Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 16:16

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: почерняла ракия
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2014, 11:26 
Offline

Регистриран на: 13 Юли 2014, 10:56
Мнения: 2
Здравейте,моля за помощ.Миналата есен ми подариха две нови дъбови бурета-10л и 50л.Изкиснах ги както ми казаха и в малкото започнах да слагам от ракията си за по 1-1,5месец да се оцвети и отлежи,като съм много доволен от резултата.В голямото есента сложих вино и след изпиването му,тази пролет го измих и реших да го ползвам и него за ракия като малкото,но след 1,5месец видях,че ракията е почерняла,а не златиста като от малкото буре.Вкусът не е лош,но този черен цвят... :explode: .Моля помогнете-как да я спася,че иначе ще трябва да я преварявам!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2014, 14:51 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 857
Местожителство: Плевен
Мисля че си направил перфектно почистване на бурето от остатъците вино.
Налей гореща вода и я остави за 2-3 дни.Ако се оцвети,повтори,но мисля че вече няма да имаш проблем.
За съжаление без преварка няма да минеш.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 13 Юли 2014, 15:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Ако виното е било червено,каквото и да правиш винаги ще имаш това нежелано оцветяване на дестилата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2014, 18:06 
Offline

Регистриран на: 13 Юли 2014, 10:56
Мнения: 2
Благодаря за отговорите,явно ме чака преварка.Язък за 50л ракия,защото е на 60градуса и с много добър вкус от грозде мерло,но с този цвят не мога да я предложа на гостите си :explode: .Само да попитам илюша,ако изкисна добре бурето с гореща вода,има ли опасност за другата ракия-виното беше червено/мерло/.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 14 Юли 2014, 23:41 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Колкото и да го киснеш ,водата да излиза безцветна от него,като сложиш дестилата ще последва оцветяване.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 20 Юли 2014, 00:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Мар 2011, 00:46
Мнения: 211
Малко си поомазал нещата но с преварка ще се оправят. И на мен всички ми казваха да не ползвам буре от червено вино, ама :explode: :lachtot:
От личен опит ще ти дам съвет - преди няколко години си купих буренце в което е имало 6-7 месеца червено вино. Поставих ракия и за няколко дена стана хубав цвят, след още няколко дена потъмня и почна да бие и на червено цвета-иначе аромата е ОК. Извадих я и сложих нова. Така след доста смени около година червения отенък изчезна и сега става карамелено златиста за около 3-4 месеца отлежаване.
Та съвета ми е да поглеждаш честичко, да вземаш проби и да сменяш съдържанието в бурето :lab:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 11 Сеп 2014, 15:42 
Offline

Регистриран на: 10 Авг 2010, 17:04
Мнения: 12
Местожителство: Ямбол
Аз имах същия проблем с мускатова ракия самоче беше в бидон с малко гърло и кафяв на цвят и не се виждаше добре колко е измит.Та след изваждането на червеното вино уж го измих добре ама се оказа че е останало все пак някакво оцветяване .В същия бидон сложих мускатовата ракийка и след няколко седмици беше станала черна и с отвратителен вкус.Та доста поразпитвах и ми казаха да опитам с белтък от яйце.

Значи взех 2 белтъка и ги разбих лекичко /да не стане на пяна/в 500 гр.вода,само да стане хомогенна смес.Сложих ракия в 10 л туба от вода и изсипах това чудо вътре.Разклатих я добре да се омеси всичко .Оставих го 1 денонощие да престои и какво да ти кажа.Получи се като пресичане на сместа по дъното и до гърлото на тубата.Останалата част от такията беше кристална. Пъхнах внимателно една шлаухка и извадих хубавата ракия като внимавах образувалата се тиня да не се засмуче и тя.Интересното беше че ракията която извадих вече не беше си променила нито цвета нито мускатовия вкус.
Дано не съм закъснял много и да си я преварил но сега видях темата.
Ако искаш опитай първо с по малко количество да видиш ефекта,щом си решил да я преваряш няма какво да губиш дори и да не се получи,но при мен стана и то с много добър резултат.
Успех


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata и 16 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима