Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 06 Дек 2016, 07:59

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 12:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 17:51
Мнения: 15
Здравейте колеги ,

Дойде ми една идея , но не не знам на практика дали е осъществима.

Имам 200 литра материал мускат и 200 литра сини сливи. Също така 80 литра ракия на 52 градуса която искам да преваря.

Идеята ми е следната , сварявам първо муската и сините сливи , след това дали мога да изсипя в казана по 40 литра от ракията за преварка и на ново да започна дестилация ?

Целта е тези 80 литра ракия да се обогатят на вкус и мирис с ароматите от мускат и сини сливи.

Не знам , обаче дали няма да е пречка да се изсипи 40 литра 52 градусова ракия в горещия материал , след първото зареждане.

Моля да ми дадете съвет , как да постъпя !

Благодаря на отзовалите се !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 12:43 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Пречката е, че ще ти изфиряса ракията за преварка в горещата винаса докато затвориш и уплътниш казана! По-добре изчакай да поистине.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 12:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 17:51
Мнения: 15
Благодаря колега за мнението !

Мдаа и аз от това се притеснявам , с изчакването номера сигурно няма да стане , тъй като ще съм на обществен казан и надали ще се съгласят да ме чакат.

Може би е вариант да източа половината от казана и да добавя студена вода на мястото , поне малко ще смъкна температурата.

Но като цяло дали този начин ще се отрази положително на старата ракия ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 13:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 29 Юли 2013, 16:12
Мнения: 15
По добре остави от материала по 15-20 л.и го сложи като преваряваш старата ти ракия.Това го научих от форума и има логика да се обогати вкуса на ракията.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 14:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Много е лесно, но ако казана е твой. Намаляваш подгряването накрая, сваляш само лулата и от там с фуния сипваш ракията.На практика няма да загубиш нищо.Тоя номер може да го направиш и на чужд казан, ама зависи от казанджията.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 16:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 17:51
Мнения: 15
Казана не е мой и е с колона , но се сетих за друго и ще говоря с казанджията.

Да заредя двата казана вечерта на последната смяна и да си изкарам ракията , и след това да не източваме материала вътре , а да го оставим да изстине.

След това на другия ден , отново да варя на същите 2 казана рано сутринта.

Дано да има ефект от цялата работа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 17:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2012, 21:36
Мнения: 1243
Местожителство: Божурище
Ефекта ще е по-добър ако към 200-те литра добавиш от 52-та градуса. Щом е на казан с колона. Но зависи от казанджията как ще подкара системата.
Може да те нахока, знам ли... :lol:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 17:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Щом е с колона зареждането е през люк и е още по-лесно. Не вярвам да замазва с тесто като във време оно. Отваряш люка и направо с кофата. Говори предварително с казанджията. Няма начин да не го е правил това, а може да ти даде и друг акъл.Той най- добре си познава машинариите.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 21:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 17:51
Мнения: 15
Благодаря колеги още един път !

Ще говоря с казанджията и тогава ще реша как ще процедирам .

Наздраве на всички !


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 21:34 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
Нищо няма да ти изфиряса като добавиш в горещата винаса-въпроса е дали е безопасно...да не се залееш с нещо горещо..
Не казваш каква е тази ракия за преваряване,ако е сливова и я сложиш в гроздовата...то преварката ще има аромат на сливи-той винаги е доминиращ......
Важно условие е при преварката да свалиш градусите до 30 поне.
С казанджии не се занимавай ,ти сам реши какво да правиш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Сеп 2014, 22:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 17:51
Мнения: 15
Едната стара ракия е от кайсии , но малко се поизложих с нея , не е нито кисела , нито нищо , но прекалих със захарта , на 120 кг материал , сложих 50 кг захар.

Всичко си стана , като изключим това , че аромата на кайсии почти изчезна и ракията си докарва на спирт , което е и нормално.

А другата ми ракия е от праскови , с нея нямам такъв проблем , но нещо не ми харесва , спрях я на 40 градуса , но може и да съм закъснял.


Другата ми мисъл коята се върти в главата ми е , дали да не ги преваря тия двете ракии самостоятелно , заедно с патоките и първака от муската и сините сливи ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2014, 06:56 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 854
Местожителство: Плевен
Бих изчакал пролетта и всяка ракия със съотвентия плод.Ако не си на зор :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2014, 11:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Фев 2013, 16:27
Мнения: 31
Не знам какъв аромат търсиш при ректафиционната колона.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2014, 12:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 17:51
Мнения: 15
Ами колега , може и да греша ,но точно тук съм чел ,че с колона се засилва аромата.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2014, 13:26 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5797
Местожителство: София
грешиш.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница 1, 2  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима