Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 16:44

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 00:24 
Offline

Регистриран на: 11 Сеп 2014, 22:48
Мнения: 2
Здравей те колеги направих малко сливова ,около 2 месеца отлEжава но не ми харесва все още .Чул съм че трябвало поне 3 години да отлижава.Оставих я на 65 градоса все още .Та вапроса ми е колко време тябва да отлижава сливова ракия ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 07:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
То зависи в какво отлежава. Опитвал съм 20 годишна сливова, която има дефекти във вкуса, а съм опитвал и 2 годишна с прекрасни вкусови качества. Отлежаването намалява някои от вредните съставки, както стана дума по-горе в теста, но ако ракията не е добра - отлежаването няма да я направи отлична...
Моето мнение е - пробвай, тествай и експериментирай.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 09:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
@nnakov, пресметнах, че заредения материал, общия 100 литра е бил 21%alc. "Букетчето" - 21%alc. Пъзела може да се подреди според мен от препратките. Вместо речи да пишем... ;)
viewtopic.php?f=8&t=2944&start=30#p45152
viewtopic.php?f=8&t=2944&start=30#p45154
download/file.php?id=4065&mode=view
viewtopic.php?p=44797#p44797
viewtopic.php?f=8&t=3024&p=44586#p44507


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 10:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
atz, мисля, че те разбрах - патока е бил 4 пъти повече от допустимите 10% от общия обем, отрязването на първака е станало рано независимо, че е 1% от обема на материала (високия градус на материала е изисквал по дълъг първак) - правилно ли разбирам?
Забележката на SiteAdmin за джибрите във виното също е важна.
Явно имам да уча още много :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 12:00 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Не е толкова сложно - пектинът в плода е източника на метанола в дестилата. Всеки ден, в който оставяме плода в пращината, води до освобождаване на повече метанол. Затова е по-добре пращината да се вари веднага след ферментацията, а да не отлежава излишно и ферментацията да се провежда във винен материал, а не в джибров.

Патоките принципно са натоварени откъм метанол, поради по-ниския му коефициент на ректификация. Ако вземем да прекаляваме с рециклирането им, трябва да си даваме сметка, че метанолът в средната фракция също ще се увеличава.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 20:59 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Сеп 2013, 16:16
Мнения: 69
Добре де,как точно пектинът е главния образувател на метанола,а в същото време-

"Ако готовата ракия е с прекомерно високо съдържание на метанол, може да се обработи с нискоестерифициран пектин, с което е възможно концентрацията му да се намали до 75%. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2014, 22:26 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Не съм химик, та ако някой е наясно, нека обясни по-добре.

Природният пектин е естерифициран с метанол. С помощта на пектиназен ензим при ферментацията на плода този метанол се отделя от пектина и остава свободен в пращината.

В дестилата няма ензими, които да пречат и нискоестерифицираният пектин (с липсваща метанолна група) може да си вземе обратно метанола, който му е отнет.

ПП
Да ама не - оказа се, че за целта все пак се използва високоестерифициран пектин, както вярно си е написано в учебника на Маринов, а защо това действа - не ме питайте :nixweiss:

Няма ли химици тук?

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2014, 12:45 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1108
Местожителство: Дупница
:respekt:

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 21 Май 2016, 15:42 
Offline

Регистриран на: 21 Май 2016, 15:29
Мнения: 1
Здравейте някои може ли да ми даде точна рецепта за обработка с високоестерифициран пектин ? Както и също от къде мога да си намеря този учебник на "Маринов"? Благодаря предварително.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2016, 12:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 597
Отдавна си изхвърлих първото буре, акация, то от дъб не съм имал никога, защото правя основно плодови.
Та от това буре, четейки тогава за карамел, ванилия, шоколад и т.н.т, очаквах много. Но нищо подобно, само
цвят и омекотяване. Разглобих едното дъно, и се оказа, че въобще не е виждало огън отвътре. На момента се превърна в любима мишена, за което ме е малко яд и до сега. Защо ви пиша това?
Мислите ми се въртят около това, има ли нужда, един качествен ароматен плодов дестилат, от допълнително натоварване с аромати, характерни за други напитки.
Едно качествено, необгорено буре, само за цвят и отлежаване, със съпътстващите окислителни процеси мисля да е достатъчно.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2016, 14:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Едно буре няма как да е качествено и не обгорено,обгарянето на определена температура е много важна част от изработката на бурето.Суровите тонове са крайно нежелателни в един дестилат...Типичната горчивина ,която предават и лимонадения цвят са също минуси.С едно технологично добре обгорено буре няма такива проблеми...За сега ,аз съм попадал само на една Бг фирма ,която знае температурата на която обгаря буретата си според предназначението им...всички останали ги горят ,колкото да огънат дъгите ...в най-добрия случай.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2016, 18:40 
Offline

Регистриран на: 26 Юли 2012, 18:14
Мнения: 1
Ще издадеш ли фирмата? :prost:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2016, 22:05 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Горното си е лично мое мнение...реклама не правя и не препоръчвам вече...ЛС

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2016, 22:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2166
Местожителство: Пловдив
pentco написа:
има ли нужда, един качествен ароматен плодов дестилат, от допълнително натоварване с аромати, характерни за други напитки.
Има логика в това. Примерно една добра крушовица в какво буре да я сложиш? И какво да вземе от дървесината?
Но
ilu6a написа:
Едно буре няма как да е качествено и не обгорено
това е безспорно.
Значи изходът е стъкло и аериране/претакане, за да се развие.
Но в необгорено буре в никакъв случай. Адашът-Хондата беше патил от паркетен тон.

А грозданката си плаче за буре :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Отлежаване
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2016, 09:45 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5791
Местожителство: София
Може и да има вариант...примерно силно изтощено 100-150 л буре...Но едно ,че трудно се намират такива и второ ,при оставяне малко повече време,точно тези бурета дават един много фин и търсен аромат))))-бай Танас може да потвърди :D :prost2:

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 66 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 18 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима