Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Ное 2017, 23:36 Дата и час: 20 Ное 2017, 23:36

Часова зона: Европа/София




 [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2014, 11:59 
Online
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 389
Местожителство: zimbabwe
мерси колега,като имам възможност непременно ще го изпробвам.какъв процент е алк. съдържание според етикета?

иначе приключих закисването със сливи и ракията стана с много силно изразен аромат и дегустаторите сме във възторг.при последната партида сложих само вече употребявани сливи и така удължих времето на около седмица.но нали казах,че в началото явно прекалих с количеството сливи.вече всичко си дойде по местата,единствения въпрос,който остава е как да подобрим вече качеството на дестилата,чрез отлежаване.но за съжаление не съм подготвен с подходящото буренце,а и количеството ракия не го оправдава.имам чувството,че ще се ослушвам пак за едно 10-15л,от кой материал беше най-оптимално за сливова? :google:
пс> междувременно поръчах още 10л тетевенска,при нея просто нямаше нужда от интервенция! :saufen:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2014, 14:53 
Online

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6568
Местожителство: София
free написа:
ще се ослушвам пак за едно 10-15л,от кой материал беше най-оптимално за сливова?

От черница,но такива малки бурета са мнооого екстрактивни,добре е да го вземеш ползвано,само за дестилат...без значение вида...е да не е мастика :megagrin: ...или да вземеш по-голямо поне 30л...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 15 Фев 2014, 15:17 
Online
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 389
Местожителство: zimbabwe
аха мерси!
и то ли трябва да е обгорено за целта?
тия поляци дали ще правят такива,а и как да им обясниш какво е черница... :?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2014, 15:58 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 298
Точно в полско дъбово ми отлежава една сливова и стана перфектна!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 17 Фев 2014, 22:35 
Online
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 389
Местожителство: zimbabwe
хммм :o
да не се умирише бурето нещо и да остане само за сливова?
пробвай го после с гроздова да видим резултата и драсни,ако не е проблем.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Фев 2014, 08:57 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2010, 12:26
Мнения: 298
Аз това си го пазя за сливова само. Въпроса беше, че дъбът не пречи на сливовата, не я претоварва и много добре си пасват. Иначе не меся ракиите по буретата.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2014, 22:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Да,да ама не !
Това със сушените сливи от Чили не стана както трябва "окрилен от идеята и от максимата "колкото повече по добре " предозирах и дадох на колега любител за изпитание.
Че я е изпил вярно но не му хареса резултата натрапчив вкус и нещо не естествено,един вид "омагьосвал съм я" и че не е натурална :nixweiss: .
Така че 1/2 от една слива е достатъчна за 1/2 - 1 литър ( въпрос на вкус).
С малки дози от тия сушени сливи за мен бива но ще поръчам за новия сезон от Троян тамошни сушени сливи е разбира се ако има реколта при мен :) .
:prost:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Апр 2014, 23:15 
Online
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 389
Местожителство: zimbabwe
колега нали предупредих да се коригира количеството,че много бързо действат!то верно 1 слива на литър на ден е достатъчно май.но според мен по-добре по-малко количество,а да останат по-дълго.така ще отдадат по-добре аромата. :klugscheisser:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 07:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 103
Местожителство: София
Кои стафиди от предлаганите по пазари и магазини са по-подходящи според вас, жълтите или тъмните?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 07:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1142
Местожителство: Плевен
Ползвам жълтите.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2015, 11:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Авг 2009, 12:59
Мнения: 103
Местожителство: София
Благодаря.
По принцип рядко ползвам, но мисля тази година да пробвам да си направя малко от отонел примерно, намерих тия рецепти:
http://www.receptite.com/forum/viewtopic.php?t=1271
http://agronet.bg/community/blog/prigotvyane-na-stafidi-v-domashni-usloviya.html


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 20:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 02 Сеп 2015, 21:15
Мнения: 50
Местожителство: BG-Sofia
Някой ми беше казал ,че може да се сложи степче на прах в казана и да се вари :o
Възможно ли е това? Миля да пробвам със степчета с аромат на грозде (GRAPE) Ако нещо се обърка ще го преваря отново :roll: Някой опитвал ли е вече?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 21:33 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1932
Местожителство: София
Май трябва да отворя раздел "Как се прави менте" :?

Има хиляди начини да развалиш един дестилат, това е само един от тях... Ако искаш да го развалиш по професионален начин, ползвай продуктите на Живодан - швейцарците имат наистина върховни технологии за правене на ментета.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2015, 21:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Ако отвориш, моля те да изтипосаш рецептите на академик Неделчев. Книгата му е постната от Бай Танас на форума. Има цяла глава посветена на ментетата. Обаче в последната част са дадени и начините за установяване.Някои са изключително елементарни.
Кога е писана книгата , е отбелязано.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2015, 19:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 92
От кауфланд купих сушени сливи.
Пише,че са сушени на дърва и са БЕЗ сливи :) ,без добавяне на изкуствени аромати и консерванти.
Доста добре оцвети ракията и придаде естествения аромат на сливи,съчетан с аромата от
дъбово буре прави сливовата ракия лидер :smoker:


Върнете се в началото
  
 
 [ 47 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: caribi, donchev, free, gogoh, marinero_bg, mirojs, suppo, vtv и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима