Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 14:09

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2014, 09:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Водата в ракията!
Ако слагате ракията във водата рискувате(особено с плодовите) да докарате някоя опалисценция,тъй като реално покачвате градуса на водата (първоначално),а не разреждате ракията.
Именно тези ниски градуси могат да накара разтворимостта на някои компоненти рязко да падне и да се видят......А обратния процес на разтваряне е по-дълъг.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2014, 16:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Да, така е. Разсъжденията и изводите на Менделеев са за спирт. Че водката става по-вкусна и по-пивка, ако спиртът се добавя във водата.
"Нельзя доливать воду в сортировку, постепенно понижая содержание спирта, это сильно влияет на органолептику конечного продукта."
Според мен може да се пробва в малки количества и с ракия и да се приложи само ако ракията няма тенденция да опалесцира.
Едит: Всъщност подписът на великия учен върху етикета на водка "Русский стандарт" не означава, че е имал за цел да направи водка. Свързването на името му и трудът му "Рассуждение о соединении спирта с водою" е може би спекулативно.
Така или иначе, според доста източници е за предпочитане "еднократно взаимодействие" и допълнителното добавяне на вода или спирт влошава органолептиката. Възможно е да важи и за ракията.
http://www.doctorguber.ru/alcohol/articles/blending/
http://alcodistillers.ru/forum/viewtopic.php?id=19


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2014, 00:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Дек 2012, 14:57
Мнения: 2170
Местожителство: Пловдив
Ако изключим опалесценцията при някои ракии, интересен се явява въпросът по какъв начин влияе начинът на разреждането върху органолептиката.
Възможно ли е толкова елементарен на пръв поглед въпрос да е дискусионен?
Едното мнение
Прикачени файлове:
1.gif
Източник http://therumdiary.ru/napitki/samogon/k ... kuxne.html
И противоположното http://forum.homedistiller.ru/index.php?topic=43315.60


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2014, 09:53 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Това е конкретно за спирт...Ракията е ацеотротна смес там нещата ще стоят далеч по-сложно.
Начина на дегустиране на високоалкохолни напитки,е именно сваляне на градуса до около 35%...Интересно е обаче ако се достигат от долу тези 35% дали ще се отворят повече аромати???или част от тях ще се окажат нежелани...защото дестилата си носи и такива

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 4 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: GECATA, nick name и 6 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима