Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 16:40

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2009, 20:29 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 01:15
Мнения: 18
Здравейте съфорумци,

Някой знае ли как се омекотява ракия без преварка?

Питам защото един дядо ми подари 5 л. ракия ...Русенска., а там се славели с това ,че не правят преварка за да не се губи материала :) .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 16 Авг 2009, 21:09 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
колега и аз като този дядка съм от Русе. Че си я преваряме преваряме,но както и в балкана така и в равнината има зкръндзи за по 10 литра. Вчера си преварих всичката ракия и резултатът е зашеметявщ :lol: изгубил съм като гледам не повече от 10 литра ракийка от можеби 70.
Конкретно за омекотяването колега viewtopic.php?t=19&start=0
тука вече е разискван тоя въпрос на широк0о :wink:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2009, 00:19 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 01:15
Мнения: 18
пропуснал съм темата, за което се извинявам! Поздрави!

ПП: днес варих от джанки, изкарах 35 литра, а след преварка 15 :) не знак как става номера ,но при мен винаги е така


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2009, 09:33 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Вместо преварка, по-добрият вариант е дестилатор с ректификационна колона с 2-4 тарелки. Е, по-скъп е...

Изображение

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2009, 11:43 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
=NRG= написа:
ПП: днес варих от джанки, изкарах 35 литра, а след преварка 15 :) не знак как става номера ,но при мен винаги е така


Алкохолът си е все там ( е разбира се с някакви малки загуби)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2009, 13:06 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
шефски по моят край такива казани са рядкост :wink: затова преварка. А колега относно твоята преварка на колко градуса я остави общатата? Със здраве да си пиеш ракията!

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2009, 13:29 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 01:15
Мнения: 18
От начало първака тръгна на 68 градуса. При преварката същият тръгна на 80. Махнах 0.5 литра от първата ракия (първака) и я изчаках да сигне до 35-40 градуса, след което я спрях. Резултата беше 15 литра 70 градуса :) В момента изпълнявам други препоръки от форума - 1 седмица с отворена капачка на тубата , да се проветри.После ще я смъкна с "Горна Баня" до 50 и ще се надявам при отлежаване от 1 година да не падне под 46 градуса. Възможно е да допускам доста грешки , но съм нов в дисциплината, затова пък тренирам постоянно с плод какъвто ми е под ръка .

Поздрави!

ПП: Ще отлежава в 2 годишно буренце с черничево дъно


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2009, 13:52 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
По-добре да отлежи неразредена. Дестилираната вода дава най-предвидим резултат, но я сложи чак преди бутилирането.

При ново буре е добре да проверяваш от време на време резултата, за да можеш да пресечеш отлежаването, ако дървото не е добро.

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2009, 14:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
=NRG= написа:
Резултата беше 15 литра 70 градуса :)

след като смъкнеш на желаният градус ще откриеш,че почти нищо не губиш. :lol:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2009, 06:54 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
15л. ракия 70 ал/гр. за да стане 50 ал/гр. Х л.
70х15=50хХ
Х=70х15/50
Х=21л.
Следователно на петнайсте литра 70 гр. ракия трчбва да и се добавят 6л. вода.
Тези 35 л. ракия които си преварил с какъв градус бяха.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2009, 17:36 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Относно поста на =NRG= ;
Цитат:
Питам защото един дядо ми подари 5 л. ракия ...Русенска., а там се славели с това ,че не правят преварка за да не се губи материала Smile .

Наистина по темата има писано много и аз няма да се спирам на това,но ще споделя впечатления от неграмотно отношение към изваряването.
В събота посетих колега в селската му къща сварих го в етап на подгряване на казана,докато пихме по бира ракията текна .Попитах го не отделяш ли първоток отговори що да хвърлям 0.5l ракия ами патоки отделяш ли не отвърна ми той защо после да разреждам с дестилирана вода тук си има вода че и малко алкохол така не се губел градус.Отказах се да давам съвети така от15 години я правел така я правели дядките в балкана :oops: :roll:
Преварка или за "Няколко градуса по малко" сам избирай какво ще пиеш.
Та ако са ти подарили ракия от тоя модел трудно ще я облагородиш.
Когато вариш на платен казан вярно за преварка трябва пак да платиш такса и не се практикува преварка но се отделя първотока за пиене основната фракция и патока се оставя за следващо изваряване.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2009, 21:15 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 01:15
Мнения: 18
cavxan написа:
Относно поста на =NRG= ;
Цитат:
Питам защото един дядо ми подари 5 л. ракия ...Русенска., а там се славели с това ,че не правят преварка за да не се губи материала Smile .

Наистина по темата има писано много и аз няма да се спирам на това,но ще споделя впечатления от неграмотно отношение към изваряването.
В събота посетих колега в селската му къща сварих го в етап на подгряване на казана,докато пихме по бира ракията текна .Попитах го не отделяш ли първоток отговори що да хвърлям 0.5l ракия ами патоки отделяш ли не отвърна ми той защо после да разреждам с дестилирана вода тук си има вода че и малко алкохол така не се губел градус.Отказах се да давам съвети така от15 години я правел така я правели дядките в балкана :oops: :roll:
Преварка или за "Няколко градуса по малко" сам избирай какво ще пиеш.
Та ако са ти подарили ракия от тоя модел трудно ще я облагородиш.
Когато вариш на платен казан вярно за преварка трябва пак да платиш такса и не се практикува преварка но се отделя първотока за пиене основната фракция и патока се оставя за следващо изваряване.


Това ме подсеща- дядо ми преди впреди месец свари ракия от джанки. Нещо се заговорихме за първака и патока и ми сподели ,че забравил да махне първака , но махнал патока. Въпреки и това нещо ме пртеснява ,че частта с най-голяма концентрация на метилов алкохол не е махната , а ракията е вече направена на 50 градуса и уж отлежава. Четох тук по форума за прецеждане през ябълково нещо си (в момента търся и не мога да намеря точния пост за цитат) но честно казано не ми се вярва да стане нещо , а пък няма начин да я сложа отново за преварка ,защото ще се окажа смъртно наранен :) от дядо ми .


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2009, 21:55 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
=NRG= ами ако се замислиш до сега колко домашна ракия си изпи на която не знаеш дали е махан първака и патокито, че и за ракията на дядоти недеи да се притесняваш, ще се изпие и така. Ябълковия пекти е много стипчив и може да развали вкуса на ракията. Единственият начин е както со мислиш да я преварите още веднъж, но незнам как ще убедиш дядо си. :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2009, 22:06 
Offline

Регистриран на: 11 Авг 2009, 01:15
Мнения: 18
petiomalchev написа:
=NRG= ами ако се замислиш до сега колко домашна ракия си изпи на която не знаеш дали е махан първака и патокито, че и за ракията на дядоти недеи да се притесняваш, ще се изпие и така. Ябълковия пекти е много стипчив и може да развали вкуса на ракията. Единственият начин е да я преварите още веднъж, но незнам как ще обедиш дядо си. :lol:


За преварка и дума не може да става вече. Просто дядо ми ще ме направи мъртво тяло , но определено ми е притеснено. Знам ,че не са такива количества , че да се ослепее например, но не съм сигурен какво може да стане при евентуално леко прекаляване :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2009, 00:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
То е ясно гаден махмурлук. Последното ми изпробвано откритие от което не те цепи главата на другия ден и да прекалиш е водка Astoria имая на Метро девет и нещо литъра, полска. А бирата е Леденика 500мл. пласмасови бутилки. НО все пак е алкохол и ако прекалиш на другия ден си малко неразположен. :lol:

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница 1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Мартин85 и 19 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима