментират и са на около 14 % захарност. Първият път варих само "виното" и лично аз останах с впечатлението, че аромата не беше достатъчно наситен. Преварка не съм правил. Нямам спомен за съотношението между плодове и захар, но мисля че беше около 1 към 1. Сега то е не по-малко от 1,5 към 1 в полза на дюлите. Пред дилема съм дали да варя и джибрата или само виното пак. Целта ми е да получа този наситен аромат. Количество не гоня. Дюлите ги смлях с машинка за месо. Според вас вероятността да загорят голяма ли е? И дали това дали вариш само сок или и джибрата оказва резултат върху аромата? Наздраве

_________________
Ако вървиш след бръмбар ще стигнеш до лайно.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюлева Ракия
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2016, 01:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 398
Местожителство: Берлин
Трудно е да ти се отговори,понеже не се знае какъв ти е казана....Ако е меден с бъркалка е едно,ако е от алпака перални е друго....С плодовете става по- мек и ароматен дестилат...."пр.Маринов"-Сложи само част от джибрите,ако имаш съмнения.....
Опс....късно видях,че е 500 л. казан-значи меден-добре де-сложи една -трета от джибрите ще стане достатъчно рядко, ако чак толкова те е страх и умната с огъня-много ползи !!!

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 22 Май 2017, 16:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Сеп 2015, 15:33
Мнения: 10
И аз м.г. спазвах "правила", като сложих само около 35% дюли и не се получи достатъчно ароматна, а освен това и препичах.
Тази година смятам да докарам плода до 50%.
Сетне - още един трик, по "технологията" на аламбик - и тъй и тъй дюлевата се вари по късно от гроздовата. След гроздовата варка, си запазвам винасата и вместо вода - разреждам дюлевия материал с винаса, подсладена със захар/винаса 1:3. Е, ще меря разбира се и със захаромера - да е към 20%.
Това е!
Дори и да се получи гъсто - м.г. пробвах с изпран чувал от зебло - нищо не загоря и никакъв допълнителен мирис нямаше. Чувала съм го варил буквално 2 пъти, като преди това съм го прал с прах за пране и изплаквал.
Но това е подробност - важното е, че ще опитам с винаса. И без това стари ракиджии дават акъл да се разрежда дюлевия материал с гроздов.
Е, аз ще опитам такъв мурафет пък - с винаса. Някой да е варил така - да подсказва.
Освен гроздови джибри с винаса разбира се - там е ясно!
:)

_________________
Масовото приемане на едно твърдение, все още не доказва неговата вярност!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 22 Май 2017, 17:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1043
Местожителство: Плевен
Шъ мЪ прощавате,кво е винаса?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 22 Май 2017, 17:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Сеп 2015, 15:33
Мнения: 10
Онова, дето остава след дестилация на ферментиралия гроздов сок, от който са отделени джибрите.
След това с отделените джибри и винасата може да си направиш ракия втора ръка с добавяне на захар, ферментация и пак дестилация.

_________________
Масовото приемане на едно твърдение, все още не доказва неговата вярност!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 22 Май 2017, 17:31 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1283
Местожителство: Дупница
Много точно казано!!! :prost:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 22 Май 2017, 17:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Сеп 2015, 15:33
Мнения: 10
:prost:
И един въпрос.
Сега, че не си заслужава да си товари човек дюлевата ракия с дървени аромати, пък били те от състарено буре - ясно!
Но все пак и тя се нуждае от стареене. Аериране - ясно! Но какво още - чипс /също състарен, преварен и т.н./?
Черничеви изпечени и сетне преварени клечки? Друго?
Моля за отговори от хора - опитвали и установили.
Благодаря предварително.

_________________
Масовото приемане на едно твърдение, все още не доказва неговата вярност!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 22 Май 2017, 18:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1043
Местожителство: Плевен
BG_OldBG написа:
Онова, дето остава след дестилация на ферментиралия гроздов сок, от който са отделени джибрите.
Толкова ли сте закъсали,че се занимавате с глупости?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 22 Май 2017, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1043
Местожителство: Плевен
BG_OldBG написа:
Сетне - още един трик
BG_OldBG написа:
разреждам дюлевия материал с винаса, подсладена със захар/винаса 1:3.
Е,те този трик не го разбрах.Готовия дюлев материал разреждаш със захарен сироп от винаса и вариш,или към готовите дюли добавяш сиропа от винаса и го оставяш да ферментира?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 22 Май 2017, 18:34 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1283
Местожителство: Дупница
vnnaidenov написа:
BG_OldBG написа:
Онова, дето остава след дестилация на ферментиралия гроздов сок, от който са отделени джибрите.
Толкова ли сте закъсали,че се занимавате с глупости?

Изобщо не са глупости. :) Ти как правиш "втора" ракия?

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 22 Май 2017, 18:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1043
Местожителство: Плевен
msergiev написа:
Изобщо не са глупости.
Глупости са.Знаеш,вече не съм сигурен,как смърди "винаса"-та и какво би се получило при по-следваща преработка.
msergiev написа:
Ти как правиш "втора" ракия?
От "второ" вино :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 22 Май 2017, 18:57 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1283
Местожителство: Дупница
От "второ" вино правиш "първа" ракия. Когато гроздето е само за ракия "втората" ракия се прави от винасата, джибри и захар. Не са глупости, писано е във форума.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 22 Май 2017, 19:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 398
Местожителство: Берлин
Винасата,ако всичко преди това е направено както трябва , не смърди,а ухае доста приятно... а и подпомага pH-то да е в нормите....:prost2:

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Дюлева ракия
МнениеПубликувано на: 22 Май 2017, 20:15 
Online
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 902
vnnaidenov написа:
Толкова ли сте закъсали,че се занимавате с глупости?

Въобще не са глупости....Изпробвано и работи.Има ароматни води,които остават там и незнайно защо се изхвърлят,както и алкохол,макар и малко.Всичко това преварено отново е в полза,а не във вреда.... ;)

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
 [ 63 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Sstefaan84 и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима