Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 14:43

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Ное 2013, 23:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2013, 16:21
Мнения: 6
Здравейте практици!
Разчитайки на богатия ви практически опит, се обръщам към вас с молба за съвет, понеже съм начинаещ, но същевременно, упорит мераклия. Днес сварих гроздова ракия от второто вино, след като предварително бях пресовал и изхвърлил джибрите по препоръка на колегата stefannankov от форума. Утре следва преварката. От миналата година ми остана читаво бутилирано бяло вино Ркацители, което едва ли ще го пия при наличие на тазгодишната реколта. Количеството не е голямо. Не съм поглеждал, но е по-малко или около 20 литрови бутилки. Дадоха ми идея да го смеся с ракията и сваря при преварката. Не зная идеята добра ли е? Ако има логика, трябва ли да спазвам някакво съотношение ракия/вино? Примерно 3:1 или някакво друго съотношение.
Предварително благодаря за съвета!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 08:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
gacony написа:
Здравейте практици!
Разчитайки на богатия ви практически опит, се обръщам към вас с молба за съвет, понеже съм начинаещ, но същевременно, упорит мераклия. Днес сварих гроздова ракия от второто вино, след като предварително бях пресовал и изхвърлил джибрите по препоръка на колегата stefannankov от форума. Утре следва преварката. От миналата година ми остана читаво бутилирано бяло вино Ркацители, което едва ли ще го пия при наличие на тазгодишната реколта. Количеството не е голямо. Не съм поглеждал, но е по-малко или около 20 литрови бутилки. Дадоха ми идея да го смеся с ракията и сваря при преварката. Не зная идеята добра ли е? Ако има логика, трябва ли да спазвам някакво съотношение ракия/вино? Примерно 3:1 или някакво друго съотношение.
Предварително благодаря за съвета!

Слагай (ако е читаво виното), не се притеснявай.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 08:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
От вино се вари ракия. От вече сварена ракия се прави преварка. Как тези два процеса ги обединявате в един?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 08:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Така дестилата ще има по-изразен гроздов аромат, аз по принцип съм на мнение че гроздов дестилат внимателно изварен на читав казан няма защо да се преварява.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 08:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
"Читав казан". Колона ли имаш в предвид?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 11:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Като действах с аламбика, слагах вино в преварката - до 10%.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 11:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Ами колоната за мен е още неовладян хай-тек, по-скоро казан с висока попска шапка и лула с обратен наклон от дебела медна ламарина, като казана не се препълва и се оставя разстояние между нивото на материала и отвора на лулата около метър. В тоя случай високата шапка и лулата действат като въздушен дефлегматор. Ако се вари внимателно и не се пресилва огъня съм постигал резултати като при колонен казан, само дето става около два пъти по-бавно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 13:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2013, 16:21
Мнения: 6
Благодаря за споделените мнения!
Предизвиках полемика. В какво съотношение да бъде ракията към виното? Първата варка ми започна на 70 градуса и я спрях на около 30 градуса. Разполагам с количество малко над 30 литра при 55 градуса. Съобщавам тези цифри за да се спази все пак някакво съотношение първа варка ракия / вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 14:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Сеп 2012, 08:25
Мнения: 411
Бе съотнотошения, нямат чак такова значение в твоя случай, да не вариш 1 тон дестилат. Разреждаш дистилата си до 20-25 алкохолни градуса и слагаш цялото вино. 1% от обема отделяш първак, събираш до 45% алк. градуса, вариш бавно и внимателно за да отделиш добре фракциите и после да почерпиш... :megagrin: Ако виното дето го слагаш леко кисели сложи 1 пак. сода, макс.2 а ако имаш и една лопата чисти въглени от огнището още по-добре само че въглените трябва да знаеш какви са - да не са горили там разни станиоли, найлони, пластмаси, суджуци, салами и др, а да е само чиста дървесина.
Ако казана е по-малък - делиш на две и си готов. Ама като гледам един 100 литров казан трябва да те "Управи".

Коригирам се - 0,3 пак. сода и малко въглени. Верно 20 л. не са много


Последна промяна stefannankov на 18 Ное 2013, 14:34, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 14:29 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5799
Местожителство: София
Със содата на такива малки количества вино трябва да се внимава-има няколко теми във форума за мирис на сода в дестилата...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 14:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Окт 2013, 16:21
Мнения: 6
stefannankov написа:
Бе съотнотошения, нямат чак такова значение в твоя случай, да не вариш 1 тон дестилат. Разреждаш дистилата си до 20-25 алкохолни градуса и слагаш цялото вино. 1% от обема отделяш първак, събираш до 45% алк. градуса, вариш бавно и внимателно за да отделиш добре фракциите и после да почерпиш... :megagrin: Ако виното дето го слагаш леко кисели сложи 1 пак. сода, макс.2 а ако имаш и една лопата чисти въглени от огнището още по-добре само че въглените трябва да знаеш какви са - да не са горили там разни станиоли, найлони, пластмаси, суджуци, салами и др, а да е само чиста дървесина.
Ако казана е по-малък - делиш на две и си готов. Ама като гледам един 100 литров казан трябва да те "Управи".

Коригирам се - 0,3 пак. сода и малко въглени. Верно 20 л. не са много


Благодаря за отговора!
Виното е барут, без забележки! В такъв случай няма да се наложи слагане на сода и въглен. Заповядай да опиташ ракията, но почакай да отлежи или поне известно време да ветрее, след което ще я разредя на 45 алкохолни градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2013, 23:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 613
Да използвам темата,и аз ще правя смесване. Имам 20 литра много стара ракия от отел,не ми харесва.Преварявал съм я два пъти и пак нещо и куца.Решил съм да я смеся с 10 литра хубаво вино и да варя на пролет.Предполагам това,че виното не е пастьоризирано няма до доведе до някакви изненади пролетта,някакъв друг съвет. Лошото е,че не пия вино.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Дек 2013, 10:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2508
Местожителство: ''Survivor'' България
pentco написа:
Да използвам темата,и аз ще правя смесване. Имам 20 литра много стара ракия от отел,не ми харесва.Преварявал съм я два пъти и пак нещо и куца.Решил съм да я смеся с 10 литра хубаво вино и да варя на пролет.Предполагам това,че виното не е пастьоризирано няма до доведе до някакви изненади пролетта,някакъв друг съвет. Лошото е,че не пия вино.

Смеси ги още сега /виното и ракията/.Така няма да има изненади :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима