Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 14:22

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2009, 12:15 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Krass написа:
Някои слагат и вода http://homedistiller.org/graphics/rudenoise.jpg :nixweiss:


Това не е вода , а отделните вече масла.

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2009, 12:51 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
Some moonshine stills have a "thumper" or "doubler" between them and the condensor. This is a jar of sorts, half-filled with liquid (water, mash or tails).

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2009, 12:55 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Krass написа:
Some moonshine stills have a "thumper" or "doubler" between them and the condensor. This is a jar of sorts, half-filled with liquid (water, mash or tails).

Прав си , извинявай ! :) Наистина някои правят така , според мен въпросът дали има смисъл...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2009, 13:05 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Браво на msergiev за точното и ясно обяснение :klatsch:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2009, 13:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
msergiev написа:
Krass написа:
Some moonshine stills have a "thumper" or "doubler" between them and the condensor. This is a jar of sorts, half-filled with liquid (water, mash or tails).

Прав си , извинявай ! :) Наистина някои правят така , според мен въпросът дали има смисъл...


И аз това се чудя, но и празен върши работа.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2009, 13:20 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1126
Местожителство: Дупница
Krass написа:
msergiev написа:
Krass написа:
Some moonshine stills have a "thumper" or "doubler" between them and the condensor. This is a jar of sorts, half-filled with liquid (water, mash or tails).

Прав си , извинявай ! :) Наистина някои правят така , според мен въпросът дали има смисъл...


И аз това се чудя, но и празен върши работа.

Според мен като е празен по-ще върши работа, защото ако в него има вода тя ще разтваря в себе си всички пари докато концентрацията и температурата и се изравнят с тази на парите ...

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2009, 16:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Интересно сте я подкарали празния буркан или там каквото е играе роля на капко уловител не само кондензиралите високо кипящи фракции ще лови но и капки от дестилационната течност.
Това което е на снимката
Цитат:
http://homedistiller.org/graphics/rudenoise.jpg
(дано не съм я объркал) с водата има смисъл когато тоя съд е нагрят и температутата се следи и регулира в него би трябвало да останат високо кипящите фракции.Един вид пречистване нещо като втора дестилация но много зависи от изходния материал дали си струва да се прави.
Сетих се защо в "Джамахирията" практикуват капко уловител -там нашите варят ракия от цитроси а те са богати на етерични масла не нужните ги ловят по тоя начин.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2009, 16:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
На какво миришат уловените етерични масла от цитрусите. Защото тукашните миришат на л...а

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 31 Окт 2009, 17:40 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Krass написа:
На какво миришат уловените етерични масла от цитрусите. Защото тукашните миришат на л...а

Ами зависи какъв материал си забъркал :lol:

Най-вече от етеричните масла зависи специфичния за сорта аромат. Ако ти е лош материала, ясно че ще търсиш начин да се отървеш от тях, ама да пречистваш например мускат е грехота...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2009, 14:23 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
SiteAdmin написа:
Krass написа:
На какво миришат уловените етерични масла от цитрусите. Защото тукашните миришат на л...а

Ами зависи какъв материал си забъркал :lol:

Най-вече от етеричните масла зависи специфичния за сорта аромат. Ако ти е лош материала, ясно че ще търсиш начин да се отървеш от тях, ама да пречистваш например мускат е грехота...


Това изобщо не е вярно.Винаги, това което остава в буркана мирише отвратително,независимо какъв е материала.Познавам мхого хора ,които имат такъв капкоуловител и които хора са го сложили с една единствена цел -да отделят тази гадост, която иначе влиза в ракията.Скоро варих от круши и от грозде.И в двата случая материала ми беше перфектен, а ракията е с чудесен аромат,но не и това в буркана.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2009, 18:10 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1845
Местожителство: София
Krass написа:
Това изобщо не е вярно.

Обичаш да си категоричен, а? :)

Това, че концентратът може да е неприятен още нищичко не означава. И солта не се яде с лъжица, ама салатата не става без нея. Ако знаеше от какви суровини се забъркват нежните френски парфюми, сигурно би паднал в несвяст. Точно това, което наричаш гадост, понякога е най-ценното на дестилата...

Но на вкус спорове няма - всеки си прави, каквото му харесва най-добре...

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2009, 18:45 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
The true is out there

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 01 Ное 2009, 21:22 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 512
Местожителство: някъде в Безхаберия
Krass написа:
The true is out there

И......,совите не са това което са! :D

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2009, 20:55 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
И аз "къпах" ракията тази година за първи път- от любопитство! Ползвах компотен буркан от старите- дето са тесни и високи. Напълних го до половината с вода и го сложих в кофата за дестилата. След като текна и се напълни буркана чаках докато нивото в кофата стигна до гърлото му и го махнах. Наистина по средата на цялата саламура имаше нещо синкаво и мазно. Пуснах спиртомера- показа 60 гр. Предполагам, че след като онова синкавото е мазно то се е задържало над водата, а аз съм мерил спирта, който е най лек. В кофата спиртомера потъна/ от ефтините е- мери до 70гр./. Сега тука четох разни мнения по въпроса- че това е част от отделения метил или че са ароматни масла които се губят. Така или иначе хвърлям 0.5 л. от първака/ на 100л. материал/ смятам, че нищо не съм загубил. Колкото до аромата- има си го защото 1/3 от гроздето е мускат.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2009, 05:55 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Не съм опитвал този метод, но съм чувал за него. Днес мисля да пусна един казан - 60 л и ще го изпробвам. Мисля си, че ако се отдели първака и чак после се постави съда за отделяне на "мазното нещо", няма да се получи нищо защото то вече е изтекло. Може би това е причината при някои от колегите да изтече само бистра течност. Просто, каквото и гадост да е имало тя е заминала с първака.
Така че, днес ще пробвам и ще докладвам. :thumbs1:

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима