Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 19 Юни 2018, 21:36 Дата и час: 19 Юни 2018, 21:36

Часова зона: Европа/София [DST]

 [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Авг 2014, 09:56 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
Ей това имах предвид, народите с какво разреждат. viewtopic.php?f=25&t=3019#p44482

"Ароматните води... Те се получават като крайни фракции при производството на конячни дестилати чрез двукратна дестилация. Алкохолното им съдържание е в интервала от 20 до 30 об.%..."

20-30% а се водят води. :nixweiss: Нещо не мога да го възприема. Пробвал съм, не с двукратна дестилация. Бистра фракция, с почти 0% алкохол, нормално наситена с аромата на материала, никакви усещания за гадните патоки. Точно като ароматизирана вода. Интересно, някой да сподели ако има опит за тези ароматни води. :?

pentco написа:
Да му имам аз дестилатора, но как поддържа температура като е на дърва. Просто си е реклама.
С огъня целта е да се поддържа мощността която се вкарва, температурите нагоре са друга тема. ;)


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 17:16 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
Два вида ли са ароматните води :?: Между 30 и 20% според професора. Според извадките са след опашките-патоките. Или ароматните води се тълкуват според прилаганата технология... :?

Извадка от мнение на alambik.
"За киселините при варенето - те са с нисък коефициент на ректификация, затова рН пада!!! Избиват накрая с патока, опашната фракция, някой вадят т.н. ароматни води, но при други технологии и дестилати, т.е. ползват се тежките мастни киселини." viewtopic.php?f=8&t=898&start=90#p41869

От руски форуми.
"Полный прогон вина на спирт сырец, с головами и хвостами и с ароматными водами."

"Потом разбавил до питейной градусности ароматными водами и водой."

"- ароматные воды нужно выдерживать хотя бы год. Что то там происходит и аромат УСИЛИВАЕТСЯ В НЕСКОЛЬКО РАЗ!"

"- в ароматных водах также есть масла, совсем мало, скажем оттенки хвостов, что является не хвостами, но придают мягкость. Так что не нужно добавлять и глицерин."


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 18:18 
Offline
Модератор

Регистриран на: 11 Юли 2008, 18:10
Мнения: 313
По принцип потреблението на ароматни води би трябвало да е доста по-голямо отколкото получените при дестилация. Доста съм търсил информация за производството само на ароматни води но така и не мога да намеря. Ако някой от колегите знае нещо моля да го сподели.

_________________
Никога не обещавай възможното. Всеки може да
направи възможното. Трябва да обещаваш невъзможното...... А пък
ако се провалиш, е, добре, нали то си беше невъзможно


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 18:44 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2570
Местожителство: Пловдив
Една специфична група естери, наречени енантови (енантов етер, энантовый ефир) и придаващи конячен тон на дестилатите, се получават чрез пропускане на пара през дрождени утайки. Затова му казват конячно масло, а според проф. Маринов дрождено масло.
Малко инфо за "Получение энантового эфира" :) http://www.str-filling.com.ua/wine-tech ... h_276.html
Интересното е, че тези естери се получават от обезалкохолени остатъци.
П.П. ИМХО ароматни води могат да се извадят и в домашни условия от добър материал, след прецизно отсичане и отделяне на опашните фракции.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 22:48 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1962
Местожителство: София
Темата е интересна, а не е обсъждана достатъчно тук, затова я отделям в отделна дискусия.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2014, 23:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2570
Местожителство: Пловдив
Има много общо между винено бренди и гроздова ракия - и в материала, и в дестилацията, и в стареенето. Затова често даваме примери с коняка, просто защото има повече писано...
Преди време бях дал едно примерче за по-интересен подход към опашните фракции - http://distillique.co.za/distilling_sho ... -fractions
Това е от Южна Африка, дето се казва, там виното е повече от водата. Става въпрос за дестилация на винен материал с аламбик. Общо взето, интересните моменти са 2. Казват, че при бавен процес, внимателно следене и прецизно отсичане, могат толкова прецизно да се отделят глави и опашки, че да не е необходимо после да правим "финтове" при преварката, да добавяме глави и опашки за извличане на повече етанол.
И вторият интересен момент се вижда най-долу на диаграмата. Опашните фракции ги разглеждат като тежки алкохоли + приятни ароматни + неприятни аромати.
Казано с други думи, след отделяне на тежките алкохоли, продължават бавно и внимателно дестилацията, за да уловят желаните ароматни компоненти.
Според мен, при хубав чист материал си заслужава една такава заигравка. Разбира се, иска се и дегустаторски талант. :prost2:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2014, 00:14 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2794
Местожителство: ''Survivor'' България
Първо трябва да анализираме какво е ''ароматни води''. :idea:
Рових в нета и не намерих кой знай какво...
Според някой ''ароматни води'' са крайни фракции пот десет градуса алкохол.
Според други, това са опашни фракции с голям фузелен компонент.
Къде е истината не знам...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2014, 00:20 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
бай Танас написа:
Една специфична група естери, наречени енантови... Интересното е, че тези естери се получават от обезалкохолени остатъци...
"Энантовый эфир представляет собой бесцветную, прозрачную, легко подвижную жидкость, хорошо растворимую в спирте, серном и петролейном эфирах, нерастворимую в воде. Кипит энантовый эфир при 225—230°."
Не само от обезалкохолени остатъци. Енантовия се получава по чисто механичен начин. Отделяне на изведените с пара капки течност. При системите с непрекъснато действие секцията за енантовите естери работи преди виното да се вкара в колоната. Чрез пропарване на виното а след това виното в колоната за дестилация, вече подгрято и от енантовата секция.
Енантовия естер "хорошо растворимую в спирте". При дестилацията може да се изтегли към продукта като се създадат подходящи условия единствено чрез Кр.

По темата...
Има няколко начина за получаване на ароматни води, май три или четири. Зависи от предназначението, за фармация, за парфюмерия и т.н. Нас ни интересува при дестилацията, също и при производство на абсент. Има ли яснота къде са ароматните води. В кръчмата писах, ароматните води според професора на около 20-30%. Тогава какво е другото за което се пише по форумите, при клонящ към нула % алкохол и след опашките. Пак ароматни води... viewtopic.php?f=25&p=44587#p44587
Няколко "заигравки" съм преминал за втория вид ароматни води. При напълно изчерпани алкохол и опашни фракции. Фракцияята е все едно вода с лека есенция. Никакво усещане за патоки и гадости. По моя вкус...

П.П.А защо да не проверя и случая за ароматни води между 30 до 20% алкохол. Ако закова на дестилат %= const при 30%, да изтече всико над тези 30%. През това време подобно на главите би следвало да се концентрира в медния пълнеж следващата фракция. Тази под 30%. Следваща стъпка или отсичане на 20%. :?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2014, 01:03 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2570
Местожителство: Пловдив
atz написа:
...При системите с непрекъснато действие секцията за енантовите естери работи преди виното да се вкара в колоната. Чрез пропарване на виното...

:? Парата няма ли да отнесе и спирта? А и в системите с непрекъснато д-е май не е добре да се вкарва кал, дрождена маса и т.п.
Энантовый эфир содержится в основном в винных дрожжах. Его получают в процессе переработки дрожжей после отгонки спирта-сырца в периодически действующих кубовых перегонных установках. Как только крепость конденсата на выходе из холодильника снижается до нуля, отключают укрепляющую колонну и дефлегматор, пропускают в куб сильную струю острого пара и отгоняют энантовый эфир.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2014, 01:35 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
При периодичните http://www.str-filling.com.ua/wine-tech ... h_276.html Енантовия естер, маслото изплува и се събира, парата която го е издигнала се втечнява.
При непрекъснатите К-5М съм чел за енантова секция на входа. През винасата ще мине ли енантовия, ако премине ще е заедно с най-тежките фракции?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2014, 14:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2570
Местожителство: Пловдив
Да, с примеси е...
"Энантовый эфир собирается в специальном приемнике, образуя сплошной слой светло-коричневой маслянистой жидкости, по мере накопления его сливают в отдельную посуду. Для очистки от примеси и обесцвечивания энантового эфира подвергают повторной перегонке с острым паром. От конденсата энантовый эфир отделяется с помощью делительной воронки."
Разуваев Н. И. Комплексная переработка вторичных продуктов виноделия.
Това е в промишлени условия. За нас е по-интересно какви точно ценни компоненти съдържат ароматните води. Дали можем да ги отделяме, да ги използваме директно за разреждане или купажиране след отлежаване и т.н.


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2014, 18:29 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
:) Каквито резултати съм получил, каквото зная, споделих за ароматните води. Като се започне от темата в кръчмата. Добавям още две мнения. Превод не е нужен...

"Если кубовый остаток пахнет так, как тебе нравится, есть смысл попробовать отобрать то, что идет после хвостов - ароматные воды - и разбавить ими самогон."

"Все зависит от сырья (виноград, зерно, фруты ), по моим наблюдениям, то что делал сам ;
виноград -аромат в голове и после хвостов, ароматные воды, при условии небольшого укрепления (1-2 тарелки, типа аламбика),
зерно и фрукты-в голове."

За мен остава открит въпроса за описаните от професора ароматни води при 30% до 20% алкохол на изхода. :?


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2014, 01:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2570
Местожителство: Пловдив
ОК, дотук по всичко личи, че ароматните води не са мит. Сега остава да си отговорим имат ли нещо общо тежките аромати (ТК 150-200-250°C) с коефициентите на ректификация. С други думи спиртът или водата способстват за пренасяне на тези аромати в дестилата. Според мен водата :)


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2014, 14:09 
Offline
отстранен
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1237
Местожителство: Божурище
Въпреки, че темата е за ароматните води, "тежките аромати" = съвкупност от тежките мастни киселини с четните въглеродни атоми. На какво още има да се отговаря относно Кр? Ако не е ясно за изтеглянето на аромати чрез Кр, освен да докарвам системата и на живо да дегустираме къде са ароматите. :D

Е как така спиртът или водата да способстват за "тежките аромати", нали са в смес с променящи се състави по височината на съоражението, не са поотделно. А за възможностите за изтегляне на ароматите с Кр преди всичко зависи от съоражението.

Даже тук - download/file.php?id=4652&mode=view се практикува при първата дестилация (варене) да е всичко на едно и да се изкара почти на максимална мощност. Глави, средна, опашки, ароматни води. Всичко, до вода заедно и без да се дели. За да може при второто варене, на обикновен аламбик, след прецизно отделяне да глави да работи Кр вследствие на % алкохол (25-28%) и да се съберат аромати на макс. Аромати дошли и от ароматните води... Какво още не е ясно? :?:


Върнете се в началото
  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2014, 18:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2570
Местожителство: Пловдив
Никой не оспорва, че много от ароматните примеси в зависимост от %alc имат поведение на първоточни, междинни или опашни. Иде реч за тези ароматни съставки, които остават в казана след дестилацията, независимо от съоръжението над казана. Или по-точно, остават в казана след преждевременно прекратена дестилация, когато алкохол вече почти няма.
Ако можеше тези аромати да се извлекат по време на дестилацията, защо "издевателстват" над винасата? Това първо.
Повечето етерични масла са разтворими в спирт и слабо разтворими във вода. Но не се използва спирт при дестилация на етерични масла, използва се вода/водна пара. Това, че са почти неразтворими във водата, не означава, че не и предават ароматите си. В козметиката има множество примери. Това второ.
Ароматите, които са след тежките алкохоли са най-трайни, респективно най-ценни IMHO. И ако говорим специално за качествен гроздов материал, то дестилат, който не съдържа поне част от тези аромати е осакатен. Това трето, но не последно...
И за да стане ясна картинката, трябва да се разглеждат именно случаите, когато в казана почти няма алкохол. Демек Кр не играят. Как става така, че водата "изнася" ароматните примеси? При атмосферно налягане 760 мм ж. ст. водата кипи при 100°C, а ароматните вещества, останали в казана - при значително по-високи температури. Как тогава се изпаряват, за да се получат ароматните води? Да пробваме с парциалното налягане. Доколкото е възможно :D. На практика при дестилация е възможно сместа да се състои от: 1) Два или няколко неразтварящи се компонента. 2) Частично разтворими един в друг и 3) Напълно взаимно разтворими течности.
Съгласно Закона на Далтон общото налягане на сместа от парите на взаимно неразтворими течности е равно на сумата от парциалните налягания на техните наситени пари при дадена температура. Именно затова температурата на кипене на смес от взаимно неразтворими компоненти е по-ниска от ТК на чистите компоненти.
И следва класическият пример за дестилация на терпентиново масло, познат от фармацията. Чистият терпентин кипи при 160°C, водата при 100°C, а тяхната бинарна смес - при 95,5°С. При тази температура парите на терпентина имат налягане 114 мм ж. ст. , а на водата 646 мм ж. ст.
Или 114+646=760 мм ж. ст.
За съжаление, към момента не разполагам с данни за парциалните налягания на съставките в ароматните води, но очевидно механизмът е същият.
Пак по данни от фармацията водата има най-ниско молекулно тегло в сравнение с летливите вещества, така че водата трябва да се счита за най-удобен компонент за дестилация на последните.
Какво да не е ясно :?


Върнете се в началото
  
 
 [ 35 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима