Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Последно посещение: 22 Сеп 2017, 10:05 Дата и час: 22 Сеп 2017, 10:05

Часова зона: Европа/София [DST]




 [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2014, 18:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 05 Яну 2009, 02:36
Мнения: 156
Местожителство: София
Човек, ако това вляво на последната снимка е след филтрирането, не знам кво не й харесваш още на ракията?! Ако и на вкус ти харесва. Пий си я така, не се занимавай с глупости! Трийсе литра кво са, ще утекат като нищо... :D Те сигурно 25 са останали от преливане, утайване и филтриране. :megagrin:

Но си мисля, че ако е било от орехите (ти впрочем, нали не си ги сложил със зелената кора?), разтвореният йод едва ли ще махне с филтриране... Да нямаш някой друг бъг в технологията? :?


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2014, 20:08 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1082
Местожителство: Плевен
Не се занимавай повече с тази ракия.Отави я за гости.Първите 3-4 ракии сипвай хубава,след това от ореховата,мисля че няма да има критики :lachtot:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2014, 21:16 
Offline
Аватар

Регистриран на: 28 Сеп 2008, 18:35
Мнения: 312
Местожителство: София
Преди години в болницата идваха братя руснаци за замяна на радиоизотопите в апаратите за лъчелечение. Всеки ден изписваха по 1/2 летра чист спирт за апаратурата, старшата сестра им даваше спирт оцветен с йод, като си мислеше че така няма да го пият, но те му слагаха по една ампула вит.С , той се обезцветяваше и те си го пиеха като водка.
Ако проблема е в орехите т.е. оцветяването е от йода, вземи няколко ампули витамин С с него гарантирано ще се обезцвети. Първо опитай с малко количество - 200гр. и капвай по няколко капки вит.С до обезцветяване и опитай на вкус за да не оправим цвета ,а да развалим вкуса.
:prost:

_________________
Всичко зависи от количеството!!!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 02 Ное 2014, 21:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 94
Местожителство: Враца
НЕма по-голем кеф от цръна рАкия.

Не научихте се, че бОрбатА не е за цветО,
а за вкусО. :klugscheisser:


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2014, 10:55 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2014, 17:39
Мнения: 45
100 % Е от орехите,защото и на баща ми ракията е мътна но по-малко.А дето се говори за йод вреден ли е за здравето?За да съм сигурен вземах малко ракия чиста около 100 грама и му пуснах 2 орехчета от същите,и ще видим какво ще стане.А между другото някой чувал ли е (или пускал) да се слага орехи в ракия


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2014, 11:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 03 Апр 2014, 09:16
Мнения: 94
Местожителство: Враца
starsex,
от тебе го научих, че и орехи можело да се слагат,
аз лично не бих си го причинил да променям вкуса и цвета на моята ракия.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2014, 12:16 
Online
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2013, 23:42
Мнения: 1082
Местожителство: Плевен
Не знам за орехи,но дори и да се ползват,предполагам че се използват само сухи,чисти черупки.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2014, 14:31 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Ное 2008, 22:40
Мнения: 543
Местожителство: някъде в Хейтърландия
А буренцето с какво кранче е ,в смисъл дървено,цам или месинг? :?:

_________________
Платена истина-няма!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2014, 15:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Окт 2012, 13:49
Мнения: 357
starsex написа:
100 % Е от орехите,защото и на баща ми ракията е мътна но по-малко.А дето се говори за йод вреден ли е за здравето?За да съм сигурен вземах малко ракия чиста около 100 грама и му пуснах 2 орехчета от същите,и ще видим какво ще стане.А между другото някой чувал ли е (или пускал) да се слага орехи в ракия

В това отношение имам много неприятен спомен от 1990 година, когато реших да почерпя един колега в Студ. град с домашната...
Някой селянин излъгал тъста ми, че в ракията се слагат орехи за вкус и цвят :x И той бухнал вътре ядките :wallbash: Досещате се какво бе станало...алкохола бе разградил мазнините в ядките! А бе с две думи - боза, отврат!
След доста време разбрах, че се слагали само вътрешните прегради, дето са в самата черупка и разделят ядката.

_________________
Another world is possible, защото когато Парите са всичко, всичко друго е нищо!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2014, 16:27 
Offline

Регистриран на: 27 Сеп 2014, 17:39
Мнения: 45
Бурето няма канелка по мое желание.Майстора го сложи в комплекта отбеляза ми мястото и размера куде да дупча,ако някой ден реша да го монтирам


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 11:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 30 Юни 2011, 19:19
Мнения: 33
Бъдете сигурни,че не е от орехите.Преди един месец си правих цяр от орехи и ракия.Стояха заедно около 25 дена,ракията се оцвети в жълтеникаво и придоби вкус на стар коняк.Орехите ги събрах от под дървото,умих ги ,счуках ги ,един вид са пресни,но без зеленото по тях.Ракията беше напълно бяла и съвсем леко се оцвети.Та мнението ми е ,че не е от орехите-търсете друга причина.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 04 Ное 2014, 12:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2684
Местожителство: ''Survivor'' България
Майка ми да е жива и здрава, си прави сладко от орехчета.
От това невероятно сладко после слага няколко лъжички в буркан с ракия
и се черпи по малко след няколко дена отлежаване :D
Та мисълта ми беше; че цвета на течността в ''бурканчето'' е същата- черна...

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2017, 17:46 
Offline
Аватар

Регистриран на: 16 Ное 2012, 11:21
Мнения: 24
Здравейте, господа.
Моля за експертното Ви мнение. Ползвам тази тема, тъй като и аз имам "цветен проблем" с ракията.
Току що сварих един казан гроздови джибри. Стоят в мазето от есента, но тогава стана студено и чак сега намерих време да дестилирам. Гроздето е от обикновени асми, беше около 15 захар, добавил съм два-три килограма, количеството е малко под сто литра.
След дестилацията цветът на ракията е жълтеникав. Като това жълто, което тече от чешмата след като спрат и пуснат водата. Директно от чучура си е бистра, като напълня няколко литра в кофата вече става мътна. А е мита кофата. Имам две кофи, първата е бяла, там е първата ракия, над 60 градуса е, мътна е, дъното на кофата не се вижда. Втората кофа е жълта, там е следващата порция ракия вече между 60 и 40 градуса, тя си е прозрачна, дъното на кофата се вижда. От мътната ако налея в стъклена чашка цветът не е жълтеникав, а по-скоро мътно сиво. Както би била примерно ако се размъти при разреждане. Или облачно сив като мастиката, но не чак толкова мътно. На вкус не усещам никакво отклонение от нормите.
Казанът е уж меден. Лулата е медна. Има един участък от водопроводни фитинги /един нипел, две муфи-нипел и една къса мека връзка като тези, които присъединяват бойлер към водопровода/.
В апаратурата ли е проблемът, в суровината ли?

Миналата година варих едни сухи джибри плюс патоки, плюс некачествено вино... всякакъв сбирщайн. Тогава също течеше жълта ракия. Тя и досега си седи в пластмасови туби, на дъното има някаква жълта утайка, по повърхността също плува нещо жълто. На вкус нямаше никакъв проблем, но не съм рискувал да я пия. Мислех, че от суровината е проблемът.

Помагайте.


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2017, 18:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Дек 2010, 10:57
Мнения: 921
бате Крум написа:
Има един участък от водопроводни фитинги /един нипел, две муфи-нипел и една къса мека връзка като тези, които присъединяват бойлер към водопровода/.


Ако не са хромникелови просто си отмил ръждата при дестилирането.....Така мисля :?

_________________
Човек най-няма сметка,когато прави на хората сметката!


Върнете се в началото
  
 
МнениеПубликувано на: 22 Юни 2017, 23:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 21 Окт 2010, 20:31
Мнения: 15
Местожителство: Ловеч
Интересна дискусия, около орехите ..... Наистина се слагат материал от орехи, но САМО както го каза Itev - вътрешността, която разделя ядките !!!Ракията става и мека, и пивка, и цветна... Колкото до последният въпрос на колегата - единствено и само" Хапаратурата " е виновна...Преди години едни наши умници бяха използвали за охладител радиатор от камион и пиха готово оцветена ракия...Единият си замина, другият приличаше на марсианец в лицето.... Дедите ни са били много по - умни от нас - апаратурата е от чиста мед, без неръждавейки и бидони от мляко... Та, умната , момчета....)


Върнете се в началото
  
 
 [ 60 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Часова зона: Европа/София [DST]


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Бай Драган, Paco, vnnaidenov и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима