Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 04:53

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2014, 21:35 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
За съжаление в последните дискусии забелязах, че цари доста неяснота относно първотока и патоките. Истина е, че съдържат вещества, които не искаме в ракията си, но има и такива, без които дестилатът просто не струва.

За пример относно грамотното използване на първотока и патоките, пускам тук една конячна технология. Внимание! Всичко това работи само с добре направен винен материал, ако използвате лош, резултатът най-вероятно ще е плачевен. Не приемайте числата от скицата като закон - те могат да се променят от много фактори.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2014, 07:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 22 Юли 2014, 10:30
Мнения: 23
Местожителство: София
Това е на истина добре оформена полезна информация. Благодаря!
Аз не знам как се отделят фракциите при различните видове материал, но ми се иска да направя опит за разделяне на отделни фракции при 75, 60, 50 и 40 градуса алкохол, и да занеса проба от всяка фракция в лаборатория за изследване.
Дали различните компоненти на ракията ще са в нормите по БДС.
Имам чувството, че често не знаем какво точно пием.
Някой ако е правил такова изследване нека сподели.
лек ден.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 00:14 
Offline

Регистриран на: 26 Ное 2009, 20:05
Мнения: 18
Тая технология на аламбик ли работи или на колона,или няма значение ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 11:45 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Две дестилации се правят само при използване на аламбик. Това позволява майсторът да направи своите оценки и корекции между тях и дава възможности, които обикновената колона няма.

Колоната, поне в разпространения ѝ извън големите дестилерии вид, спестява втората варка, но пък не позволява гъвкавост, освен известна игра с параметрите на процеса.

И аламбика и колоната си имат предимства, но питиетата от наистина висок клас се правят предимно на аламбик.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 354
Само не разбрах едно...
Как "сирец 2" ще го сложиш в казана за втора дестилация, преди да си го произвел?! :?

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 16:40 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
:lol: Можеш да сложиш, може и да не сложиш - в технологията е казано до 25%, значи може и 0%.

Всъщност процентът на добавените патоки и сирец 2 се определят по усмотрение на технолога, за постигане на определени качества. Например в началото на една кампания се залагат по-високи проценти паток, но с течение на времето делът им се намалява, защото с натрупването им може да се появят паточни тонове или както е казал Парацелз - дозата прави лекарството.

По сходна причина с времето например може да се увеличава и дела на отсечения първоток.

ПП
От значение е и от какъв сорт грозде е виноматериала - например за муската е важно участието на първоточните фракции, докато за памида не толкова. Затова и мускатът е по-критичен към перфектното качество на виноматериала - ако се наложи да отделяме повече първак, губим характерния за сорта аромат.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима