Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 10:02

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 
Автор Съобщение
 Заглавие: джибрито
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2009, 04:48 
Offline

Регистриран на: 25 Юни 2009, 03:54
Мнения: 1
здравеите за първи път правия рикика ама искам да си как си треее ,
прочетох много начини за правене на хубава рикика :D имам проблем джибрито което съм заложил е от стафиди ( 10кг. ) , вода (200лт. ) , захар (60кг ) и стои вече 28 дни , след това прочетох ( по форумите ) че триябвало да сложа по малко захар :oops: . Триябвало да падне тапата ( гроздето ) , ама на даното на казана ли или ...?
Притесниавам се може ли да се развали ако мине тези дни и не падне тапата .
Казват триябвало постепено сладоста му да намали е намалия

молия помогнете :P :P :P


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Юни 2009, 07:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
То каквото е станало е станало вече. Захарноста на материала трябва да е 20% за дрождите от плодове и мая, за по високи захарности се използват специални дрожди.
Стафидите са поели вода и са се надули за това плуват отгоре, по принцип е хубаво да се направи решетка от тънки пръчки които да затиснат шапката защото е опасно да не се расвият оцетни бактерии които да направят от джибрите оцет /те се развиват от контакта на шапката с въздуха/.
Стафидите се слагат само да дадът някъкъв аромат на ракията, те са сладки но количеството им е малко, беше добре още след първата седмица /когато са вече надути/ да ги отделиш от материала да ги намачкаш и да ги върнеш обратно в материала /да си пуснат ароматите/ , това смачкането можеш да направиш и сега.
Когато са готови джибрите те нагарчат и не се осеща сладък вкус. Но най добре е да провериш захарноста на материала с захаромер ако е нула вари /в твоя случай може да е и 2-3 но не се претесняваи по добре е да изгубиш малко захар , от колкото да предизвикваш нова ферментация и да разваалиш материала/. Ако е така вари.
Не си писъл нищо за маята слага или не. На това количество би трябвало да се сложат поне 4 пакетчета по 40гр.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 2 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Milen22, nipresi, power4o_s и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима