Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 22 Сеп 2017, 09:39 Дата и час: 22 Сеп 2017, 09:39

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2009, 01:32 
Offline

Регистриран на: 01 Дек 2009, 00:19
Мнения: 1
Здравейте, прочетох внимателно темата и въпреки изразените резерви намирам метода за интересен, поне за опит. Само не разбрах, за какво служи водата на дъното на буркана, освен чисто естетически да "открои" грозната фракция и да покаже, че не се смесва с нея.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 01 Дек 2009, 05:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2009, 20:37
Мнения: 43
Здравеите колеги някой пробвал ли е , с вече готова ракия да е къпе и имали някакъв ефект.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2009, 21:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Миро не съм пробвал никога тоя метод но ще изкажа някои съображения.Това има някъкъв ефект в процеса на самото изваряване.Готовата ракия е вече краен продукт тя може да е купаж от отделни фракции то е всичко е омешано и разредено.Никой от писалите преди не посочва кога се появява и кога спира да се образува тоя "облак".
Другото е температурата едно е на чучура на серпентината (която никой не следи) друго е в дамаджаната.
Следващото е времето ако след кондензирането в серпентината тия взаимно разтворими неща нямат врене да се разтворят и се отделат то в дамаджаната време дал Бог за отлежаване и за оеднаквяване.
Не зная как ще наподобиш изтичането на готовата ракия на това на изтичането от чучура.Най малко ще ти отнеме време за едно изваряване без подгряването с неясен резултат.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Дек 2009, 23:17 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1875
Местожителство: Varna
Това с къпането на ракията съм го чувал отдавна, но тази година реших да го пробвам, защото се раздуха метода из форума. Без първака, ракията ми тече в буркан 800 мл. пълен една трета с вода. Видим резултат нямаше, аз си го обяснявам така, не че моят казан е перфектен и тези масла си остават в джибрата, а серпентината ми е дългичка 17м., дебела 16мм. и се кисне в 200л. казан ракията излиза с температура блиска на температурата на въздуха, когато тече в бурканя няма температурна разлика между течноста в него и ракията която тече от казана. Така вече разтворените мазнини не могат да се отделят в бурканя.
За това си мисля че при къпането на готовата ракия няма да има резултат.
Така че ако искаш да си пречистиш ракията пробваи с филтър с активен въглен. Необходи ми са ти две туби от минерална вода 10л., маркуче от система, PVC тръба /с диаметър горе долу колкото гърлото на 10л. бутилки да може да влвзе в него/ дълга 40-50 см. слагаш на тр4ъбата от долната страна 2-3 ката марля и я пъхаш в гърлото на празната бутилка и пълниш трабата с активен въглен /гранулиран за аквариум/. Така подготвената бутилка с филтъра слагаш на земята а другата бутилка която е пълна с ракия слагаш на по високо място и с маркучето от система пускаш да тече в тръбата с активния въглен. Добре е струиката да е тънка, по-бавно да тече ракията зада може активният въглен да погълне повече отрови. Нещо подобно на картинката.


Прикачени файлове:
ABCD0005.JPG
ABCD0005.JPG [ 45.72 KiB | Прегледано 763 пъти ]

_________________
Успехът зависи от подготовката.
Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Дек 2009, 06:02 
Offline
Аватар

Регистриран на: 09 Юли 2009, 20:37
Мнения: 43
Привет от Бургас това първо. Пробвах снощи това къпане на сухо но си останаха малки сиви петанца , в една голяма кофа и си ги гребнах с канчето и така около половин литър изхвърлих. Дегустирах я за сефте от една седмица и ми се стори като изветряла но като слезе надоло веднага се почуства /както жените казват гъдел в корема/много мека и пивка но е 48" а е оставих на 52",но можеби разликите в тепературите малко ме лъжат

ДОКЛАД
130кг шара
10кг захар
--------------
45л-48гр рак.
Наздраве на всички.Съжалявам че не мога да почерпя всички/заради растоянията/, но поне да се нахваля.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2017, 18:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 80
Цитат:
Както знаем токсичния метанол завира на температура околу 64.7 °C.
"Полезния" за нас етанол завира при температура 78.4 °C.
Та техниката е следната: Готовия дестилат трябва да се заграва на водна баня в затворен с гумена тапа съд. На тапата да излиза стуклена тръбичка огъната на по-малко от 70 градуса спрямо съда. На тази тръбичка се монтира т.н. охладителен кондензатор (имаше по-научно име...). Съда се загрява на водна баня до 68 градуса (тмпература на изпарение на метанола). Когато метанола започне да да достига температурата на изпарение в съда ясно се открояват двете течности(етанол, метанол) с много тънка преграда от ароматни естери.При достигане на 68 градуса метанола напуска съда под формата на газ и се втечнява отново в кондензатора. така сместа се държи във водната баня околу по 20 минути за литър дестилат или докато сместа не стане видимо хомогенна. Втечнения метил се изхвърля в канала или се запазва за бъдещи планирани убийства :)

До сега нямах първак в ракията за да пробвам, но на последния казан ме нямаше и махнали около 300 грама първак. Материала 280 литра: 200 кг. кайсии и праскови и 20 кг. захар. Можеше поне 2 литра да махнат. Та в първата туба 11л. има част от първака. На 53,5°. От тези казани с двойното охлаждане. (някои им казват за двойна преварка).
Варих един литър на 70 градуса на водна баня и нищо. Не завря. Сложих в един стъклен буркан, събра към 700 грама. И пак нищо. Не се дели. На към 78 градуса се забелязват леки мехурчета.
Някой друг пробвал ли го е това?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2017, 18:19 
Offline
Модератор
Аватар

Регистриран на: 04 Ное 2007, 11:09
Мнения: 1327
Местожителство: Дупница
Всичко това са приказки под Шипковия храст, пълни глупости и всички други епитети които ти хрумнат!

_________________
Кавалер на Ордена на Бурето , Пазител на Духа от бутилката !
Председател-самозванец на форума за чужбина!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 13 Авг 2017, 18:30 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Авг 2017, 17:49
Мнения: 80
Мерси. Беше редно да се знае. Седи на първа страница на темата. И е без коментар.
:prost:
Сега, май ще трябва да преварявам.


Върнете се в началото
  
 
 [ 68 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: goshkata, Veni, Мартин85 и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима