Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:25

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 21:20 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Метанола е 4,3 гр. на литър.При плодовите 12гр, на литър влиза в стандарта.Ако не я пиеш прати ми я на мен. :megagrin:

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
Баджо, прав си за плодовата, но знаеш ли кое ме шокира? На 100 литра казан първите 0,5 литра изхвърлих, а вторите 0,5 литра отделих като първак, т. е. 1 литър общо, което е 1% от обема на материала и въпреки това метанола е висок за винена ракия. Май патоките дето ги сипах с двугодишното вино скапаха резултата.
Иначе си добре дошъл за почерпка. На вкус е много добра ракията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 21:50 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
nnakov написа:
Алдехидите и метанола надвишават 2 пъти нормата. Аз сега не знам да я пия ли тая ракия или какво да я правя?

Алдехидите ще се окислят при отлежаването, но гледай да е в буре, а не с чипс.

Метанолът е над нормата за винена ракия, но е далече под нормата на ЕС, така че ако ракията иначе си я бива, не би трябвало да имаш предубеждения към нея. Ако ли пък си толкова притеснен, мисля, че учебника на Маринов беше описана обработката с високоестерифициран пектин.

Интересно ми е, как си правил виното, та да има толкова метанол в него... Белите вина имат нищожни количества метанол... :? Патоките колко, на какъв градус и от какъв материал бяха?

ПП
Мит е, че метанолът е първоточна фракция, дори е по-скоро опашна, но каквото и да правиш, при дестилацията метанолът не може да се повлияе.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 21:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Да за винена си прав.Написах го в смисъл, че щом си на една трета от норматива за плодова може да се пие. Ама за патока няма начин- колкото повече паток, толкова повече гадории. Аз от плодова не събирам паток от доста време,щото там хептен излиза от норматива.
Иначе за поканата благодаря.Скоро имам път към Варна, или се бъркам къде трябва да заповядам? :zauf2:Щях да ти препоръчам буре, ама виждам че съм изпреварен.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 22:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
Виното го правих през септември 2012 - купих си грозде от южна България, Свиленград.
Махнах чепките, минах зърната през сито, след това през мелачка за грозде. Сокът показа много висока захарност, захаромера излезе извън скалата. Не добавих вода, тогава си мислех, че е по-добре да е естествено съдържанието на основната маса.
Стана вино прекрасно, ароматно, тъмно червено, но много силно. Такъв наситен вкус на вино не съм пил преди това.
Виното лежа няколко месеца с джибрите в бидона и не се влоши. След може би 4 месеца го преместих в дъбова бъчва и то ставаше все по-наситено и приятно на вкус, но много силно - повече от чаша-две не мога да изпия. Така лежа 2 години. Не се вкисна и не се влоши, даже напротив. До последно го пиехме с разни гости и те се възхищаваха на вкуса му, НО от 2-3 чаши се отрязваш. И накрая реших да го сваря на ракия.
Ето и съставките на материала за ракия:
- двугодишното вино - 25 литра
- едногодишно вино с джибрите - 30 литра
- паток гроздов - 43 литра
- ракия люта от 2012 г - 2 литра
- 3 пакета сода и вода - 15 литра
общо без водата - 100 литра


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 22:17 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
nnakov написа:
Виното лежа няколко месеца с джибрите в бидона и не се влоши.


Ето откъде е метанола.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 22:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
И от голямото количество паток. Но да си признае на какъв % е бил патока, и съоражението на което е дестилирано. ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 22:30 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Прав си за патока, но за метанола дестилаторът не е от някакво съществено значение, освен ако не е с деметанолизираща колона :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 22:32 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
Благодаря за мненията колеги. Ракийката нека отлежи поне година и пак ще я тествам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 22:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
Патока не съм го мерил, но е оставен след 40 градуса значи средно е бил около или над 30 градуса.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
atz, казана беше конвенционален за обществено ползване - селски казан, меден.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 22:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
С това забъркано "букетче" според мен е трябвало по-дълга първоточна фракция. Или са се размивали фракциите и на никъде. Содата. Необходима ли е била ?...
Или първотока е отделен на по-голяма мощност. А какво ще има в единия литър и какво след него, може на това да се дължи до голяма степен резултата.
Още един "едит" - лошо фракциониране...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 23:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
Atz, явно си прав относно първотока, но отделих 1% както се препоръчва за преварка, въпреки че патока е 43% от общата маса, а не 100%.
Содата я сложих заради едногодишното вино с джибрите, което леко накиселяваше - кипеше силно при сипване на сода.
А относно лошото фракциониране какво имаш предвид? Сподели, моля те ти как би разделил фракциите при такъв материал: 55% вино и 45% преварка от общата маса?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 23:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Офф, нямам опит с аламбици. Нека да направим справка с графиките посочени от SiteAdmin. И още едни графики. На колона СМ съм получавал добър резултат от 2 части вино и една част паток. Патока беше под 20% с мазни петна. ;) Заради състава на заредения материал, предполагам процента и начина по който е отделен първотока и началото на опашките се е завишил метанола... Може и други мнения да има... :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 00:08 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
От добър материал - добра ракия и обратно. Ей го проблема
nnakov написа:
...Содата я сложих заради едногодишното вино с джибрите, което леко накиселяваше - кипеше силно при сипване на сода...

Материал за ракия не бива да престоява с джибрите.
Може ли малко инфо за лабораторията? Ако е удобно, разбира се.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Запрян Ванев, Мартин85 и 7 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима