Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 11 Дек 2016, 00:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2009, 20:16 
Offline

Регистриран на: 17 Мар 2009, 10:16
Мнения: 10
Местожителство: Ямбол
Здравейте! Преди известно време в раздел "Суровини и .. " писах тема за Декстрозата и не получих нито един отговор, но така или иначе си направих кайсиевата ракия с декстроза, мая и 200 кг кайсии. Резултата на аромат е прекрасен, но вкуса е горчив не в самото начало, а накрая.
Някой имал ли е подобен случай? Някакви идеи за оправяне на вкуса?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2009, 21:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Трудна работа ако оправиш вкуса ще загубиш аромата. Тя и бирата е горчива ама я пием.
Пробвай всичко което си чел във форума с малки дози 50-100гр., сложи им щипка захар пробваи и смед, активен въглен на хапчета от аптекат на 100гр. сложи едно хапче. Другото вече е преварката но преди това може да третираш ракията с активен въглен, калиев перманганат, може да пробваш и на 6 л. разредена ракия за втора преварка 20-25ал/гр. 1л. прясно мляко.
Пробвай и метода с олиото, вземи едно шишенце 200гр. налей 100гр. ракия долеи олио слои с дебелина 5мм. и разклати силно в продилжение на 1минута, след това остави да се отдели олиото и стънко маркуче източи ракията /може да пробваш с пластмасово шише 500 гр. след като се отай олиото пробии шишето да изтъече ракията/. Гледай само олиото да не е гранясало.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 06 Авг 2009, 22:49 
Offline

Регистриран на: 17 Мар 2009, 10:16
Мнения: 10
Местожителство: Ямбол
Благодаря за бързината ... пробвах вече с активен въглен. Чувствително подобрение на вкуса, но и загуба на аромата. Едиственото което ме интересува е къде сгреших?!? явно ще се правят опити с малки количества със същите съставки и догодина ... кайсии вече почти няма, може да пробвам с праскови, но трябва да си поръчам декстрин и да видя дали той е причината. може и ... Като открия причината ще пиша. Обещавам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 07 Авг 2009, 10:21 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Дане си варил ракията с костилките, те падат на дъното и при високата температура отделят характерния за тях горчив вкус. Тази година варих от сливи на шестия де след приключване на бурната ферментация /преди да потъне шапката/ прецедих джибрата през мрежа за рачило окото е около 4мм./ отделям костилките, шлюпките и не смачканите сливи. Общо взето следвам технологията на червеното вино.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Авг 2009, 11:27 
Offline

Регистриран на: 17 Мар 2009, 10:16
Мнения: 10
Местожителство: Ямбол
Не ... костилките на кайсиите съм махнал още преди да сложа декстроза и мая ...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 08 Сеп 2009, 14:09 
Offline
ССМ

Регистриран на: 09 Мар 2008, 21:44
Мнения: 244
Местожителство: Plovdiv
Мани и при мен е същата, отделих костилките и заложих джидрата. Бъркане редовно, превря добре, падна джибрата, супер аромат и накрая от самото начало текна горчива! Незнам дали няма да е от маята! За бактериална зараза неможе и да се говори, още отначалото подсилих с отлежал супер паток! Но, дърво! Незнам как ще е след преварката!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2009, 09:54 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Колега , защо си насилвал естествения процес с мая? И аз варих от кайсии - за 5 дни на това слънце материалът беше избистрен и готов. А и не бях толкова прецизен с костилките. Бях вложил и 10 кг захар.
А дали не е от тази декстроза?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2009, 11:05 
Offline

Регистриран на: 17 Мар 2009, 10:16
Мнения: 10
Местожителство: Ямбол
100 % виновна е маята. Бях сложил по 3 пакетчета мая на 120 л бидон. Повторих опита 1 пакетче и резултата е прекрасна кайсиева ракия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 8 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Patfinderr и 5 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима