Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 10 Дек 2016, 19:04

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие: Къпане на ракия
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 20:10 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
Като нов член на форума си позволявам да пусна и първата си тема, да споделя моя скромен, около 20-годишен :) опит в дестилацията на домашна ракия. Поне аз не видях подобна тема, а ако случайно съм я пропуснал предварително се извинявам.
Та значи, става дума как донякъде се справям с метиловия алкохол, който е нежелана част от дестилираната ракийка.
Елементарно.
В съда в който се събира изварената ракия, слагам едно от онези стари стъклени зелени шишета за боза с голямото гърло, което наполовина съм напълнил с чиста вода, така че ракията да тече в шишето и оттам да си прелива вече в съда. И за да не се влияя от чучура и само да местя шишето напред назад, просто му слагам една фунийка на гърлото. Тъй-като ракията се състои от етилов и метилов спирт, ситуацията е следната: Етиловият спирт е по-лек от водата, а метиловият спирт е по-лек от водата, НО по-тежък от етиловия спирт... По този начин след като изварите ракията и пуснете вече патока, махате шишето и като погледнете в него ясно ще различите трите слоя.... най-долу е водата, над нея е метиловия спирт и най-отгоре е етиловият спирт (т.е. ракията). Количеството на метиловия спирт зависи от това което изварявате, при гроздето е по-малко, докато при костилковите плодове е доста повече... Гледан в шишето има вид на един мътен лигав слой.
Та по този начин аз донякъде се спасявам от метила и да ви кажа ракията донякъде дори омеква още при тази процедура, преди да е стигнала до бурето..
Наздраве


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 22:28 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Изказвам съмнения относно "къпането на ракията",възможно е да има някъкъв ефект но физичните константи говорят друго.
Плътност на МЕТАНОЛА ПРИ 20ГРАДУСА 0,7917
Плътност на ЕТАНОЛА при 20градуса 0,79356
Плътност на ВОДА при 20грасуса 1,000
Трите течности са взаимно разтворими една в друга ,как ще се разделят като алкохолите имат почти еднакво относително тегло.
Тия течности образуват азеотропни смеси които кипят при определена температура за това не може да се получи чист етанол ,винаги остава малко вода и метанол.
Това нека да не се таксува като заяждане а като мнение :)
И аз съм нов във форума и намирам много интересни неща.
Поздрави на всички и наздраве!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Юли 2009, 22:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Чувал съм за този метод и като пиеш нете боли глава.
Според мен метила е по лек от етиловия спирт защото се отделя при по ниска температура. Това са по тежки алкохоли естери алдехиди Руснаците ги наричат сивушшие масла от които боли глава.
Ако не съм прав моля някоъ да ме поправи, все пак не съм инженер химик :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2009, 00:02 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
Тогава проверете на практика какво става и се убедете сами...
Само че задължително ползвайте стъклено шише за да се вижда добре как метанола се оказва по средата между водата и етиловия спирт...
Те може да са разтворими едно в друго, но само при интензивно разбъркване. Но когато си оставите шишето в покой, така че ракията та тече през него, трите фракции се отделят една от друга...

Изпратено след 8 минути 25 секунди:
petiomalchev написа:
Чувал съм за този метод и като пиеш нете боли глава.
Според мен метила е по лек от етиловия спирт защото се отделя при по ниска температура. Това са тежки алкохоли естери алдехиди. Руснаците ги наричат сивушшие масла от които боли глава.
Ако не съм прав моля някоъ да ме поправи, все пак не съм инженер химик :lol:

Това че метила се отделя по-лесно, не значи че е по-лек. Все едно да сравняваш желязо и олово... Оловото се топи при по-ниска температура от желязото, но всъщност е доста по-тежко като тегло...
В тази връзка, просто метила се изпрарява при по-ниска температура от етила... Нали точно по тази причина първите 500 гр. дестилат се изхвърлят при варене, защото в началото излиза повече метилов алкохол.
А и ти си дал отговора: " Това са тежки алкохоли естери алдехиди".
Така че при къпането метила се утаява между водата и етиловия спирт.


Последна промяна vaskonit на 08 Юли 2009, 00:11, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2009, 00:06 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
vaskonit. В бутилката има мазнина която не се смесва с вадата и щом под мазнината има вода значи че тя е тръгнала още в началото на дестилацията, демек казана ти не го бъде. Иначе всичките ти разсъждения за етила и метила са грешни. Всички сме във форума за да се учим един от друг.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2009, 00:13 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
venci написа:
vaskonit. В бутилката има мазнина която не се смесва с вадата и щом под мазнината има вода значи че тя е тръгнала още в началото на дестилацията, демек казана ти не го бъде. Иначе всичките ти разсъждения за етила и метила са грешни. Всички сме във форума за да се учим един от друг.

Няма да се заяждам, но я пак прочети какво съм написал за къпането.. Водата в бутилката съм я сипал АЗ..
Колкото до казана ми, цялата система е изцяло бакърена, изкована е преди повече от 50 години... тука не става дума за некъв си казан сглобен от перални, тенджери или онези ламаринени боклуци които ромите търкалят по улиците...


Последна промяна vaskonit на 08 Юли 2009, 00:43, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2009, 00:18 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Ако нямаше мазнина която да я раздели тя за няколко минути ще е спирт.


Последна промяна venci на 08 Юли 2009, 00:20, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2009, 00:19 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
Като пуснах темата си, изрично написах че споделям личен опит, затова:
1. Това което съм казал, в него съм се убедил след стотици изварени казани и години наблюдение.
2. И не приемам заяждания, без някой да е проверил истиността на думите ми.

В крайна сметка сега е сезона на джанките...
Ако някой иска да пробва.. и да сподели..
Ползвайте стръклено шише от поне литър, с гладки стени за да имате добра видимост, какво се получава в крайна сметка...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2009, 07:15 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
vaskonit в спора се ражда истината но като гледам от нашият спор няма да се роди нищо, може да размишляваме и да даваме доводи, но дали е метил или сивушние /фузелови/ масла може да се провери само в специална лаборатория.
Из руските сайтове четох за подобен метод на твоя, но там по средата на лулата се поставя 3л. буркан на който 1/3 е пълна с вода ше го потърся и ще дам информация.
Изображение
Моят приятел слага под чучура шише 1,5л. на което гърлото е изрязано и слага 0,5л вода. Казвал ми е че по средата се отделя белезникава течност която ако не разбъркаш можела да стои отделена от водата и до другия ден. Има нещо ама да видим какво пишат руснаците.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2009, 17:20 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
е този довод го приемам.
дали е метил или някакви масла, не мога да гарантирам...
но е факт че това нещо ако не се отдели остава в ракията, нали?
поне за мен съм се убедил че не е зле да се маха тази мътна течност която се отделя..


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 12 Юли 2009, 18:37 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юни 2009, 16:51
Мнения: 15
Местожителство: Варна
Здравейте.
След размисъл , ровене по учебниците за няколко минути и откриване на подобен вид лабораторна техника стигнах до следня извод:

За едната страна това е просто разреждане , а за другата това е условно "дисперсия" на алкохолните смеси.
И двете страни са еднакво прави и еднакво грешат.

Правилния метод(поне от гледна точка на химическия метод) за "къпане" на какъвто и да е дестилат е следния:

Когато от серпентината изтече готовия дестилат , известно на всеки е смес от етанол , метанол и остатъчни молекули на етерични масла.

Както знаем токсичния метанол завира на температура околу 64.7 °C.
"Полезния" за нас етанол завира при температура 78.4 °C.
Та техниката е следната: Готовия дестилат трябва да се заграва на водна баня в затворен с гумена тапа съд. На тапата да излиза стуклена тръбичка огъната на по-малко от 70 градуса спрямо съда. На тази тръбичка се монтира т.н. охладителен кондензатор (имаше по-научно име...). Съда се загрява на водна баня до 68 градуса (тмпература на изпарение на метанола). Когато метанола започне да да достига температурата на изпарение в съда ясно се открояват двете течности(етанол, метанол) с много тънка преграда от ароматни естери.При достигане на 68 градуса метанола напуска съда под формата на газ и се втечнява отново в кондензатора. така сместа се държи във водната баня околу по 20 минути за литър дестилат или докато сместа не стане видимо хомогенна. Втечнения метил се изхвърля в канала или се запазва за бъдещи планирани убийства :)

Метода е бавен и прецизен, но работи безотказно. И както се пее в една песен "От нея сутрин никак не боли глава!" :lol:

Това ,подчертавам , метод за лабораторна дисперсия на взаиморазтворими течности.

Пс: Часта с кондензатора може да се пропусне , но установката трябва да бъде на проветриво място.

Изпратено след 2 минути 47 секунди:
И само нещо пропуснато. При неправилно и неточно загряване на течността се стига до намаляне на алкохолния градус на продукта или до нулев резултат...
Правете го на своя отговорност и в малки количества за да не се губи материал :wink:

ПС: Метода е изпитан и работи (след съответен брои грешки и скапани дестилати) :roll:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2009, 13:31 
Offline

Регистриран на: 10 Юни 2009, 15:38
Мнения: 21
vaskonit написа:
Като нов член на форума си позволявам да пусна и първата си тема, да споделя моя скромен, около 20-годишен :) опит в дестилацията на домашна ракия. Поне аз не видях подобна тема, а ако случайно съм я пропуснал предварително се извинявам.
Та значи, става дума как донякъде се справям с метиловия алкохол, който е нежелана част от дестилираната ракийка.
Елементарно.
В съда в който се събира изварената ракия, слагам едно от онези стари стъклени зелени шишета за боза с голямото гърло, което наполовина съм напълнил с чиста вода, така че ракията да тече в шишето и оттам да си прелива вече в съда. И за да не се влияя от чучура и само да местя шишето напред назад, просто му слагам една фунийка на гърлото. Тъй-като ракията се състои от етилов и метилов спирт, ситуацията е следната: Етиловият спирт е по-лек от водата, а метиловият спирт е по-лек от водата, НО по-тежък от етиловия спирт... По този начин след като изварите ракията и пуснете вече патока, махате шишето и като погледнете в него ясно ще различите трите слоя.... най-долу е водата, над нея е метиловия спирт и най-отгоре е етиловият спирт (т.е. ракията). Количеството на метиловия спирт зависи от това което изварявате, при гроздето е по-малко, докато при костилковите плодове е доста повече... Гледан в шишето има вид на един мътен лигав слой.
Та по този начин аз донякъде се спасявам от метила и да ви кажа ракията донякъде дори омеква още при тази процедура, преди да е стигнала до бурето..
Наздраве
В Петрич по същия начин отделяме метиловия алкохол. Разликата е, че го правим в отрязана пласмасова бутилка и не чакаме целия казан да изтече, а когато се напълни бутилката, тогава я махаме- около 1,5- 2 лт от това, което излиза в началото. Метиловия алкохол се отделя като бял облак, като медуза( тук го казваме по друг начин, няма да го споменавам). Та, това което е над тази " медуза " изсипваме в кофата за последваща употреба, а другото изхвърляме. Тази процедура се прави и при втора дестилация, който прави такава. Отделно вече след това ракията се държи в отворен съд с тензух отгоре- става по- мека и пивка. Не мога да обясня точно физиката и химията на тази процедура, но по всички казани тук варим по този начин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 31 Юли 2009, 15:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юни 2009, 16:51
Мнения: 15
Местожителство: Варна
Няма невъзможни неща... :wink:

_________________
La fee verte ... Ще се моля за душите ви...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 28 Сеп 2009, 11:37 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
Проверих метода на vaskonit .
РАБОТИ, точно както го е обяснил vaskonit , а също и annihilator.
Дали е метиловият алкохол или маслата е без значение.
Важното е това, което се отделя ДА НЕ ГО ПИЕМ, методът за което е даден в тази тема.
Аз ще ползвам метода ВСЕКИ ПЪТ , и при първична и при повторна дестилация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие: Re:
МнениеПубликувано на: 20 Окт 2009, 17:48 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
valentor написа:
Проверих метода на vaskonit .
РАБОТИ, точно както го е обяснил vaskonit , а също и annihilator.
Дали е метиловият алкохол или маслата е без значение.
Важното е това, което се отделя ДА НЕ ГО ПИЕМ, методът за което е даден в тази тема.
Аз ще ползвам метода ВСЕКИ ПЪТ , и при първична и при повторна дестилация.

Имам спомен, че съм го чувал това, даже и виждал, но като реших да го пробвам в неделя... просто се разреди количеството в буркана и стана 30 градусово нещо. Изгубих половин литър ракия и махнах буркана. Какво ли е станало, дали е трябвало струята по-плавно и от по-ниско да навлиза в буркана? Как по-точно проработи при теб, колега?


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: koinov_65 и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима