Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 17:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2014, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
Много пари. 30 л. за 80 или 90 лв. Пак от Врачеш.Ако имате интерес мога да дам номер.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2014, 22:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Врачеш :down: ..колко опарили се от "майсторлък"?...Сурови и неизпечени дъги...Колеги от форума даже срязаха за украса такива прехвалени от там.Аз имам 3 неуспешни опита...без да броя пътите за поправки и иновиране на бурета-пътя за там съм го забравил.
Единствено бъчварница Руми така се доближава до европейски стандарти ,но не знам правят ли толкова малки бъчви.Наскоро колега купи от тази бъчварниза 100л и отзивите са добри.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2014, 22:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Юни 2014, 01:29
Мнения: 10
От стафиди мога ли да и докарам цвят или само омеква искам до е пж тъмен цвят , като уиски :D :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2014, 23:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
ilu6a написа:
Врачеш :down: ..колко опарили се от "майсторлък"?...Сурови и неизпечени дъги...Колеги от форума даже срязаха за украса такива прехвалени от там.Аз имам 3 неуспешни опита...без да броя пътите за поправки и иновиране на бурета-пътя за там съм го забравил.
Единствено бъчварница Руми така се доближава до европейски стандарти ,но не знам правят ли толкова малки бъчви.Наскоро колега купи от тази бъчварниза 100л и отзивите са добри.

Няма рекламация на може би 15 бурета.
Цял Плевен се оборудва от там и няма недоволни.
Има разлика между буре и бъчва.Има и 5 л. буре.


Последна промяна vnnaidenov на 08 Юни 2014, 23:22, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2014, 23:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 872
Местожителство: Плевен
ivelin21 написа:
От стафиди мога ли да и докарам цвят или само омеква искам до е пж тъмен цвят , като уиски :D :lab:

От стафидите само аромат и мекота.Цвят-много светло жълт,няма да те устрои.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2014, 23:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 621
Врачеш е ясен,страдах достатъчно от тях. За Руми нямам представа, но какво ще кажете за Терес. Все пак имат три представителства в света, едното май е в Калифорния.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 08 Юни 2014, 23:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
Тук имахме някаква кореспонденция с тях...но нещо се омотаха в цените и повече не ни отговориха.
Иначе на една Винария им гледах буретата...изглеждаха много добре....

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2014, 00:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 621
Даааа, явно са се възгордяли от успеха и сега кои сме ние, та да ни обърнат внимание.Типично по Български. Лошо.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 09 Юни 2014, 07:06 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Бурето е поръчано от тук. http://www.bureto.com Нямам представа това къде в България е.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 13 Юни 2014, 19:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Юни 2014, 01:29
Мнения: 10
Здравеите колеги слойих 1 голям пакет от стафиди в бидона само не разбрах колко време трябва да стоят и след това като ги вадя да ги хварля ли или ? :respekt: :sauf: :zauf2:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлейаване ?
МнениеПубликувано на: 14 Юни 2014, 07:18 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
Държиш ги докато ти хареса аромата и цвета. Като периодично разбъркваш. След това ги изхвърляш, но не на кокошките. :lachtot: Както сме писали и в други теми, ракията ще помътнее. Сипваш я в прозрачни съдове, оставаш да се утай, източваш и от там нататък, отлежаване, пиене, каквото искаш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2014, 13:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
Здравейте колеги,
и аз най-после си сварих ракийка за първи път :dance: .
На казаните всички се изредиха да дават акъл и то май казанджията я свари, а не аз, но както и да е. Получи се приятна течност 56 градуса.
Изчетох какво то можах тук от форума и направих следното.
Първата нощ я оставих в бидонче 30 литра с капак, който нарочно не закопчах, а само похлупих.
На следващия ден отидох до един планински извор и взех изворна вода с Пе Ха около 6 - почти неутрална киселинност.
Разредих в бидончето докато получих течност 45 градуса. Не съм спец, но според мен е доста приятна на вкус - само опитах.
Забравих да кажа, че ракийката я сварих от 3 годишно вино, което никой не пие защото излезе много силно. Добавих и паток от гроздова.
Сега за отлежаването ми е въпроса. Снощи я налях в едно ново буре от акация, което изкиснах 2-3 дни и изплакнах накрая с топла вода.
Тази сутрин сипвам в една чашка да видя промените от нощта и констатирам жълто оцветяване - доста бързо се оцвети. Ще я видя довечера пак, но май няма да мога да я държа повече от няколко дни.
Какво да я правя сега? Ако я махна от бурето ще й спра стареенето, ако я оставя ще стане много оцветена.
Дайте акъл - в стъкло ли или как да я отлежавам и колко време?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 24 Юли 2014, 15:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
В стъкло няма стареене...намери си изтощено буре от бяло вино или ползвано за ракия


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2014, 10:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
Сега да ви кажа какво стана с отлежаването - за новобранци като мене, може да е полезно за някой.
Ракийката, за която ви писах по-горе я разделих на две. Едната част лежа в ново акациево буренце, а другата в ново дъбово буре. Период на отлежаване 35-40 дни.
Тази в акациевото буре стана силно жълта, но си остана лютия вкус на прясна ракия. Само дето се прибави и лек привкус на дърво. Според мен не е лоша, но е далеч от мека хубава ракия. Падна от 46 на 45 градуса.
Тази в дъбовото буре придоби жълтеникаво-кафяв цвят. На вкус е далеч по-мека от другата, но също придоби лек привкус на дърво и фино нагарчане.
Прелях и двете части в отделни стъклени съдове - нямам старо буре за по-дълго отлежаване.
Правихме дегустация с едни гости у нас. Всички харесаха повече дъбовата. На другата сутрин нямаше дискомфорт у никой от тези, които пихме - това е добре, явно е имало смисъл от това, че при варенето отделих 1 литър първак на 100 кг казан.
Това е от мен. Дано ви е от полза моят скромен опит.
Ако има начин да смекча този лек вкус на дърво, моля споделете.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 21:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
Преди няколко дни реших да дам за тест в лаборатория мостра от винената ракия сварена на 19,07,2014.
Време на отлежаване между варенето и теста 50 дни.
Резултат:
Алдехиди, като ацеталдехид - 76,5 g/hl AA
Висши алкохоли - 307,4 g/hl AA
Естери, като етилацетат - 306,8 g/hl AA
Метанол - 430,2 g/hl AA

Алдехидите и метанола надвишават 2 пъти нормата. Аз сега не знам да я пия ли тая ракия или какво да я правя?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Запрян Ванев и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима