Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 00:45

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 10:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2014, 22:15
Мнения: 17
Здравейте,
миналата година си купих едно дъбово буре 10л. от село Църква, до курорта Албена.
Бяхме се разбрали с майстора да го обгори за ракия.
Понеже беше ново, първо го накиснах с вода за около седмица, а после със слаб разтвор ( около 20 градуса ) на ракия за около месец.
След това последователно сложих вътре на два пъти по 10 литра ракия, едната 55 градуса, а другата 60.
Ракията е от винени джибри от ронкано грозде Мерло и Мавруд, дестилирах само прецедените джибри, без гроздовите зърна и семки.
След като престояха по около 40-45 дни в бурето ги смесих и разредих с дестилирана вода до получаването на 45-46 градусова ракия.
Постоя около 6 месеца в стъклена дамаджана и след това я напълних в бутилки.
Скоро започнах да си вадя от нея, обаче не ми харесва. :)
Има някакъв странен вкус, не мога да го определя.

Притеснявам се да не би да е от бурето, т.е. да не е от качествен материал и да не обработено/обгорено както трябва.
И понеже и тази година изкарах около 25 литра на 60 градуса,
да не взема да я разваля и нея.

Има ли желание някой от форума да му остава една половинка от миналогодишната да я дегустира?
За предпочитане от Варна.
И да каже после на какво се дължи странния вкус.
Даже ще му дам и половинка от новата, да каже и тя как е... :)

Благодаря предварително!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 30 Ное 2014, 10:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 472
Местожителство: Варна
Имаш лично съобщение колега.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2014, 14:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Ное 2013, 19:25
Мнения: 205
Местожителство: zimbabwe
чувал съм,че ракии не бива да се смесват,защото тогава може да се получи кофти вкус,като че ли на някакво лекарство или сироп за кашлица.пробвал съм го,язък за ракията.ама ако е от една и съща дестилация не трябва да има проблем си мисля.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2014, 14:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2506
Местожителство: ''Survivor'' България
А опитва ли ракията преди да е сложиш в бурето?
Може и от ракията да е... да не набеждаваме бурето неоснователно.
Пс гледам че Жоро ще е опита :2thumbs: и ще каже тежката си дума

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 24 Дек 2014, 17:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 472
Местожителство: Варна
За опитването я опитах. Малко остра е на вкус, не се усеща много характерния ванилов аромат на дъбовото буре. В сравнение с моята е доста по-светла за същия срок на отлежаване в бурето. За 45 дена (трето зареждане на бурето- първата стоя 14-16 дена, втората 22-24 дена и третата 45 дена) моята е цвят на отлежало уиски или коняк, и както каза колегата todo1, на вкус отива към коняка. Аз не съм изкисвал бурето с вода, освен 24 часа за уплътняване на евентуални течове. Новата ракия на колегата е много добра, и предполагам, че след отлежаване в бурето ще стане още по-добра.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2014, 18:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 08 Окт 2014, 22:15
Мнения: 17
Вече заложих част от новата ракия в бурето, както е на около 60 градуса.
Понеже е малко буренцето (10л.), а ракията е 25 литра, ще трябва да го зареждам три пъти.
Но тази година ще я държа повече време - 2-3 месеца, като разбира се ще дегустирам редовно.
И след това смятам да напълня пак тази старата и да я оставя до следващата реколта... :)
Миналата година не оставих тестова проба от ракията, но тази година ще оставя и ще имам за сравнение. Преди и след бурето.

А на Жоро ракията на вкус и мирис е около 90% като коняк.
И си говорихме да вземем да направим една варненска дегустация, чакаме предложения...

Честита коледа и весела нова година на всички!


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима