Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 17:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2014, 18:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
бай Танас написа:
ОК, дотук по всичко личи, че ароматните води не са мит. Сега остава да си отговорим имат ли нещо общо тежките аромати (ТК 150-200-250°C) с коефициентите на ректификация. С други думи спиртът или водата способстват за пренасяне на тези аромати в дестилата. Според мен водата :)
"Сега остава да си отговорим имат ли нещо общо тежките аромати (ТК 150-200-250°C) с коефициентите на ректификация." :?
Още един отговор ;)


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 27 Авг 2014, 19:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
:warn: Всички изброени в този пример примеси вече ги няма при събирането на ароматни води


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2014, 01:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
бай Танас написа:
... Сега остава да си отговорим имат ли нещо общо тежките аромати (ТК 150-200-250°C) с коефициентите на ректификация. С други думи спиртът или водата способстват за пренасяне на тези аромати в дестилата. Според мен водата :)
Почти като "кокошката или яйцето". :D Е, кой пренася ароматите в дестилата? Кр или водата? :smoker: Ако иде реч за ароматните води, от къде са ароматите в тях, е нещо по-различно.
Мдаа, накрая от спиртна дестилация се преминава в хидродестилация. Вода, пак е дестилат... ;) Примера с извличането на етерични масла, от предния пост, чрез кипене с вода според мен не е същия като при ароматните води. Различно е...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2014, 10:08 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Обикновено ракиджиите карат патоките от 44-49° до към 17-22°, а при коняка от примера - от 5° до 0°, което говори, че конячните патоки на практика са дестилат от ароматните води. Рециклирането на фракцията 5-0° със всяка следваща варка води до натрупване и увеличава дела ѝ, а с това и дела на всички промъкнали се по-тежки компоненти.

Има строги норми за различните шарантски аламбици, колко да е височината на въздушния дефлегматор заедно с извивката на лулата. Това би могло да е във връзка с преминаването не на парите, а на механично увлечените капки от кипящия материал, които носят и практически неизпаряващи се при тези условия компоненти.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2014, 10:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Оо да, химията в казана също формира нови аромати. Много вещества се преобразуват, но тези процеси все още не са изучени и описани напълно. Химията сигурно също има връзка с ароматните води. Абе щом почти нищо няма писано, значи са дълбоки води :megagrin:
Сега да се опитам да си защитя примерчето с терпентина :)
Визирах етеричните масла, защото много от съставките им ги има и в гроздето, съответно и във виното, например производни на терпени, които никъде ги няма споменати като фракция при дестилацията на алкохол със съответните Кр. (Или поне аз не съм ги виждал). Най-ярък пример е муската. Съдържа 1-3 мг/кг следните в-ва със съответните ТК: линалол - 198-199 °C, нерол - 229-230 °C, гераниол - 229—230 °C. Гераниолът, например, е основна съставка на розовото масло, но в комбинация с другите придава мускатовия аромат. Веднага прави впечатление, че ТК на тези в-ва е значително по-висока от тази и на най-тежките фракции при алкохолната дестилация. Например фурфурол - около 162 °C. Иначе казано, ако вече сме отделили сивухата и фурфурола, то и алкохол вече почти няма да е останал в казана. Та, в Южна Африка май са му хванали цаката ;)
Едит: Админе, сори не видях поста, отговорът беше за atz


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2014, 11:02 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Не знам доколко е удачен примера с муската:

alambik написа:
Никога неизварявайте мускатови и мискетови виноматериали на обикновен "селски казан", само на казан с колонка!!! отделяйте по-малко първак при такива вина, особенно ако са чисти!!! Аромата им е в Естеро-Алдехидната Фракция(първака, най-леката)!

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2014, 11:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
И аз не знам :megagrin:
Ето оригиналния текст:
Более глубоко исследована природа аромата у сорта Мускат, он образуется терпеновыми соединениями, в особенности линалоолом, сопровождаемым окисями фурана и окисями пирана. которые являются производными линалоола, но менее пахучие, чем он; этим объясняется оттенок запаха и его смягчение в некоторых условиях. Линалоол сопровождается а-терпинеолом, неролом и гераниолом. Линалоол, которому сначала приписывали доминирующую роль, взятый отдельно, не оказывает влияние на органолептическне характеристики Муската; он дает более цветочный аромат. Смесь различных производных терпена обладает органолептическими характеристиками, очень близкими к характеристикам Муската.
Производные терпена также присутствуют в малых дозах в некоторых сортах винограда: Рислинг, Сильванер, Гевурцтраминер. В соке винограда этих сортов содержание терпенов составляет от 0,1 до 0,3 мг/л вместо от 1 до 3 мг/л у Мускатов.
Терье, 1972


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2014, 11:42 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Към бай Танас... И така не е... Фурфуролът и сивухите би трябвало са излезнали чрез Кр в дестилата-спиртния, а нещо от остатъците от тях да са в патоките. Доколкото знам мазни петна отгоре не плуват в ароматните води. Не е случая подобен на отделянето на енантовия естер. Във форум прочетох за нещо подобно, термин "количествен пренос". Или ако трябва да се правят сравнения би трябвало да е за розовата вода, не за розовото масло... Като пример за етеричните. :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2014, 11:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Анджък де :). Ако не е хидродестилация, трябва да е "количествен пренос", за което писа и Админът по-горе. И за което отдавна споменах - "капчиците" за които са знаели старите казанджии -
"... чисто механичен процес, който съпътства дестилацията. Парата (в чист вид) e напълно прозрачна, като газ. Щом я виждаме, значи съдържа миниатюрни капчици, нещо като мъгла. И тези капчици пренасят ароматни в-ва. При аламбика част от тези капчици преминават през лулата и достигат до охладителя..." :nixweiss:


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2014, 18:29 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
atz написа:
...Доколкото знам мазни петна отгоре не плуват в ароматните води...Или ако трябва да се правят сравнения би трябвало да е за розовата вода, не за розовото масло...

Интересна идея. Да, при дестилация на етерични масла, водата която остава тя се води ароматна вода. Излиза, че уж взаимно неразтворими, а водата все пак поема аромата на етеричното масло. А в нашия случай количествата летливи вещества са минимални и нямаме за цел да ги отделяме, а да вкараме аромата им в дестилата.
:datz: Забранвих да посоча източника за примерчето с терпентина http://techlekform.ru/tehnologiya-summa ... anyim.html
с малка забележка - когато се използват растения (или дрожди :!: ), дестилацията е с пара, за да може да премине етеричното масло през клетъчните стени. От винасата може и директно.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2014, 19:25 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1843
Местожителство: София
Всичко е повече или по-малко разтворимо, ей например толуол във вода, затова обикновено се употребява термина "слабо разтворим". Минималните количества понякога са достатъчни, което в случая с коняка очевидно е така.

Въпросът е, ако увеличим количествата, дали няма да предобрим резултата :)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2014, 21:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Казват, че конякът не е коняк без енантовия етер. Затова добавят дрожди в материала за дестилация, но пък тогава се увеличава метанолът. Друг начин е да дестилират дрожди с водна пара, да пречистят маслото и да добавят колкото е нужно в дестилата. Мисля, че конячното масло се използва като добавка в промишленото производство.
По подобен начин ароматните води биха могли да подобрят някои ракии, на които по различни причини ароматът не им достига. Стига самите ароматни води да са чисти - получени от обезопашена винаса :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2014, 22:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Горе в поста, където писах да се кара до вода имах предвид при по-голямо количество - при няколко дестилации до вода, да последва обща преварка. Обща преварка с прецизно отделяне на ЕАФ. Патока да се самооблагородява до следващия сезон или за друго предназначение.
Бай Танасе каква е тази "дестилацият с пара", да не би да е екстракция с пара. А защо да не е със спирт примерно...

Много доволен, добър преговор си направих покрай ароматните води. Открих още един начин за процеса. :thumbs1: С други думи ароматите и ароматните води зависят от материала, от апаратурата и от кой стои зад нея. Горе на картинката последното са го пропуснали. ;)

Вярно е за количеството и за предобрянето. Как да ги насочваме количествата, накъде и кога? :?

Докато се подготвях с писането бай Танас пак отиде към енантовите. В промишленото производство енантовите се отделят, доколкото си спомням, основно за хранителната промишлиност. К-5М, енантовата секция. Пак във връзка с горния пост и към бай Танас. viewtopic.php?f=8&t=3030#p44587

Да си призная за един много добър резултат. Смесих 2 части миналогодишно вино и 1 част паток от аламбик с мазнотии в него. Уставно отсичане, прекрасна ракия стана. "Старите казанджии" нали тайничко са събирали от патока на клиентите. :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 28 Авг 2014, 22:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ми пише перегонка. Виж линка. Как се превежда? Екстракцията е друго...
П.П. Добре де, дайте някъде да видим Кр на терпените, примерно, или на техни производни и да мирясваме :D
Айде да си го кажа направо - странно ми е при ТК 200+°C Кр да е висок :?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re: Ароматни води
МнениеПубликувано на: 29 Авг 2014, 00:07 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
За сега само това. ;)
viewtopic.php?f=8&t=898&start=60#p40403
Още материали от компа в работата, ама утре... И още неща по темата. Дано са потемата, да не съм в грешка. :) Вкъщи нямам нищо... :smoker:


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 35 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Запрян Ванев и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима