Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:07

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2014, 14:49 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
"cnc8282", моят съвет от практиката е да не мешаш никога грозде с каквото и да било друго. Различни сортове грозде и да ги смесиш, най-много да не ти хареса крайния резултат, ама пак няма да е за изхвърляне.Плодове също стават за разни комбинации, да речем круши с ябълки, дюли с ябълки,дори джанки с дюли, и няма да има големи издънки.Грозде обаче с какъвто и да е друг плод, ще те разочарова тотално.Правил съм си такъв експеримент(паток от джанки с паток от грозде), а и други комбинации- ей така за спорта, и никога не се получи нещо добро.Ако има някой който да е получил нещо по-различно да каже, аз не успях.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2014, 18:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 625
Това, че е колона според мен не пречи. Знаем,че добре направена може да работи от обикновен казан, през многото варианти до спиртоварна, въпрос на вкус.
И аз съм за варианта да не мешаш, муската отделно, сливовата също, а за другата догодина си избери на кой плод повече ти харесва аромата и действаш, най-добре и на двата поотделно, както те е посъветвал колегата.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2014, 19:11 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 17:51
Мнения: 15
Благодаря колеги за съветите !

Ще се вслушам в тях и няма да слагам нищо в муската и сливите , да не стане беля нещо.

И в крайна сметка , за да не се тормозя повече с тази ракия , влязох в чист бартер с един приятел казанджия.

Неговата ракия (която е смес от патоки естествено) доста ми харесва и взех от нея срещу моята , после той ще си я оправя.



А това за колоната , значи грешката е в мен , т.е. на колона се губи повече аромата от колкото на обикновен казан ?.

Къде е по-добре според вас да варя муската и сливите , защото не ми се ще да ги окепазя и тях ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2014, 22:06 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5809
Местожителство: София
Сливите на аламбик...

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2014, 22:55 
Online
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 481
Местожителство: Варна
Повторна дестилация, би трябвало да означава, че дестилираш втори път веднъж вече дестилиран алкохол. Защо ще го смесваш с останалата винаса в казана или нови джибри. При такова смесване, според мен ще има повторна и първоначална дестилация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2014, 23:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 625
ilu6a написа:
Сливите на аламбик...


ilu6a, за момент се зачудих, защо препоръчваш този вариант. Аз бих избрал обратния, но като се замислих реших, че имаш предвид силния аромат на муската, който може да натъртва при аламбик. Така ли е, или имаш друго на идея.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2014, 23:33 
Offline
Аватар

Регистриран на: 23 Юли 2014, 17:51
Мнения: 15
Колеги , извинявам се , ама аламбик какво ще рече ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2014, 00:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 625
Като почнеш от това, че ракия идва от арабския, навлиза в турския език, и оттам при нас. Аламбик, или алембик, не съм сигурен как е по правилно, също е арабска дума и означава най- общо казан, така че, аламбик е традиционен арабски казан с купол, разбирай обикновен казан.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2014, 18:25 
Online
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
Здравейте.Имам един такъв въпрос и ще съм благодарен някой компетентен да отговори-казаните с така наречената двойна дестиладия,извършват ли един вид преварка на ракията или просто я правят малко по пречистена?

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2014, 19:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Bar_n написа:
Здравейте.Имам един такъв въпрос и ще съм благодарен някой компетентен да отговори-казаните с така наречената двойна дестиладия,извършват ли един вид преварка на ракията или просто я правят малко по пречистена?

Всичко зависи от казанджията, колко е в час с така наречената колона.
За жалост много са малко хората които разбират на тези колони и са съвестни дестилатори.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2014, 20:02 
Online
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
MONI BARONA написа:
Bar_n написа:
Здравейте.Имам един такъв въпрос и ще съм благодарен някой компетентен да отговори-казаните с така наречената двойна дестиладия,извършват ли един вид преварка на ракията или просто я правят малко по пречистена?

Всичко зависи от казанджията, колко е в час с така наречената колона.
За жалост много са малко хората които разбират на тези колони и са съвестни дестилатори.




А как тогава може да се разбере дали ракията ще има нужда от преварка особено,ако е плодова?

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2014, 20:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
Темата ще отиде в раздел ''кръчма'' ако почна да ти обяснявам.

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2014, 20:49 
Online
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2014, 22:09
Мнения: 71
Местожителство: Пазарджик
MONI BARONA написа:
Темата ще отиде в раздел ''кръчма'' ако почна да ти обяснявам.



Аха... :) е не,преди да се стигне до пиенето...защото се замислям дали да преварявам ракията,която ще варя,след като е минала през двойна дестилация...?!

_________________
Дебилна дружина планина повдига! ;)


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 28 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: szlankov и 12 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима