Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 03 Дек 2016, 15:57

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2014, 02:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Юни 2014, 01:29
Мнения: 10
Здравейте днес ми беше първото варене на ракия (гроздова) нов сам и не разбирам нищо четох доста в този форум но така и не разбрах някои неща значи прочетох че е било хубаво ракията да се покрие с тензух но не разбрах колко време да я дарйа така и с каква вода (минерална но коя) е хубаво да се разреда също така как е по добре първо да се разреди и след това ли се добавя този дървен чипс също така не знам и за него всеки чипс с различен вкус ли е и т.н и колко време и колко се слага от него ще сам благодарен на някои да ми отговори мисля да я насипвам в шишета след това :nixweiss: :prost: :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2014, 07:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1458
Местожителство: Wallis and Futuna
Това за тензуха и водата са селски легенди...водата и чешмена да е,няма значение,важно е да са с една температура двете течности,при смесването.Чипса,има френски,американски...на някои не им харесва,на други обратно..има указание на опаковката..лично мое мнение,вземи си буре


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2014, 10:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Задължително остави ракията за 2-3 дни отворена,може да не слагаш тензух,просто остави капака открехнат.
Аз разреждам с минерална вода или изворна.Каквато ще да е.Чешмяна не слагам заради препаратите с които я прочистват.Със сякаква вода в първия момент се размътва,не се притеснявай,след 10 мин. се избистря.Разреждай на няколко пъти за да не се наложи да преваряваш ако я разредиш много.Най-добре да отлежи после в буре 30-40 дни.
Не харесвам чипсовете.Дават различен цвят и аромат.Ако нямаш буре класиката си е черника.Понякога слагам и стафиди.На 10 литра 50-60 гр.Ако не обичаш ракията много тъмна сложи 100 гр.стафиди на 10 л. и ще получиш много приятен цвят.Стафидите придават и една сладка нотка.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2014, 11:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 585
Колега vnnaidenov, сподели с каква цел оставяш ракията "отворена", какво смяташ че се постига, защото аз не виждам смисъл в това, освен загуба на изпарил се алкохол.
Не бих си разредил дестилата с минерална вода, мен ме притеснява това, че много от тези води съдържат отровни вещества над допустимите норми-флуор,натрий,хлор. Изворната вода е добър вариант, но от район в който няма химически замърсители. Дестилирана или розова също е добър вариант.
Относно потъмняването на дестилата, за мен съм стигнал до извода,че става само когато средната фракция не е отделена правилно, или са слагани преди разреждането някакви подобрители от които да се получи.
Никога не съм темперилал вода и дестилат, напротив, разреждал съм с големи разлики, и за около двадесет години нямам потъмняване.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2014, 12:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2505
Местожителство: ''Survivor'' България
:)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2014, 18:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Не знам защо се оставя ракията отворена,така са ме учили,така правя.
Ако оставиш един литър прясна ракия в стъклена бутилка,плътно затворена,на другия ден ще имаш друго мнение.Ако си по-смел може да използваш и 10 л. :megagrin: Старите хора казват че ракията трябва да си "почине".Не мисля че има загуба на алкохол.Ако има е минимална и не ме притеснява.
При разреждане ракията не потъмнява а в първия момент става като хлорирана вода.Затова писах че помътнява.Това при разреждане с Горна баня или Девин изворна. И аз никога не съм темперирал при разреждане.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2014, 21:15 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
Никога не съм оставял отворена ракията да стои с дни...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2014, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Целта е да влезе кислород, при което след само два три дни, металния привкус изчезва,но това не значи че е добра за пиене.Тензух се слага за да не влизат разни гадове и прахоляк.Най- добре е веднага в буре, ако не в стъкло или евентуално неръждавейка,разни пластмаси - забрави щото е евтино ма гадно.Ако правиш препек нормално е дестилата да е 65-72 градуса.На този градус е добре и да отлежи- колкото можеш да я чакаш, толкова по -добре, но подобренията идват бавно.Половин година си е минималното време за да отиде на по-добре.
При разреждането също стават процеси, които съвсем не са елементарни.Вземи примерно един литър на 70 градуса,топни един термометър и един спиртомер, почвай да сипваш по малко водица докато я докараш да речем на 45 градуса.Ще видиш , че температурата ще се повиши с 4-5 градуса.След разреждането ракията също трябва да отлежи минимум две седмици.Ако имаш изтощено буре,и я сипеш вътре, сам ще се учудиш през какви фази минава. Отначало ще помислиш , че тотално си загубил аромат и мекота, но комкайки се веднъж на няколко дни, ще се увериш ,че чакането не е напразно. Успех!

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2014, 22:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
[quote="ilu6a"]Никога не съм оставял отворена ракията да стои с дни...[/quote
Но предполагам не си я затварял херметически,а просто е имало капак отгоре.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2014, 22:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Юни 2014, 01:29
Мнения: 10
добре колеги някои ако може да даде линк за някое горе долу хубаво буре но да не е на космическа цена :megagrin: и тези стафиди колега какви са сурови или ? аз за цвят искам да я докарам като уиски :shock: :D :2thumbs: и за този черник нищо неми говори чувал сам че било хубаво да се сложи кори от салкъм ? а за този чипс ми е много любопитно какво ли ще стане ако има някои доволен от този чипс да сподели мнение :sauf: :zauf2: :google: :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2014, 23:39 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5783
Местожителство: София
vnnaidenov написа:
Но предполагам не си я затварял херметически,а просто е имало капак отгоре

Нямам съдове с капаци.Всичко се затваря добре .
Темата с открития дестилат е чепкана доста,като и за чипса и всичко останало

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 07 Юни 2014, 23:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
ivelin21 написа:
добре колеги някои ако може да даде линк за някое горе долу хубаво буре но да не е на космическа цена :megagrin: и тези стафиди колега какви са сурови или ? аз за цвят искам да я докарам като уиски :shock: :D :2thumbs: и за този черник нищо неми говори чувал сам че било хубаво да се сложи кори от салкъм ? а за този чипс ми е много любопитно какво ли ще стане ако има някои доволен от този чипс да сподели мнение :sauf: :zauf2: :google: :respekt:

Те стафидите са само сурови.
Не е ЧЕРНИК :lol: ,черница,черника,дуда,в различните региони е с различни имена.За кори от салкъм от теб чувам.

За буре търси във форума "Врачеш"


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2014, 06:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
За буре виж тук.

viewtopic.php?f=8&t=1788 0888861150 Севдалин Николов майстора който направи моето буре. Доволен съм!

За ароматизиране тук.

viewtopic.php?f=8&t=2618


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2014, 11:01 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 853
Местожителство: Плевен
Колко литра ти е бурето и колко струва?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2014, 18:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 470
Местожителство: Варна
vnnaidenov написа:
Колко литра ти е бурето и колко струва?


Бурето ми е 30 литра. Цена 139 лв + 15 лв транспорт по ЕКОНТ до Варна.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: aleka, BREAKER, Georgi_Romeov, mavar и 17 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима