Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 19:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2013, 13:33
Мнения: 6
Здравейте имам следният проблем. На 30.10 т.г. сварих ракия. метеряла беше от сухи
джибри от винзавода добавих и захар и т.н и сварих ракия. Ракията излеза супер да рандемана беше малък но за сметка на това аромата е превъзходен. Проблема мие следния: Ракиата след разреждане до 50гр. нямаше никакви забележки относно вкуса и. Тази вечер пия от нея и някак ми киселее на гарлото , не е нешто фрапантно но не ми харесва. На какво можи да се дължи тази промяна изведнъж като отбелязвам че всяка вечер си пия от нея и до сегс не е имало такива промени беше си нормална ракия. Да поясна че първите дни отлежаваше с пръчки от череша за цвят. На какво може да се дължи тази промяна и дали мога да я подобря


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
В какво отлежава...? в какво е държиш имам в предвид..?

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 19:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2013, 13:33
Мнения: 6
MONI BARONA написа:
В какво отлежава...? в какво е държиш имам в предвид..?

ами една част е в стъклени бутилки а др. в 10л туби аз пия сега от тази в стъклените бутилки ката преди да сложа ракията съм ги измил


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Явно първия път не си я забелязал че е кисела...
Слагал ли си сода при изваряването..?
Не знам кой какъв акъл ще ти да де но Аз бих е преварил.
Но този път бих сложил 'содата' няколко часа предварително по малко и бъркане на ракията.... ако имаш и няколко литра вино да добавиш ще е чудесно...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 20:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2013, 13:33
Мнения: 6
MONI BARONA написа:
Явно първия път не си я забелязал че е кисела...
Слагал ли си сода при изваряването..?
Не знам кой какъв акъл ще ти да де но Аз бих е преварил.
Но този път бих сложил 'содата' няколко часа предварително по малко и бъркане на ракията.... ако имаш и няколко литра вино да добавиш ще е чудесно...

Значи сода не съм слагач по време на варенето преварка не съм правил защото съм я варил на тези новите казани дето я вадат директно с преварка


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Ное 2013, 20:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
totishish написа:
MONI BARONA написа:
Явно първия път не си я забелязал че е кисела...
Слагал ли си сода при изваряването..?
Не знам кой какъв акъл ще ти да де но Аз бих е преварил.
Но този път бих сложил 'содата' няколко часа предварително по малко и бъркане на ракията.... ако имаш и няколко литра вино да добавиш ще е чудесно...

Значи сода не съм слагаЛ по време на варенето преварка не съм правил защото съм я варил на тези новите казани дето я вадат директно с преварка

В голяма заблуда си за тези казани, двойна преварка :lachtot: :lol:
Направи както ти казах и проблема ще е решен.....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 08:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2013, 13:33
Мнения: 6
MONI BARONA написа:
totishish написа:
MONI BARONA написа:
Явно първия път не си я забелязал че е кисела...
Слагал ли си сода при изваряването..?
Не знам кой какъв акъл ще ти да де но Аз бих е преварил.
Но този път бих сложил 'содата' няколко часа предварително по малко и бъркане на ракията.... ако имаш и няколко литра вино да добавиш ще е чудесно...

Значи сода не съм слагаЛ по време на варенето преварка не съм правил защото съм я варил на тези новите казани дето я вадат директно с преварка

В голяма заблуда си за тези казани, двойна преварка :lachtot: :lol:
Направи както ти казах и проблема ще е решен.....

Добре де аз имам да варя още 200кила джибри мога ли да я сожа вътре и тази сода колко да слага от нея, а тя се слага директно в казана нали.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 10:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Земи провери как е на вкус във всички съдове.
Да не се окаже че само в един е такава и тогава ще да е от клечката череша.
Опитай и в този съд от който ти киселее или може би горчи - да го аерираш малко с друсане : оставяш го поне на 1/3 да има въздух и друсаш да стане на пяна, после го оставяш малко отворен и пак друсаш. И така няколко дена - ако усетиш промяна - кажи в каква посока.

Содата при дестилацията е за неутрализиране на киселините.
Когато вече ги имаш в ракията - това е признак че джибрата е била много кисела, а ти не даваш такава информация.
Аз лично не съм чувал досега ракия да е ставала по-кисела с отлежаването.
Тя или си излиза от чучура кисела, или излиза нормална.
Виж, вино да вкисне при отлежаването е нещо съвсем нормално, но ракията - не.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 10:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2013, 13:33
Мнения: 6
victoryvt написа:
Земи провери как е на вкус във всички съдове.
Да не се окаже че само в един е такава и тогава ще да е от клечката череша.
Опитай и в този съд от който ти киселее или може би горчи - да го аерираш малко с друсане : оставяш го поне на 1/3 да има въздух и друсаш да стане на пяна, после го оставяш малко отворен и пак друсаш. И така няколко дена - ако усетиш промяна - кажи в каква посока.

Содата при дестилацията е за неутрализиране на киселините.
Когато вече ги имаш в ракията - това е признак че джибрата е била много кисела, а ти не даваш такава информация.
Аз лично не съм чувал досега ракия да е ставала по-кисела с отлежаването.
Тя или си излиза от чучура кисела, или излиза нормална.
Виж, вино да вкисне при отлежаването е нещо съвсем нормално, но ракията - не.


Значи вкусът в съдовете където беше предишното и където е сегашното джибри е неутрален. Като сварих първата ракия съм аерирал с помпичка 8 дена разредил съм я на 2р-я ден
и аерация още 6 дена заедно с сърцевината на череша. Ракията беше супер ама нямаше никакви забележки и така до снощи.
Добре да разбирам ли че джибрата като не е кисела да не слагам сода и дали да не я преваря със следващия казан.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 11:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
Ти на сегашната си ракия можеш да направиш тест :
в една чаша ракия сложи на върха на чаена лъжичка малко сода бикарбонат и разбъркай - ако има киселини - ще се появят балончета и газ.
След това отпий и би трябвало да усетиш липса на кисело.
По принцип ракията трябва да има определена лека киселинност, така че съвсем безкисела не е нормална пак.

По принцип, при преварка се слага някаква доза сода бикарбонат по причина, че материалът за преварка по правило трябва да е без отделяне на фракции и в него има много патоки, които са кисели.
За съжаление хората не спазват този начин на изваряване, а и не винаги преварката е била желана.

Тъй че ако ще се прави преварка - содата е заради висока киселинност. Преценявай на момента преди затваряне на казана.

Аз много се чудя за тази ракия, нещо ме съмнява сама да започне да киселее.
Нещо да няма което да й помага ?
Тия клечки от череша още ли са вътре ?

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 19 Ное 2013, 11:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Окт 2013, 13:33
Мнения: 6
victoryvt написа:
Ти на сегашната си ракия можеш да направиш тест :
в една чаша ракия сложи на върха на чаена лъжичка малко сода бикарбонат и разбъркай - ако има киселини - ще се появят балончета и газ.
След това отпий и би трябвало да усетиш липса на кисело.
По принцип ракията трябва да има определена лека киселинност, така че съвсем безкисела не е нормална пак.

По принцип, при преварка се слага някаква доза сода бикарбонат по причина, че материалът за преварка по правило трябва да е без отделяне на фракции и в него има много патоки, които са кисели.
За съжаление хората не спазват този начин на изваряване, а и не винаги преварката е била желана.

Тъй че ако ще се прави преварка - содата е заради висока киселинност. Преценявай на момента преди затваряне на казана.

Аз много се чудя за тази ракия, нещо ме съмнява сама да започне да киселее.
Нещо да няма което да й помага ?
Тия клечки от череша още ли са вътре ?

Не клечките съм ги махнал още на 10тия ден когато спрях аератора но нищо чудно да е и от тях.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Окт 2011, 12:42
Мнения: 7
И на мене веднъж ми се вкисна една ракия по подобен начин, което е много странно.Мойта седя 3-4 седмици с черничени клечки аерирахя и стана много мека и хубава ракия и след около 4-5 месеца тая ракия направо несе пиеше от кисело но ми беше останало 6 литра и я сварих с друга ракия.Може или да я превариш или при следващо варене на ракия да я сипваш в казана


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Дек 2013, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
rendiu написа:
И на мене веднъж ми се вкисна една ракия по подобен начин, което е много странно.Мойта седя 3-4 седмици с черничени клечки аерирахя и стана много мека и хубава ракия и след около 4-5 месеца тая ракия направо несе пиеше от кисело но ми беше останало 6 литра и я сварих с друга ракия.Може или да я превариш или при следващо варене на ракия да я сипваш в казана

Майтап ли си правиш бре колега,или си имал зложелателни и пиещи ортаци!!! :lachtot: :lachtot: :lachtot:
Да се вкисне джибра(мъст)-O.K.,но ракия..???...!!.тия ги разправяй някъде другаде.

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 13 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata и 23 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима