Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 20 Ное 2017, 08:24 Дата и час: 20 Ное 2017, 08:24

Часова зона: Европа/София




 [ 15 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2014, 19:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Фев 2014, 18:47
Мнения: 4
Първо здравейте на всички :) не съм знаел че има такъв форум пълно с наши хора :lol: Прегледах темите разбрах за дъбовия чипс,за буретата за отлежаване,за стоенето в отворен съд и т н но имам един конкретен въпрос който не можах да открия отговор.Значи искам да оставя малко ракия да отлежи.Ракията е гроздова 3 литра във пластмасово чисто ново шише със една клечка черница вътре,аз съм фен на черницата :) Въпросът е да махам ли клечката и има ли смисъл изобщо от стоене на тая ракия при тези условия.Или дали изобщо нещо ще се промени след да речем 3-4 години.Градусите са към 46-7 ама не съм я мерил точно това така на вкус така да се каже :D Ако има такава тема нека модератора премести тая в нея.Благодаря предварително и наздраве :sauf:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2014, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Здрасти колега и добре дошъл! Първо намери някакъв стъклен съд, дори и три литров буркан и сипи там ракията.От черницата много бързо ще добие цвят, но само това.Няма да се прецака , ако това те притеснява.Това го направи обезателно,и ще имаш достатъчно време за изясняване на другите питанки. :prost:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 12 Фев 2014, 19:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Фев 2014, 18:47
Мнения: 4
Ами аз четох тука че не било добре да се съхранява в пластмасови шишета,не е проблем ще я налея в стъклени.Но имам по малки стъклени шишета да махам ли клечката?Но щом не е проблем пък и все пак в бъчви щом отлежава едва ли ще е проблем ако стои с клечката.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2014, 21:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 385
Местожителство: zimbabwe
според мен махни клечката,защото ще ти оцвети ракията в зелено.виждал съм и съм пил такава и не е приятен ефекта!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2014, 22:00 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1142
Местожителство: Плевен
:shock: :shock: :shock: Тази зелена ракия как я измисли :? :? :? :? :? :? :?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2014, 22:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6565
Местожителство: София
За пластмасата не се притеснявай.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 21 Дек 2014, 22:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2739
Местожителство: ''Survivor'' България
Има има и в други разцветки съм виждал....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Дек 2014, 11:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 921
vnnaidenov написа:
Тази зелена ракия как я измисли

Преди години джанковицата от ново акациево буре придоби точно някакъв такъв, леко петролно зеленикав оттенък.
Всички ме питаха дали с орехова шума не съм я оцветил.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2017, 22:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Фев 2014, 18:47
Мнения: 4
Здравейте, ракията още отлежава чака си случая :) .Иначе ме подсетихте за една ракия която по време на направата и е имало контакт със съдове използвани за съхранение на калиева сол или сода по спомен мисля че такова беше.Та ракията беше ако щете вярвайте синя,ама синя като син антифриз или препарат за стъкла,много хубаво небесно синьо.Човека я носи в лаборатория и там му казали че е безопасна за пиене.Друг даде акъл за махане на синия цвят със помоща на олио и наистина цвета се оправи но остана вкус на олио в първите една две чашки.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2017, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 501
Местожителство: Берлин
Ако си напълнил съда до горе, досега почти нищо не се е случило- така,че отлей да останат поне четири пръста въздух в съда и дерзай нататък.....Даже това,което отлееш го затвори в друга - пак такава бутилка- то ще е по- отлежало от голямото количество!!!!

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2017, 20:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 92
Здравейте,имам един въпрос които не е мн по темата но се доближава доста до заглавието .
Интересува ме ,защо ракията трябва да старее на висок градус ?
Наи скъпите дестиланти които срещам отлежават на 43%защо ?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2017, 21:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 501
Местожителство: Берлин
На молекулярна основа процесите се извършват по- бързо, когато е по- висок алк.градус..... Не на 43, а на много повече...

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Последна промяна akiro на 09 Окт 2017, 21:57, променена общо 1 път

Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2017, 21:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 92
Молекулярно отговора ти обяснява,защо патоките трябва да отлежават преди повторно дестилиране :prost2:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 09 Окт 2017, 23:43 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 6565
Местожителство: София
Yulian Aleksandrov написа:
Интересува ме ,защо ракията трябва да старее на висок градус ?
Наи скъпите дестиланти които срещам отлежават на 43%защо ?

В грешка си за най-скъпите дестилати..било уискита,било коняци...все на над 65,а някои ромове и на 75%
Yulian Aleksandrov написа:
Молекулярно отговора ти обяснява,защо патоките трябва да отлежават преди повторно дестилиране :prost2:

Нищо не обяснява отговора му за потоките...
Защо трябва да отлежават ан висок градус...писано е доста във форума..ето ти насоки за размисъл:
цитат от учебник,дет съм го цитирал вече 100пъти...:
Върху съзряването на дестилатите съществено влияние оказват и алкохолното и киселинното им съдържание. Максимално количество екстрактни вещества се извличат при алкохолно съдържание на стареещите дестилати 45 - 55 об.%. С изменение на алкохолното съдържание на дестилатите се променя отношението между основните компоненти на екстракта - фенолни вещества, захари и лигнин. Понижаването на алкохолното съдържание на дестилатите води до увеличаване на относителния дял на фенолните вещества, а повишаването на алкохолното съдържание - до нарастване на лигнина. Затова при производството на обикновени коняци за постигане на висока екстрактност дестилатите преди съзряване се разреждат с омекотена вода до 50 - 55 об.%. Обратно, при дестилатите, предназначени за производство на високо¬качествени коняци, предварителното им разреждане е нецелесъобразно, тъй като при естественото им алкохолно съдържание (62 - 70 об.%) протича максимална екстракция на лигнин и образуване на максимални количества ароматни алдехиди.
При постоянно алкохолно съдържание скоростта на екстракционните процеси в дестилатите зависи от киселинността им. Минималното съдържание на екстрактни вещества се получава при рН 4,0. При рН 3,0 екстрактът в стареещите дестилати незначително се повишава и достига най-висока стойност при рН 6,0. Нарастването на екстрактните вещества при рН 3,0 се дължи на максималната екстракция на лигнин и редуциращи захари, а при рН 6,0 - в резултат на екстрахиране на завишени количества фенолни вещества.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 10 Окт 2017, 10:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 17 Фев 2015, 09:51
Мнения: 501
Местожителство: Берлин
Аз не се шегувам,че е на молекулярна основа всичко това....Какво, да пиша за водородни връзки(вериги ) асоциати.и прочее ли ? В тези връзки или вериги, най- просто казано- колкото повече молекули алкохол- спрямо водните има по- добре така да се каже старее, по-добре извлича желаните от нас вещества...
Ето, имате вече два примера-единия- защо трябва да се държи дестилата на висок градус когато искаме да е БЕЗ контакт с дъб и втори изчерпателен отговор от Илия, какво става, когато е в контакт с дъб...

Иначе се срещат двама и единия го пита: -Кво става свари ли онези 15-годишните патоки ???
Елексир се получи- казва другия.. :furz:

_________________
Кеф цена няма....Нещата трябва да са "пипнати"....!!!!


Върнете се в началото
  
 
 [ 15 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима