Ракията.com

Заповядайте на нашата маса!
Тук няма непознати,
само приятели,
които все още не сте срещнали…
Дата и час: 07 Дек 2016, 18:42

Часова зона: Европа/София




Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 
Автор Съобщение
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2009, 15:14 
Offline

Регистриран на: 13 Авг 2009, 08:58
Мнения: 2
Местожителство: Варна
Здравейте. Много хубав сайт :)
Скоро наследих хубав меден 150 литров казан и два 120 литрови бидона, пълни с материал, готов за варене. Чувал съм как се вари ракия, помагал съм при процеса, но доста неща не знаех. А както знаете има и много митове и легенди за варенето на ракия, разпространявани от обикновени хорица, които хал хабер си нямат от процеса и спазват сляпо някакви правила, които не винаги имат смисъл. Както и да е.
Много спешно трябваше да науча основните неща и се обърнах към чичо Гугъл. И той ми показа "ракията.ком". Попрехвърлих го и разбрах че има много информация тук. Попрехвърлих и други сайтове, но в този информацията е най-пълна и синтезирана. А и по-ценна информация от опита на майсторите във варенето на ракия НЯМА :)
Нямах много време, понеже материала в бидоните беше преврял и трябваше да действам светкавично. Седнах и за около седмица прочетох може би целият сайт.
И тази събота, с лека каша в главата и листчета със записки, леко притеснен и малко уплашен, започнах да варя ракия. Оказа се, че уплахата ми е била напразна - всичко си стана както трябва, отделих първака, отделих патока (или там както всеки му казва) и се получи доста читава ракийка... поне от ракия разбирам - знам как трябва да изглежда през всичките и етапи, кога какъв вкус трябва да има и кога какъв градус.
Сварих джанкова, която на първа преварка от материал към 120 литра, излезе 22 литра, на втора към 16-17 литра над 65 градусова (спиртомера ми е до 60 и потъва целия).
Другия бидон беше кайсия - от него излезе към 15-16 литра от 100 литра материал.

Та въпроса ми е: А сега накъде?
То всъщност работата е ясна, но така и не намерих във форума информация от къде мога да си закупя добро дъбово буре във Варна или региона.
Някой знае ли? Ако не трябва да се прави реклама, може и на лична да ми пише.
Благодаря :)

Малко дълъг пост се получи, за което се извинявам, но нека да служи и като един вид представяне на нов потребител :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 17 Авг 2009, 17:54 
Offline

Регистриран на: 04 Юли 2009, 20:56
Мнения: 39
Вчера се върнах от море. Бях на Варна - Свети Константин. Та значи понеже ми се наложи да търся нещо.. докато пътувах с градския транспорт линия 109 от Св. Константин към жп гарата забелязах на едно място в града, че се провежда Международен панаир на изкуствата и занаятите. Поне аз видях че има глинени изделия, нищо чудно и някой бъчвар да участва... Може да провериш там или поне да разпиташ занаятчийте за това което ти трябва.. не съм сигурен но мисля че беше на бул. „Княз Борис І” или провери тук http://artfair-bg.com/index_bg.php


Върнете се в началото
 Профил  
 
 Заглавие:
МнениеПубликувано на: 18 Авг 2009, 11:18 
Offline

Регистриран на: 13 Авг 2009, 08:58
Мнения: 2
Местожителство: Варна
Благодаря много :)


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 03 Ное 2011, 11:10 
Offline
Аватар

Регистриран на: 10 Сеп 2011, 08:46
Мнения: 7
DOVOLEN написа:
Здравейте. Много хубав сайт :)
Скоро наследих хубав меден 150 литров казан и два 120 литрови бидона, пълни с материал, готов за варене. Чувал съм как се вари ракия, помагал съм при процеса, но доста неща не знаех. А както знаете има и много митове и легенди за варенето на ракия, разпространявани от обикновени хорица, които хал хабер си нямат от процеса и спазват сляпо някакви правила, които не винаги имат смисъл. Както и да е.
Много спешно трябваше да науча основните неща и се обърнах към чичо Гугъл. И той ми показа "ракията.ком". Попрехвърлих го и разбрах че има много информация тук. Попрехвърлих и други сайтове, но в този информацията е най-пълна и синтезирана. А и по-ценна информация от опита на майсторите във варенето на ракия НЯМА :)
Нямах много време, понеже материала в бидоните беше преврял и трябваше да действам светкавично. Седнах и за около седмица прочетох може би целият сайт.
И тази събота, с лека каша в главата и листчета със записки, леко притеснен и малко уплашен, започнах да варя ракия. Оказа се, че уплахата ми е била напразна - всичко си стана както трябва, отделих първака, отделих патока (или там както всеки му казва) и се получи доста читава ракийка... поне от ракия разбирам - знам как трябва да изглежда през всичките и етапи, кога какъв вкус трябва да има и кога какъв градус.
Сварих джанкова, която на първа преварка от материал към 120 литра, излезе 22 литра, на втора към 16-17 литра над 65 градусова (спиртомера ми е до 60 и потъва целия).
Другия бидон беше кайсия - от него излезе към 15-16 литра от 100 литра материал.

Та въпроса ми е: А сега накъде?
То всъщност работата е ясна, но така и не намерих във форума информация от къде мога да си закупя добро дъбово буре във Варна или региона.
Някой знае ли? Ако не трябва да се прави реклама, може и на лична да ми пише.
Благодаря :)

Малко дълъг пост се получи, за което се извинявам, но нека да служи и като един вид представяне на нов потребител :)

от койчо бъчваря намира се около "колелото" близо до колхозния пазарварна ул поп костадин само дъбови бурета чисто нови 4 см дебели дъски доволен от качеството ще си ,но цената тази година не зная.още по точно ТУК http://w8ww.avanta.cc/read.php?1153,48482

_________________
РАКИЯ СЕ ПИЕ С ПОВОД БЕЗ ПОВОД С ПРИЯТЕЛИ БЕЗ ПРИЯТЕЛИ С МЕЗЕ БЕЗ МЕЗЕ И КАКТО Я ДАДЪТ


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 14:17 
Offline

Регистриран на: 07 Окт 2013, 14:11
Мнения: 1
Буре можеш да си купиш като се обадиш на следният телефон: 052/656874 - Варна

За съжаление обаче този човек не ремонтира стари бурета. А на мен точно това ми трябва и не мога да намеря никого за сега. Ако някой има информация къде да си закарам буретата на ремонт, ще му бъда безкрайно благодарен. Бих си взел нови бурета с удоволствие но тези които имам са от дядо ми и сърце не ми дава да ги зарежа.


Върнете се в началото
 Профил  
 
МнениеПубликувано на: 07 Окт 2013, 17:18 
Offline
Аватар

Регистриран на: 20 Дек 2012, 11:16
Мнения: 478
Местожителство: Варна
http://www.bureto.com 30 л. за 139 лв + 15 лв за транспортни разходи по Еконт.


Върнете се в началото
 Профил  
 
Покажи мненията от миналия:  Сортирай по  
Напиши нова тема Отговори на тема  [ 6 мнения ] 

Часова зона: Европа/София


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Elesar и 9 гости


Вие не можете да пускате нови теми
Вие не можете да отговаряте на теми
Вие не можете да променяте собственото си мнение
Вие не можете да изтривате собствените си мнения
Вие не можете да прикачвате файл

Търсене:
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Спонсор: ХигроОптима