Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 09 Дек 2016, 23:50

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 20:55 
Offline

Регистриран на: 08 Яну 2009, 11:57
Мнения: 5803
Местожителство: София
откъде е тази ....технология?

_________________
Два дебила,ето сила!!!


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 21 Окт 2012, 23:26 
Offline
Аватар

Регистриран на: 01 Дек 2011, 02:04
Мнения: 23
Местожителство: Сливен
MONI BARONA написа:
Ей по това време ракията свършва, новата е сварена но не е отлежала достатъчно . та накратко:
Отточваш 5 литра ракия в една туба, от нея в една тенджурка слагаш пак половината и на котлона. Загряваш до 55 60 мах. дърпаш от котлона за 10 15 минути с отворен капак, връщаш в тубата и затваряш с капачката за да няма големи загуби :D . След няколко часа
същата процедура но този път в тенджурката слагаш и малко чипс за цвят.
Внимание ракията трябва да е поне 50 градуса!
Пс. Големи пиячи не могат да е познаят че е прясна ракия на 3 дена :D

браво бе MONI прибраха цар киро почвай ти :respekt:


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 09:10 
Offline

Регистриран на: 27 Окт 2012, 08:55
Мнения: 2
Здравейте! Имам около 30 литра ракия от портокали. Бях я оставил на 49 градуса и след около 6 месеца я проверих станала 45. Поразредих я до 42 градуса. Леко помътня в стъклените съдове, но смятам че от пръчките които са вътре ще се избистри по естествен начин. Имам идея да я съхранявам за дълъг период от време, примерно едно 15-20 години. Въпросът ми е, дали е възможно градусът да падне още за толкова дълъг период, или така ще си остане. И, ако има вариант за падане на градуса, какво да предприема. Сега като се замисля май въобще не трябваше да я разреждам.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 09:26 
Online
Аватар

Регистриран на: 04 Фев 2012, 09:39
Мнения: 566
Местожителство: София
Това, че е помътняла, хич не е на добре. Да не си истървал патоките?
А за съхраняването - затваряй ПЛЪТНО и дръж на хладно.

_________________
Цитат: "Ракия и блус за някои това е ужасен вкус!!!
Тия които разбират от ракия и Блус са хора с вкус!!!
:zauf2: :saufen: :zauf2:"


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 27 Окт 2012, 10:40 
Offline

Регистриран на: 27 Окт 2012, 08:55
Мнения: 2
За помътняването аз съм си виновен. Не спазих нещата с разреждането, така както трябва.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 06 Юли 2013, 23:40 
Offline
Аватар

Регистриран на: 07 Сеп 2010, 18:01
Мнения: 1459
Местожителство: Wallis and Futuna
Имам джиброва ракия,стояла във буре 6 месеца,ракията е хубава и няма забележки,но....усещам леко твърда нотка след отпиването от чашата,малко след преглъщане...сигурен съм,че не си внушавам.Чиста гроздова ракия стояла 3 месеца и правена по една съща технология и на един и същ казан,при нея няма такова нещо.Някой има ли лични впечатления,мисля си,че е от добавената захар,различна от плодовата..сложих глицерин,като че ли изчезна усещането...


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 08 Юли 2013, 09:13 
Offline
Аватар

Регистриран на: 12 Авг 2011, 11:14
Мнения: 1648
Местожителство: В.Търново
За Миро :
Да, 45 си е било добре.
Ако я държиш в херметично затворени бутилки няма да падне градуса, ако е за в буре - там нещата са сложни, няма да имаш да доливаш за толкова години предполагам.
А за помътняването - хич недей слуша народното творчество - на тънка струйка, еднаква температура - дрън дръън , аз лично изповядвам теорията, че размътването се дължи на състава на ракията. Колкото и да искаш да размътиш водка - няма да успееш.
Аз разреждам с вода директно от чешмата - не е много твърда, Пеха - 7.4 , Деха-то е пак някъде в средата (проверявал съм ги заради бирата)
Независимо дали са еднакво топли резултатът е все един - размътва се по време на разреждането, след което се избистря.
(Това когато дестилацията е била качествена и материалът също)
Когато съм имал проблемни материали или дестилации - размътването остава ...
И след няколко месеца - го няма, оправя се като на дъното пада лека утайка.
Та за портокаловите ракии знам че от плода влизат определени вещества, които после при ферментацията продуцират висши алкохоли. Именно те са причина за размътването, както и за главобол след прекаляване.
Но и точно те правят уникален вкуса на ракията.
Тъй че - търпение му е майката и ще се избистри. Още повече пък и за тоя голям период от време.

Та мисълта ми е , че именно разреждането е показателят за качество на дестилата - колкото по-непретенциозен е той към водата и начина на разреждане - толкова е по-чист от висши алкохоли, а от там и по неглавоболящ след препиване.
Щом тръгнеш да си търсиш деминерализирана вода, или дестилирана или дейонизирана или направо осмозна вода - имаш си дестилат който ще ти цепи канчето после, нищо че е бистър като сълза.
И още един тест - сложи бутилката в камера или фризер - да стане като олио гъста.
Тогава погледни дали не е пак помътняла.

_________________
Отлежават.......пият се:
Изображение........Изображение..Изображение


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 10 Ное 2013, 10:27 
Offline
Аватар

Регистриран на: 13 Окт 2010, 12:26
Мнения: 2510
Местожителство: ''Survivor'' България
MONI BARONA написа:
Ей по това време ракията свършва, новата е сварена но не е отлежала достатъчно . та накратко:
Отточваш 5 литра ракия в една туба, от нея в една тенджурка слагаш пак половината и на котлона. Загряваш до 55 60 мах. дърпаш от котлона за 10 15 минути с отворен капак, връщаш в тубата и затваряш с капачката за да няма големи загуби :D . След няколко часа
същата процедура но този път в тенджурката слагаш и малко чипс за цвят.
Внимание ракията трябва да е поне 50 градуса!
Пс. Големи пиячи не могат да е познаят че е прясна ракия на 3 дена :D

Снощи направих същата процедура,само че с два литра ракия/на 15 дена/, прибавих и една чаена лъжица акациев мед.Резултата след престои цяла нощ във фризера и разреждане на 43 градуса е >добър мек вкус,почти не се усеща
резливия спиртен привкус на прясната ракия....

_________________
Бий за да те уважават. M&b المفاهيم


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 38 мнения ]  Отиди на страница Предишна  1, 2, 3

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима