Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 05 Дек 2016, 13:17

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Автор Съобщение
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 19 Авг 2009, 02:00 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
petiomalchev написа:
То е ясно гаден махмурлук.

всичко е до организъм. Пак изпитано,само че на моят :wink: иначе колегите правилно думат :wink: и аз съм забравял да отстранявам първака, до сега умрели и услепели няма .. Колеги лека, че мен ме очава изключително тежък ден утре, още от 6 и 30 :wink:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2009, 01:41 
Offline
Аватар

Регистриран на: 25 Юни 2009, 16:51
Мнения: 15
Местожителство: Варна
А какво бихте казали за чаена лъжичка глицеринец на 2 литра?

_________________
La fee verte ... Ще се моля за душите ви...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2009, 13:56 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Глицерина знам че се поставя в водката за умекотяване на вкуса, незнам дали влиза в реакция с метанола :(

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 20 Авг 2009, 14:11 
Offline

Регистриран на: 07 Фев 2008, 16:36
Мнения: 262
Местожителство: Хасково
Ракия от качествен материал не преварявам! Какъв е смисъла тогава да пием гроздова, сливова , кайсиева? След като по-голямата част от аромата се губи при преварката ,то да варим ечемик ,царевица...


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2009, 05:25 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Март месец бях забъркал два бидона с ечемик и по 15кг. захар. Отделях и първак и пърцуца след това само хубавия материал го очистих с калиев перманганат и сода и преварих. Пак отделих първка и пърцуцата, в хубавия материал 10-12л. 60ал/гр. накиснах запечен дъбов чипс и стафиди, когато се оцвети с цвят на уиски филтрирах материала през харти за кафеварка, докато се оцветяваше материала стоеше в 40л. тенджера от нераждавейка с леко открехнат капак и през няколко дни съм го разбърквал. След това сложих материала в бидон от нераждавеика тези за концентратите на кока кола-колата 20л., капачето не е затворено плътно.

Вчера пробвах това нещо то направо мехлем вкус, аромат. Аромата му на коняк прилича, коняк не е. Цветъ ми като на уиски, уиски не е. Мекотата на вкусъ му като на отлежало три години в дъбово буре, да е лежало не е. КО Е ТУИ НЕЩУ??? :roll: :wink: :lol:

А бе верну, тос цар Киро нямали някой да го покани да участва във форума ааа. :roll: :wink: :lol:Изображение

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 22 Авг 2009, 15:05 
Offline
Администратор
Аватар

Регистриран на: 05 Май 2007, 13:45
Мнения: 1841
Местожителство: София
Абе, Петьо, като те слушам какъв си златоуст, чак слюнката ми тръгва :lol:

_________________
Краят зависи от началото…
Манилий


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 24 Авг 2009, 08:58 
Offline
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2008, 17:32
Мнения: 543
Местожителство: г. Русе
Колега браво!! :wink: със здраве да си пиеше Петьовката :lol:

_________________
Ну амбич, ну погоди!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 25 Авг 2009, 09:03 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
petiomalchev написа:
………след това само хубавия материал го очистих с калиев перманганат ……….


Би ли обяснил как точно го правиш, и как отделяш бистрата част от утайката, че ми е голям проблем.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2009, 08:47 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Цитат:
petiomalchev написа:
………след това само хубавия материал го очистих с калиев перманганат ……….


Би ли обяснил как точно го правиш, и как отделяш бистрата част от утайката, че ми е голям проблем.


Филтруването е трудна работа без техника,дори на бюхнерова фуния (под вакум ) става бавно.Причината е че утайката е фино зърнеста и запушва порите на филтъра,за това най добре е отстояване и седиментация то е утайката да падне сама на дъното на съда.Калиевия перманганат се разлага до манганов окис (оксид) това съединение е доста трайно и не би трябвало да дава някъкъв последващ ефект.
Трябва да проуча нещата за да не съм голословен.
Купих си филтър за боя на Bodi 190 микрона но не съм го пробвал.
Той е от хартия и някъква фина мрежа (полимерна) водата може да го скъса а бе ще пробвам в неделя и ще докладвам :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2009, 09:11 
Offline

Регистриран на: 30 Окт 2007, 14:40
Мнения: 195
cavxan написа:
……Калиевия перманганат се разлага до манганов окис (оксид) това съединение е доста трайно и не би трябвало да дава някъкъв последващ ефект. ……

Да разбирам ли, че КАКТО Е С УТАЙКАТА БИХ МОГЪЛ ДА ГО НАЛЕЯ ЗА ПРЕВАРЯВАНЕ ?
А няма ли да остане по казана ?
Или миенето на казана да е по лесно от прецеждането ?


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 26 Авг 2009, 09:24 
Offline
Аватар

Регистриран на: 19 Юни 2009, 13:11
Мнения: 788
Местожителство: Горна Оряховица
Това за казана не се бях сетил трудно се измива лабораторна стъклария в която е престоял калиев перманганат от фотохимична реакция се отделя манганов окис който полепва по стените на съдовете и се чисти трудно.Да изчакаме известно време да разгледаме тук и там та да стигнем до истината защо го отделят,вреди ли и на кого на казана или на пиещия.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 30 Авг 2009, 21:19 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
Извинете ме за закъснението, но бях в отпуск. Освен калиевия перманганат сложих и сода за хляб, една седмица след това на дъното имаше черни кристалчета като на калиевия перманганат, с маркуч истеглих материала и оставих само уайката.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 02 Сеп 2009, 06:35 
Offline
Аватар

Регистриран на: 11 Авг 2007, 16:24
Мнения: 1874
Местожителство: Varna
За филтрирането, аз вземам две шишета за минерална вода 10л., тънко маркуче /най добре е от система с регулирашата защипка/, филтърна хартия за шварц кафе /добре е да използвате пластмасовия капак на каната в който се слага филтъра, аз слагам филтъра във фуния/.
Слагам пълната туба на стол, празната с фунията и филтърната хартия на земята. Маркучето в единия краи превързвам за една пръчка /по дълга от височината на бутилката/ така че да не упира в дъното на пълната бутилка и да е над утайката. Така пъхам пръчката с маркучето в пълната бутилка, засмуквам и пускам да тече в филтъра регулирам с прегъване на маркуча колко да пуска зада не се препълва филтъра и така след 1-2 часа се прецежда. Добре е да наглегдате филтърната установка защото може да прелее.
Изображение
Филтъра може да се напълни и с активен въглен.
Изображение
А това е друга схема с нагнртяване от вибратор за аквариум, тръбата отгоре бутилката е пълна с активен въглен.

_________________
Успехът зависи от подготовката.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Дек 2009, 21:01 
Offline

Регистриран на: 27 Дек 2009, 20:48
Мнения: 2
Ако правите ракия от всякакви джибри и ако не сте любител на "лютата" на вкус и миризма ракия (не заради градуса на етанола), но искате тя да бъде "мека топлина" - слагайте АКТИВЕН ВЪГЛЕН НА ПРАХ при втората дестилация около 10 грама на литър "първак". Вярно, че много цапа казана и трябва да се измие с някакъв препарат, но за ценителите на качеството е истинско удоволствие. А и за доста употребители би спестило стомашни смущения след прекомерна употреба.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 19:53 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2507
Местожителство: ''Survivor'' България
Ей по това време ракията свършва, новата е сварена но не е отлежала достатъчно . та накратко:
Отточваш 5 литра ракия в една туба, от нея в една тенджурка слагаш пак половината и на котлона. Загряваш до 55 60 мах. дърпаш от котлона за 10 15 минути с отворен капак, връщаш в тубата и затваряш с капачката за да няма големи загуби :D . След няколко часа
същата процедура но този път в тенджурката слагаш и малко чипс за цвят.
Внимание ракията трябва да е поне 50 градуса!
Пс. Големи пиячи не могат да е познаят че е прясна ракия на 3 дена :D

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 14 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима