Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 04 Дек 2016, 00:12

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 25 Мар 2015, 09:12 
Offline

Регистриран на: 25 Мар 2015, 09:00
Мнения: 1
Здравейте на 27.12.2014г. варих ракия от грозде. Казвам грозде, защото не съм пускал вино, тъй като не обичам. Технологията я спазих стриктно. Отделих патоките в правилния момент. Ракията я варих в казан от новите с двойната дестилация. Излезе много добра ракия (цвят, мирис и вкус). След като я сварих, тъй като нямам буре сложих ракията в един бидон от тези сините от 120 литра. Ракията с разреждането с изворна вода като количество стана 60 литра. За леко оцветяване сложих в ракията френски дъбов чипс, от тези в пакетчетата купени от търговската мрежа. Това съм го правил и друг път с друга ракия и е нямало проблеми. Всичко беше хубаво. Тъй като имах стара ракия, тази я оставих така в бидона. Вчера реших да прехвърля ракията в други съдове и да освободя бидона. Отпих малко от ракията и усетих, че същата има лек дъх на бидон. Искам да кажа, че няма мирис на лошо, а само в края на глътката се появява лек дъх на бидон. Въпроса ми е някой ако е успял да "излекува" такава ракия как е процедирал. Предварително благодаря на отзовалите се.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2015, 15:10 
Offline

Регистриран на: 24 Юли 2009, 16:28
Мнения: 266
Местожителство: Варна
Не знам как можеш да я оправиш, но мисля че това може да е субективно усещане! Щом досега не си имал проблем със същия бидон. И аз ползвам такъв, но няма дъх.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2015, 16:39 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 590
Същия проблем имам и аз. Някой от бидоните сме го пропуснали и е дал дъх още при ферментирането. Съвсем лек далечен остатъчен вкус на бидон. Много от познатите въобще не го и усещат.
Какво да кажа, проблема почти съм го решил, я има 5 литра останали, я не.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Мар 2015, 18:52 
Offline
Аватар

Регистриран на: 31 Окт 2011, 17:38
Мнения: 122
Всеки казва, че не усеща разлика, но като опитам материал от нов бидон и от сините (едно и също грозде), ясно се усеща разликата. След няколко ползвания, обаче, дъхът изчезна. Сега като си купя от сините бидони, първо го измивам с натриева основа 2-3 пъти и после го ползвам за материал за ракия не за вино.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2015, 20:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
На дълго и широко разчепкахме темата за пластмасите и ракията,ама всичко отиде в кошчето. Аз пак твърдя, че те са несъвместими. За ферментацията иди дойди, но за съхранение- никога. Използвам само за ферментация(от сиромашия) десетина години БЯЛИ бидони от 120 л. и те имат маркировка за "хранителни продукти". Дали обаче алкохола е в тази графа всеки си решава.
Син бидон имам един 220 л.(втора употреба за 30 лева), но не съм слагал в него джибре, няма и да сложа.Той е идеален за серпентината на казана.Първичният цвят на полиетилена е бял,така че всякакви други се получават с пигменти.Ако не смърдят не значи че са безвредни.
Не знам каква е разликата между френски дъб и кацата на дедо ми, но я предпочитам пред пластмасата.
Как се маха гадния привкус да кажат тези които твърдяха, че "нема страшно".

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 28 Мар 2015, 21:48 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Ное 2013, 22:26
Мнения: 552
Иво, това което си дал е от полза, но ние имаме наредба или закон, дето тези неща са описани с подробности относно сфери на приложение , допустими нива и така на татък. Когато я постнах ми отговориха да си я чета сам.Аз вече я бях прочел. :) . Използвам за съхранение само стъкло и дърво. Поне за това не трябват кой знае какви обеми.

_________________
Който разбрал - разбрал...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 29 Мар 2015, 01:04 
Offline
Аватар

Регистриран на: 14 Мар 2012, 19:04
Мнения: 590
Няма пластмаса, поне до скоро, в която да няма малко или много бисфенол А. Това също е петролен продукт, който се влага в производството и с цел подобрение на качеството.
PES, само съм чел че не съдържа. На практика е скъпо производство и мисля че в БГ няма внос.
Писал съм преди време за бутилки от тритан. Ново,по-евтино производство без ВРА. Колко е без
не е ясно, такава е рекламата, но няма надпис BPA free, турско производство са, купих си.

_________________
Ако нещо не се лекува с ракия, значи е нелечимо.
Никога, на никой, и за нищо...


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 7 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bar_n, ilu6a, vtv и 8 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима