Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 10:15

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2009, 15:55 
Offline

Регистриран на: 10 Юни 2009, 15:38
Мнения: 21
Прдполагам че си варил някаква плодова ракия. Силата на струята и височината нямат значение. На мен тази година ми се случи същото като варих ракия от круши. Не само не можа да се отдели , но през цялото време не можа да потече бистра. Аз си го обяснявам с лош материал. Реших от круши повече да не варя. Ако си варил грозде нямам обяснение- за около 15год. нито веднъж не ми се е случило да не се отелят фракциите. Но уточнявам - при безукорна чистота и дезифекция на бидони и казан. Крушовата я варих на село в казан, който се ползва от цялото село и беше доста мръсен, може да е и от това. При второто зареждане го почистих с тел, дезинфекцирах го със сода и калиев перманганат и нямах проблеми. Материала беше от сливи, затова не мога да кажа еднозначно дали е от материала или от казана.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2009, 18:51 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
galoff написа:
Как по-точно проработи при теб, колега?

Стъклен съд. Не зная точното име но представлява цилиндър, като в горният край има извито , като чучурче от което се изтича ракията, но и да го няма мисля , че резултатът ще е същият.
Та стъклен ,прозрачен съд.
Постяавя се в по-голям съд / тенджера, леген /
Моят е около 0,800 литра,разграфен.
Пълня го с вода до 0,300 и го слагам под чучура на казана още от самото начало, още преди да е потекло каквото и да било.
Тече си в него, прелива РАКИЯТА и се събира в другия съд-големият.
Накрая , когато си свършил с изваряването, вдигни този стъклен съд към светлината, ако веднага не видиш то леко разклати съдът, гледай от долу нагоре под ъгъл около 20-30 градуса. Няма как да не го забележиш. При мен е около или малко повече от 0,100 литра, но казанът ми е малък.С други думи заема от 0,300 до 0,400 по разграфеното на стъкленият съд. От долу е водата, следва това мазно,синкаво , и над него друго.
На ми е ясно как така :
galoff написа:
просто се разреди количеството в буркана и стана 30 градусово нещо.

Нищо няма за разреждане.

Както съм написал :
Аз ще ползвам метода ВСЕКИ ПЪТ , и при първична и при повторна дестилация.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2009, 18:58 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Да, направих го точно по описания от Валентор начин, с изключение на това, че съдът не беше стъклен, а отрязано пластмасово шише. И наистина материалът беше плодов - ябълки, че и не тръгна на никак висок градус /около 60/, но е идеално бистър дестилат. Нали пиша, че из имам спомен да съм виждал този трик в Хасково, но не мен защо не ми се получи..!? Направо ме е страх да опитам отново.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 23 Окт 2009, 19:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
И аз така направих но със стъклен буркан 800мл., без първака всичко прекарах през буркана. Съдържанието остана бистро. :nixweiss:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2009, 01:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Аз използвам бутилка от безалкохолно 2 л. В горния край съм направил дупки да изтича ракията.Пълня го 1/3 с вода. Ракията тече във фунийка, на която съм сложил маркуч, който стига до дъното на шишето, така че алкохолът преминава през водата. Последния път като варих, сложих начукани листа от дюля в един тензух във фунийката за цвят. За нула време цялото съдържание на шишето се оцвети, което говори за разтворимостта на ракията във водата. Въпреки това накрая на дъното имаше два пръста слой утайка. Казвам утайка, защото не знам как да го нарека. Абе май се чудим какви проблеми да си измисляме. Ай наздраве! :sauf:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2009, 01:56 
Offline

Регистриран на: 12 Окт 2007, 10:29
Мнения: 222
Местожителство: Асеновград
Петьо това на новата придобивка ли се случи?


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Окт 2009, 08:12 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Да варих един материал от джанки, пазех го специално за сефтето, макар че беше готов началото на септември. Материала беше прецеден, без шлюпки и костилки.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2009, 13:34 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2009, 12:33
Мнения: 46
Местожителство: София
Здравейте колеги запалени ракиджии,
методът за т.н. къпане на ракията е известен отдавна. Попитайте някой който е работил в Джамахирията какви казани правиха там. Повечето бяха оборудвани с буркан по средата на лулата. Ефекта е същия като при къпането. Няма никакво съмнение, че се отделят вредности, а какви са това е друг въпрос.
Ха НАЗДРАВЕ И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА ЗАМЕЗВАТЕ!

_________________
Целта оправдава средствата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2009, 19:02 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Spiritus написа:
Здравейте колеги запалени ракиджии,
методът за т.н. къпане на ракията е известен отдавна. Попитайте някой който е работил в Джамахирията какви казани правиха там. Повечето бяха оборудвани с буркан по средата на лулата. Ефекта е същия като при къпането. Няма никакво съмнение, че се отделят вредности, а какви са това е друг въпрос.
Ха НАЗДРАВЕ И НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ДА ЗАМЕЗВАТЕ!

Колега , това с "буркана" по средата е всъщност маслоуловител ! Ако на някой не му е ясно да попита - ще му обясня !

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Окт 2009, 19:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
msergiev написа:
Spiritus написа:
Ако на някой не му е ясно да попита - ще му обясня !


Не питай, ами давай
;)

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2009, 09:54 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Krass написа:
msergiev написа:
Spiritus написа:
Ако на някой не му е ясно да попита - ще му обясня !


Не питай, ами давай
;)


Добре... Ще се опитам да го кажа по-простичко , но се налага да изтърпите един кратък увод ! :)

Както много пъти вече в този форум стана дума , при кипене на взаимноразтворими течности (каквито са водата, етиловия , метиловия алкохол , другите по-висши алкохоли ,етил ацетатът и други) с обикновен казан(аламбик) практически е невъзможно да се дестилира чиста фракция(само една съставка) ! Колкото и странно да изглежда още в началото на тръгване на парите в тях има и от най-леките и от най-тежките фракции , като съотношението между най-леките и най-тежките се променя с повишаване на температурата на кипене. Тоест при по-ниска темепература на кипене леките фракции преобладават , а с повишаване на температурата процентното им съдържание в дестилата намалява за сметка на увеличаването на количеството на "тежките" фракции. Едни от тях са така наречените фузелови масла.
Другото нещо което трябва да знаете е че при кипенето отделящите се пари увличат със себе си малки капчици от течността която е подложена на кипене , а капчиците съдържат в най-голяма степен от "тежките" фракции !
За отстраняване на капчиците най-простият начин е да се използва така нареченият маслоуловител който представлява затворен съд, поставен на тръбата която свързва съда в който кипи течността и охладителя(серпентината) За целта тази тръба се прекъсва и входящият край се вкарва в маслоуловителя на около една трета от дъното а изходящият край започва от горния край на маслоуловителя и отива към серпентината. За маслоуловител успешно се използва стъклен буркан с винтова капачка.
На практика се получава следното : входящите пари влизат в маслоуловителя със скорост определена от дебита на кипенето и от диаметъра на тръбата по която се движат. При навлизането им в по-широк съд(маслоуловителя) скоростта им се забавя и това позволява на увлечените от парите капчици течност да паднат на дъното на маслоуловителя. В най-общи линии това е главното. Нарисувах една доста нескопосана схема , за което моля да бъда извинен и се надявам на вашето снизхождение.


Моля, регистрирайте се, за да виждате прикачените файлове и снимки.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Последна промяна msergiev на 31 Окт 2009, 17:41, променена общо 2 пъти

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2009, 11:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
А има ли смисъл в този съд да се слага медна или неръждаема вълна. И защо тук http://homedistiller.org/graphics/thumper.gif тръбата стига дъното, или това е просто частен случай на капкоуловителя.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Последна промяна Krass на 31 Окт 2009, 11:52, променена общо 1 път

Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2009, 11:46 
Online
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Krass написа:
А има ли смисъл в този съд да се слага медна или неръждаема вълна.


По принцип пълнеж се слага в рефлуксните колони - такава съм си направил и аз. Но според мен в маслоуловителя няма да бъде удачно - той е с относително малка повърхност и брагодарение на това в него почти не се извършва конденз на парите , а само отделяне на фините капчици... според мен ако поставиш пълнеж поставиш пълнеж ще се увеличи кондензацията на парите в маслоуловителя и това ще доведе до обратния ефект - смесване на тежките и леките фракции и често препълване с кондензат, който трябва да изхвърляш... Според мен не е удачно.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2009, 11:50 
Offline
Аватар

Регистриран на: 27 Окт 2009, 10:10
Мнения: 85
Местожителство: София\Горни Лозен/680м.н.в./42.606327°, 23.463299° /
Цитат:
Нарисувах една доста нескопосана схема , за което моля да бъда извинен и се надявам на вашето снизхождение.


Извинявай ама каде е схемата :afraid:

_________________
Veritas vos liberabit
LZ1LPK, A1(Rh-)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2009, 11:57 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Някои слагат и вода http://homedistiller.org/graphics/rudenoise.jpg :nixweiss:

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: szlankov и 11 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима