Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 21:04

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2014, 06:50 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1110
Местожителство: Дупница
Просто Стенлей не е ароматен сорт ! Друга трябва да е сливата - я пробвайте с домашен ошав от Троян !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Фев 2014, 14:24 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Със стенлей работата в сравнение със сливи от Ловеч или Троян е направо без аромат..

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Фев 2014, 23:56 
Online
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
ето ги тия супер-ароматни сливи от чили,значи все едно са изкарани от ошав,леко лепкави,според жената са от кауфланд>
днес пробвах ракията,потъмняла е леко и усещам много хубав аромат от сливите,ще ги оставя още 2-3 дни вътре. :smoker:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Последна промяна free на 08 Фев 2014, 11:06, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Фев 2014, 06:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Е добре де набихте ми канчето с тоя Стенлей :lol2: .
Използвах каквото имах зная характеристиките на сорта но такива фиданки продават,това за ракията е когато има излишък основно е за компот и сладко и прясна консумация.
free е намерил сливи от Чили дано дадат желания ефект.
Вчера огледах в суперчето какви сушени плодове има и видях и сливи само че нашенския разфасовчик си бе спестил да информира за произход то и за кайсията нямаше.Не питах защото едва ли ще знаят или най много да тръгнат да ме убеждават че са от България.
Направих следния опит с 1/2 л кайсиева,карамелизирах на око по малко от една чаена лъжичка захар и я залях с ракията която бе на градус за консумация.
Цвета стана по наситен и отиде към кафяво но не натрапчиво а за вкуса направо сладни и я изпихме.
И със стафиди пробвам както в малки така и по големи съдове. В 1/2 л поставих няколко зърна стафиди преди седмица и вече се усеща сладост за аромат не може да се каже нека си седи така има време и нея ще изпием.
:kaffee2: :buch:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2014, 00:16 
Online
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
днес изкарах ракията и я филтрирах.само за 3 дена със сливите вътре е оцветена доста по-тъмно от оригинала,направо като коняк.аромата е супер,много голямо задоволство изпитвам от акцията. :lab:
оказва се,че сливите наистина много бързо действат,поне тези чилийските.май повече от 3 дена не трябва да стоят,за да не потъмнее още повече.но пък сигурно за аромата не би било зле.
нещо важно открих при филтрирането,с тия филтри за кафе трябва много да се внимава>
1.никога не бива да се стискат
2.да се ползва само около 5 мин,защото след това утайката минава през тях
най-добре да се ползват 2 филтъра едновременно,макар и да забави процедурата.
ако някой има по-добра идея за фино филтриране ще се радвам да я сподели,че аз се наложи 2 пъти да я правя процедурата.и въпреки това не съм доволен от резултата,но нейсе.като аромат обаче нямам забележки,цвета може би е необичаен за сливова,но на мен ми харесва така!
налях следващите 1,5л и сложих пак 100г сливи,тоя път ще ги оставя само 1 ден.явно това е твърде много като пропорция,май 100гр на 10л ракия ще е най-добре.ама аз съм с много малки количества засега и искам бързо да е готова.
ето за сравнение ракията в ориг.състояние(шишето) и на 3-я ден със сливите вътре,снимката я правих вечерта на лампа и може леко да са нереални цветовете>
наздраве и мерси пак за съветите,следващата ще е още по-хубава! :2thumbs:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2014, 05:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Сеп 2011, 21:44
Мнения: 920
free написа:

ако някой има по-добра идея за фино филтриране ще се радвам да я сподели,че аз се наложи 2 пъти да я правя процедурата.и въпреки това не съм доволен от резултата,но нейсе.като аромат обаче нямам забележки,цвета може би е необичаен за сливова,но на мен ми харесва така!


След такава операция аз прецеждам през кана за филтриране на вода. "Брита" съм си купил и ми е само за ракия. Резултата е перфектен като бистрота само с едно прецеждане. И по- бързо става от филтърна хартия или филтър за кафе. Обаче отнема малко от цвета и аромата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2014, 09:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Нищо не прецеждай те, просто от вечерта сложете една ли две сливи в шишето и
на другата вечер го пиете... :2thumbs:

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Фев 2014, 15:42 
Online
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
точно!
втората кана вече сливите са в чорапче и няма утайки,аромата е разкошен само след 1 ден!
а наздраве! :saufen:

пс> ето след 1 ден със сливите как изглежда,май ще я оставя още 1 така>


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2014, 09:17 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2008, 16:02
Мнения: 401
извинявай,тези сливи от къде са закупени ?
в Балчик тази година пих червено вино с аромат от сини сливи / производителя показва лиценз за натурален аромат произведен във Франция / та м се ще да направя една проба с този вид срива ... :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2014, 11:05 
Online
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
колега оказа се,че не са от метро,ами от кауфланд,жената така каза!
буквално за няколко часа ароматизират ракията и я оцветяват!
и намали силно пропорцията,защото много бързо потъмнява!
при червеното вино бива да се търси аромат на боровинки,къпини,ягоди,но за сливи не бях чувал.
мисля си,че дори да не се намерят точно такива ароматни сушени сливи и се използват такива от троян,ако преди това се запарят известно време също биха пуснали аромат.или дето вика колегата по-горе направо от ошав да се вземат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2014, 16:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
При мерлото е типично да се появят сини сливи в аромата ,мармаладени или конфитюрени тонове....особено при 2 и нагоре годишни мерла...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Фев 2014, 16:50 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
[quote="free"]при червеното вино бива да се търси аромат на боровинки,къпини,ягоди,но за сливи не бях чувал.
[/quote]

Колегата ти е отговорил, а аз само, ако позволиш да предложа: Дай адрес в Зимбабве, да ти пратя бутилка от "Лъчезарното". Със сигурност ще усетиш синята слива и в аромата и във вкуса. Просто си е характерно. Нюанс.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Фев 2014, 23:23 
Online
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
:megagrin:
мерси колега за предложението,ами направи барем една снимка да видя как изглежда това вино,ако не те затруднява.
наистина не бях чувал,като имам възможност си взимам вино от асеновград или куклен,ама тая година няма да успея явно.
а и при тая хубава ракия,с която се запасих рядко поглеждам виното,че и бирата почти отказах. :saufen:
за съжаление не действа добре на простатата,червеното вино би било много по за предпочитане. :afraid:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2014, 22:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
За инфо да спомена че тествах предложеното от free - ами вярно с оригинала!!!
Нищо общо с моите сушени Стенлей- ароматно приятно пивко!
За новия сезон,ако е рекъл Бог ще пробвам със сушени сливи от Троян- родно, наше,българско.
:prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Фев 2014, 23:59 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 560
Местожителство: София
[quote="free"]:megagrin:
мерси колега за предложението,ами направи барем една снимка да видя как изглежда това вино,ако не те затруднява.
наистина не бях чувал,като имам възможност си взимам вино от асеновград или куклен,ама тая година няма да успея явно.
а и при тая хубава ракия,с която се запасих рядко поглеждам виното,че и бирата почти отказах. :saufen:
за съжаление не действа добре на простатата,червеното вино би било много по за предпочитане. :afraid:[/quote]
Колега [b]free[/b], снимки много. Просто не си си ги видял.
Ето:


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: mavar и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима