Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 10:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2013, 22:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
привет пак!
имам един може би тъп въпрос,който спонтанно ми дойде на ум.
значи имам 2 бутилки много ароматно вино от италия,все едно от ягоди е правено,така се и казва-фраголино.
та си мисля дали няма начин да вкарам тоя невероятен аромат в гроздовата,която ще заредя в буренцето 10л?
ако сипя виното да кажем да постои в бурето известно време?да не се прецака нещо така?
имате ли идея?
:?:

пс> прочетох за начина със стафиди от мускат или мискет,откъде може да се намери такова нещо? :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2013, 23:16 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Не казваш бианко или россо е?
Ако е россо недей да слагаш в бурето ще го оцвети...ПРедполагам е бианко пизани .
Бианкото може да поседи но кой знае какъв резултат не чакай...
Вариант е да ги дестилираш и смесиш с общото количество...но от 1,4 литра очаквай не повече от 100ммл алкохол...
Фраголино ли е?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2013, 23:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
ilu6a написа:
Не казваш бианко или россо е?
Ако е россо недей да слагаш в бурето ще го оцвети...ПРедполагам е бианко пизани .
Бианкото може да поседи но кой знае какъв резултат не чакай...
Вариант е да ги дестилираш и смесиш с общото количество...но от 1,4 литра очаквай не повече от 100ммл алкохол...
Фраголино ли е?



имам и от 2-те по 1 бутилка,от селска изба близо до венеция,без етикети.червеното е много ароматно,но и бялото си бие на ягода само че по-слабо.количеството не е проблем,мога да набавя,но цената му е като на добро уиски,не се връзва за дестилиране.
пък и бурето нали е обгорено за ракия,да не оклепа нещо ако сложа вино.
явно няма да стане както си го мислех.ще се търсят стафиди,ама откъде... :?


Последна промяна free на 10 Ное 2013, 00:11, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 00:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
free написа:
явно няма да стане както си го мислех.ще се търсят стафиди,ама откъде... :?

Каза че си в Австрия ,ако си близо до Виена иди на 'МексикоПлац'
Там Турците и арабите продават стафиди колкото щеш....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Ное 2013, 00:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
мерси мони!
иска ми се да е от ароматно бг грозде,а нали не трябвало да е химически изсушено като това по магазините.ама в краен случай ще се огледам,то тук турски магазини на корем.
иначе в бг къде може да се намери?
или ако открия грозде как се суши по тоя шок-метод,във фризер ли как ли?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2013, 00:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
продължавам за доизясняване на въпроса>
начини за ароматизиране на готовата ракия,без есенции,хим. и др.
дъбовото буре и неговото влияние го изяснихме също.

като поизчетох някои подобни теми тук останах с впечатлението,че метода със стафидите от мискет-мускат се прилага директно накрая.демек слагат се в готовата гроздова ракия да постоят известно време(колко?),като също не разбрах има ли някаква пропорция.по принцип е ясно,че ще се пробва и следи развитието.
дали пък не могат да се сложат директно в бурето за времето на отлежаването?
колегата баничката казва,че се слагат преди да се превари ракията 2 път да престоят 24 часа вътре.
добре,този вариант отпада,защото аз реално съм само краен консуматор и ракията е вече направена.
ако може да изясним това със стафидите,някой пробвал ли е,ефект има ли?
ще се радвам на конструктивни предложения и мнения по въпроса.
:)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2013, 07:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Ефекта го има, за мен основно обаче в екстракцията на захар, поради което ракията става по-мека, но не толкова ароматна. Стафиди от мускатово грозде наистина не съм докопвал, поради простата причина че стафиди се правят от безсеменни сортове, за да докопаш стафиди от мускат трябва някой сам да си ги е правил а и не знам дали въобще е възможно.
Колко да сложиш - ако са бели пробвай със шепа на 5 л., но все пак е въпрос на вкус.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2013, 08:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
free, аз съм ползвал сушени плодове за ароматизиране и оцветяване на ракията. На 70 литра гроздова ракия сложих 1 (един) килограм стафиди от бяло грозде, сорт без семки. По борси и магазини мисля, че няма да намериш стафиди от сортове със семки. Мисля, че ги държах около две седмици. Ти сам ще си решиш колко да ги държиш, като пробваш от време на време. Засилиха аромата на грозде и придадоха жълтеникав отенък на ракията. Когато вадиш ракията от бидона където си я държал със стафидите ще видиш, че леко е помътняла. Това не е проблем. Тази мътилка се утаява и с едно мъркуче си източваш бистра ракия. Останалата мътилка я събираш пак в някакъв съд и чакаш да се утаи отново. Последното което остане можеш да филтрираш през филтърна хартия. Аз ползвам хартиени филтри за кфеварки за шварц кафе. Много бавно тече. Също така една плодова ракия (праскови и сини сливи) я наложих със сушени сини сливи. След седмица когато си отидох на село беше станала много тъмнокафява на цвят и с не толкова изразен аромат на сливи. Преварих я и я наложих със сушени кайсии. 700 гр. кайсии на 60 литра ракия (и сливите бяха в същата пропорция). Ефекта на кайсиите беше много добър. Лек жълтеникав отенък и приятен аромат. Тук аз се издъних при разреждането. :datz: :wallbash: Не знам къде се заплеснах и я разредих на 36 градуса. Помътняването при кайсиите беше по-малко отколкото при стафидите. Сушените плодове придават цвят и аромат на ракията, но не я правят мека и пивка както отлежаване в дъбово буре или дъбов чипс. И още нещо знам от казанджията при който варя ракия, но не съм го пробвал още. В готовата за пиене ракия да сложа по един грам захар на един литър ракия. Това било по винпромска технология. Пак казвам това не съм го пробвал още и не мога да кажа какъв е ефекта.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2013, 12:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 15 Ное 2010, 14:03
Мнения: 116
Местожителство: Sennik,Sevlievo
До колкото разбирам стафидите се влагат директно в ракията, най вероятно в чорапче или друга пореста материя. Самите стафиди не са ли третирани с някакви консерванти за да се запазят в търговски вид и това не давали някакво отражение в/у дестилата?
Аз до сега именно поради тази причина не съм слагал в ракията, въпреки че отдавна се каня да пробвам в малко количество :)

_________________
Think positiv


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2013, 14:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
И стафидите и кайсиите ги бях изсипал директно в бидона, веднага след прибирането от казана. Баща ми ги разбъркваше периодично. И едните и другите падат на дъното. След изгребването на ракията (почти до дъното), надигам и изсипвам останалата ракия в някоя кофа. Плодовете остават в бидона. Предполагам, че няма да има никакъв проблем ако са в наилонов чорап или тензухена торбичка.
Не съм забелязал някакви странични ефекти от консерванти, ако е имало такива.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2013, 15:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
благодаря момчета,ще се пробва значи!
номера с чорапа ще е,дори предварително мисля да ги увия във филтър за кафе.
остана само да открия стафидите. :o
да видим турците какво имат на склад.

днес сефтосах и буренцето със 2л гроздова,да видим дали ще се наложи да доароматизирам.мисля да го въртя всеки ден по малко,че е само на 20% пълно,и след 2 седмици почвам да дегустирам. :megagrin:
като стана въпрос за добавянето на малко захар в ракията,ами те шотландците масово оцветяват уискита с карамел,пише си го даже на бутилките.взимал съм отлежали по 15/18год които пак са (до-)оцветявани така.интересна работа,явно карамела не нарушава вкуса,а дори го подобрява.би могло да се пробва дори и при ракията след отлежаване,който не рискува той не печели. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2014, 16:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
такааа привет отново!

значи запасих се с малко троянска сливова и тетевенска също.това добре,тетевенската е направо елексир,много съм доволен,тя е малко по-тъмна,може би са я доовкусявали някак.троянската и тя не е лоша,но ми се иска да се усеща повече аромата на сливите.и по тоя случай сложих днес 1,5л в една кана и шепа сушени сливи без костилки,които взех от бг,но интересно защо на пакетчето пише произход чили.както и да е,ароматни са и не са много сухи.интересно да видим какъв ще е ефекта,ще пробвам от време на време и ще пиша пак.
колко горе-долу могат да постоят максимално,ако нещо ги забравя и може ли да стане изобщо някаква издънка?
забравих да кажа,че ракиите са готови за пиене,не са току що сварени.просто искам да пробвам метода дали функционира,благодаря най-вече на жоро за съветите и дано отиде към по-добре!макар че някой колега от троян може да ме смъмри... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2014, 20:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Следи редовно състоянието на ракията със сливите!!! Много бързо оцветяват ракията в неприятен (за мен) кафяв цвят. Аромат почти не отдават.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Фев 2014, 20:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
ей сега я опитах,тия сливи са много ароматни,някак полу-изсушени и лепкави,не като баш изсъхналите.имам чувството,че направо са я ароматизирали вече за 6 часа. :lab:
ще я дебна ежедневно,трябва да слеза и до мазето да взема бутилка от оригиналната да мога да сравнявам.на цвят май дори е леко потъмняла,и разни утайки се появиха,както се очакваше.ще я филтрирам през филтър за кафеварка после.
нямам търпение... :saufen:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2014, 06:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Жоро правилно казва за сливите не придават очаквания вкус и цвят.
Аз също пробвах с добре узрели "Стенлей" разбира се изсушени.
А ми не ми се получи очакваното :nixweiss: .
Виж за кайсиите също сушени в кайсиевата ракия стана,леко оцветяване и аромат като аромата си го има и от материала.Кайсиите си бяха от същото дърво от което брах плодове за ракията.
Цитат:
UFO написа:
Ето Ви и една стара гяволия - как от "каменарка" се прави "перлова" ракия:
На едно шише от 750мл. изсипвате около 1-2 чаени лъжички кориандър на зърна и оставяте шишето (ако можете) за няколко седмици, докато болшинството от зърната потънат на дъното. От тук натам Вие командвате парада.
На здраве!

Това последното не се получи добре.
Сега пробвам със стафиди от магазина усеща се сладост и от там мекота.
:kaffee2: :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Milen22, nipresi, power4o_s и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима