Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 08 Дек 2016, 00:46

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2009, 09:23 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
petiomalchev написа:
Браво на msergiev за точното и ясно обяснение :klatsch:


Благодаря за добрите думи , Петьо! Пуснах нова тема с мнението си по въпроса в раздел "Обурудване, съоръжения и консумативи" със заглавие "Маслоуловител" .

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2009, 09:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Сеп 2009, 20:19
Мнения: 485
Местожителство: Казанлък
ivoPP написа:
Мисля си, че ако се отдели първака и чак после се постави съда за отделяне на "мазното нещо", няма да се получи нищо защото то вече е изтекло.

Не е така.Пробвай и ще видиш.

_________________
Есть 100 способов сделать самогон!! Даже из табуретки!!

Остап Бендер


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2009, 11:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2009, 12:33
Мнения: 46
Местожителство: София
ivoPP написа:
Не съм опитвал този метод, но съм чувал за него. Днес мисля да пусна един казан - 60 л и ще го изпробвам. Мисля си, че ако се отдели първака и чак после се постави съда за отделяне на "мазното нещо", няма да се получи нищо защото то вече е изтекло. Може би това е причината при някои от колегите да изтече само бистра течност. Просто, каквото и гадост да е имало тя е заминала с първака.
Така че, днес ще пробвам и ще докладвам. :thumbs1:



Не става само с доклад, иска се и почерпка :prost:
Ха наздраве!

_________________
Целта оправдава средствата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2009, 19:40 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
Krass написа:
ivoPP написа:
Мисля си, че ако се отдели първака и чак после се постави съда за отделяне на "мазното нещо", няма да се получи нищо защото то вече е изтекло.

Не е така.Пробвай и ще видиш.

Излезе, че аз си измислям някакви процеси, ама не съм химик. Krass беше прав. Сложих една чаша "Бехер" - 1000 ml и пуснах "инсталацията". Първо отделих първака, както си му е реда. По-нататък, докато чашата беше в кофата, не можах да видя нищо и взех да си мисля, че съм прав. Да, ама не - както казваше Бочаров. След като се събраха около 2 литра в кофата не издържах и извадих чашата да видя по-добре какво е станало. И то беше там. Гадно синьо нещо. Стои и си плува на нивото до където беше водата. Накрая с една спринцовка изтеглих ракията, която беше над този облак и действително течността, която остана смърдеше гадно. Като си помисля, че този "сифилис" щеше да ми съсипе ракийката! - ужас. :wallbash:
Всъщност форума е за това - по-знаещите и по-патилите да просвещават такива като мене. :D
От сега нататък само така ще си варя благинката. :prost:

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2009, 20:38 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
ivoPP написа:
..........Всъщност форума е за това.....

Да, форумът е точно за това.
Както съм писал и по-горе, в тази тема, този процес /къпане/ няма да го пропусна нито един път.
До тук вече неколцина се увериха лично, че ОНОВА е там, и ТРЯБВА ДА ГО ПРЕМАХНЕМ.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Ное 2009, 21:05 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
:) ОНОВА синьото май е меден ацетат или сулфат. Имаше една тема за почистване на спиралата, виж с търсачката.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2009, 08:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Окт 2009, 12:33
Мнения: 46
Местожителство: София
Онова синкавото всъщност е прозрачно предполагамподобен цвят
Когато изходния материал не е добър се получава бяла утайка, която също мирише гадно :motz: . Някой виждал ли го е

_________________
Целта оправдава средствата


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2009, 14:55 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
SiteAdmin написа:
ОНОВА синьото май е меден ацетат или сулфат.

valentor написа:
.............Накрая , когато си свършил с изваряването, вдигни този стъклен съд към светлината, ако веднага не видиш то леко разклати съдът, гледай от долу нагоре под ъгъл около 20-30 градуса. Няма как да не го забележиш. ...................
От долу е водата, следва това мазно,синкаво , и над него друго...............

Spiritus написа:
........Онова синкавото всъщност е прозрачно ..........

Да мазно и прозрачно е и не е синьо на цвят, а погледнато срещу светлината дава такова , синкаво ,пречупване на светлината.
Но считам че това са вторични признаци.
Важното е да го махаме.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2009, 21:20 
Offline

Регистриран на: 21 Юли 2008, 08:57
Мнения: 29
Местожителство: Русе
ОНОВА, синьото, наистина е прозрачно - като облак. Интересното е, че при леко разклащане на съда не се смесва с водата или ракията ами си стои като ясно изразен слой. Не занам какво е, но наистина трябва да се маха. Само като си помисля, че в предните ракии то си е било там и съм го изпил - гадно е. :datz: Пак повтарям: От тук нататък - само потози начин!
Всъщност не знам, дали тази гадост има нещо общо с опалисценцията на ракията след разреждане (макар и с дейонизирана вода)? :?

_________________
Така е то!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Ное 2009, 23:51 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1842
Местожителство: София
ivoPP написа:
Всъщност не знам, дали тази гадост има нещо общо с опалисценцията на ракията след разреждане (макар и с дейонизирана вода)? :?

Макар и категорично да не споделям категоричността на къпещите ракията :) в случая си прав. Това, дето си го наричаш гадост са масла, които опалесцират при разреждане. Най-често опалесценцията е симптом, че са отървани патоките или е имало неправилна ферментация, но може и да бъде напълно безобидно оптическо явление при силно ароматична суровина.

Тъй като тук дискутираният метод едва ли не вече е извезан на знамената, нека добавя, че от правилно сварена хубава пращина излиза и хубава ракия, без да е нужно каквото и да е "къпане". А развалиш ли материала, няма метод, с който от щльокавицата да стане еликсир...

Експериментирайте - това е много хубаво, защото само така се набира опит, ама все пак не изоставяйте традицията ;)

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Ное 2009, 06:28 
Offline

Регистриран на: 20 Сеп 2009, 14:38
Мнения: 33
Аз още недоумявам защо при мен се получи това смесване на ракията с водата.. И как успява да не се смеси, като нaкрая нали я докарваме на градус пак с вода...И все пак съм виждал този ефект около Хасково веднъж. Само се чудя дали да рискувам пак следващия път.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2009, 22:38 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Ное 2009, 21:55
Мнения: 4
Това което пишете за шишето от бозата е вярно,защото съм го изпитал лично в началото.Сега изпробвам друг метод и мисля,че е по-ефикасен.По средата на лулата съм монтирал един тройник на който отдолу е запоена капачка от буркан на която се завива буркана (естествено :lol: ). Както вие пишете метила потича при по-ниска температура и понеже е по-тежък пада в буркана и на цвят и вид е една блудкава,мазна и гадна течност (на спиртомера показва 13-15 градуса), а към охладителя отива само пара без метил.От тази ракия глава не боли.Ако някой знае нещо по въпроса да сподели.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 25 Ное 2009, 22:47 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1120
Местожителство: Дупница
carsimo написа:
Това което пишете за шишето от бозата е вярно,защото съм го изпитал лично в началото.Сега изпробвам друг метод и мисля,че е по-ефикасен.По средата на лулата съм монтирал един тройник на който отдолу е запоена капачка от буркан на която се завива буркана (естествено :lol: ). Както вие пишете метила потича при по-ниска температура и понеже е по-тежък пада в буркана и на цвят и вид е една блудкава,мазна и гадна течност (на спиртомера показва 13-15 градуса), а към охладителя отива само пара без метил.От тази ракия глава не боли.Ако някой знае нещо по въпроса да сподели.


Колега , не разбрах от кое е по-тежък "метилът" ?! Не е лошо да прочетеш тази тема viewtopic.php?f=9&t=443

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2009, 11:51 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5801
Местожителство: София
Човека е строг ,но справедлив))))-има много изписано по темата.

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 26 Ное 2009, 11:59 
Offline

Регистриран на: 19 Окт 2009, 21:35
Мнения: 30
carsimo написа:
Това което пишете за шишето от бозата е вярно,защото съм го изпитал лично в началото.Сега изпробвам друг метод и мисля,че е по-ефикасен.По средата на лулата съм монтирал един тройник на който отдолу е запоена капачка от буркан на която се завива буркана (естествено :lol: ). Както вие пишете метила потича при по-ниска температура и понеже е по-тежък пада в буркана и на цвят и вид е една блудкава,мазна и гадна течност (на спиртомера показва 13-15 градуса), а към охладителя отива само пара без метил.От тази ракия глава не боли.Ако някой знае нещо по въпроса да сподели.

Здравейте!
carsimo тове което пада в буркана едва ли е метилов алкохол. Може би има незначителна част метилов алкохол но аз смятам, че това е емулсия от етерични масла, ацетати и висши алкохоли. Метиловия алкохол не се отделя толкова лесно. Най-добре е да отделяш първите 0,5-2 литра дестилат. На практика почти цялото количество метилов алкохол се съдържа в тях.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 65 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: power4o_s и 2 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима